Hardshell – Technologie

Zelfs bij een wandeling in een gematigd tempo transpireert je lichaam. Dit transpiratievocht verdampt waardoor er warmte aan je lichaam wordt onttrokken. Deze waterdamp moet afgevoerd worden zodat het transpiratieproces door kan gaan. Zou de lucht om je huid bij flinke inspanning verzadigd raken met waterdamp dan stokt dit proces; het lichaam gaat nog heviger zweten maar raakt z’n warmte niet kwijt met als gevolg dat jij het benauwd krijgt.

gearlimits-gearguide-werking-hardshellDe mate waarin een jas transpiratiedamp doorlaat, wordt ook wel het ademend vermogen genoemd. Verantwoordelijk hiervoor is een geavanceerd membraan, een soort folie dat onder de uitenlaag zit. Er zijn verschillende soorten membranen. Het meeste gebruikte (bv door Gore-Tex) is een microporeus membraan, met miljoenen microscopisch kleine openingen per vierkante centimeter. De microporien zijn zo klein dat waterdamp er wel doorheen kan, maar waterdruppels niet.

Op het moment dat de luchtdruk aan de buitenzijde van de jas lager is dan aan de binnenzijde zal lucht met waterdamp naar buiten worden ‘gezogen’. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als het aan de binnenzijde van de jas duidelijk warmer is dan er buiten. Ook kan het zijn dat er lucht met snelheid langs de jas stroomt waardoor een lichte onderdruk ontstaat.

Een ander soort membraan is het zogenaamde hydrofiele membraan (bv Dermizax). Dit bestaat uit gestapelde moleculen die gaan bewegen naarmate het materiaal warmer wordt (bv doordat je lichaamstemperatuur stijgt). Gevolg is dat de moleculen steeds harder gaan bewegen en het vocht steeds sneller weg transporteren.

Dit membraan wordt aan een bovenstof/ buitenstof gelamineerd, onder warmte werking aan elkaar vast ‘gelast’ zodat een sterk weefsel/ laminaat ontstaat waarvan de jas kan worden vervaardigd.

Het is goed om je te realiseren dat er altijd situaties zullen zijn waarbij zelfs een hardshell geen wonderen kan verrichten. Dit geldt voor tropisch warme- en vochtige omgevingen, maar ook dichter bij huis: als je een taaie tocht onderneemt, zal je lichaam keihard moeten werken om je lichaamstemperatuur op orde te houden. Als je hierdoor hevig transpireert is zelfs de meest geavanceerde technisch jas niet in staat om je droog en comfortabel te houden.

Tot slot is de hardshell qua ademend vermogen net zo goed als de andere lagen die je draagt. Omdat de drie lagen transpiratie vocht (en dus warmte) aan elkaar doorgeven, moet ook je base-layer en midlayer daartoe in staat zijn. Als je bijvoorbeeld een katoenen shirt direct op je huid draagt, ben je, ondanks je dure technische jas, alsnog het haasje. Katoen had vocht vast als een malle, je raakt oververhit, je wordt nat, en als je rust neemt koel je af en ben je nat en koud.

Waterafstotend Vermogen (Durable Water Repellency)

Een goed waterdicht hardshell is ondoordringbaar voor regendruppels. Dat ligt enerzijds aan het membraan, waarvan de porien (bij microporeuze membranen) te klein zijn om waterdruppels door te laten. Anderzijds worden hardshells (en ook ander materiaal) vaak nog behandeld met een DWR (Durable Water Repelletn) coating. De natuurkunde hierachter is dat de DWR coating in de vezels van de buitenstof dringt, de oppervlakte spanning hiervan verhoogt zodat de waterdruppels niet geabsorbeerd worden door de stof maar door de onderlinge aantrekkingskracht van watermoleculen (cohesiekrachten) kleine en grotere waterdruppels vormen. Deze druppels rollen eenvoudig van de stof af (afparelend vermogen van een stof). Wat wel goed is om te weten, is dat de milieubelasting van DWR lagen vrij hoog kan liggen. Steeds meer merken kijken naar alternatieven op DWR coatings of milieuvriendelijkere versies ervan.

Een hardshell zul je met enig regelmaat moeten reinigen om de technische kwaliteit van het jack te herstellen. Enerzijds omdat het membraan met stof/ vuil verstopt kan raken, anderzijds omdat het waterafstotende vermogen met regelmaat gerevitaliseerd moet worden. Zou je dit niet doen dan bestaat de kans dat een jas zich uiteindelijk in een regenbui toch volzuigt. Een ander gevolg is dat het membraan de transpiratiedamp niet meer afvoert, waardoor dit aan de binnenzijde condenseert. Je merkt het dus snel genoeg als je te lang heb gewacht met onderhoud omdat je een klam gevoel krijgt tijdens inspanning of zelfs bezweet blijft. Dit kun je dus maar beter voor zijn. Hardshells kun je gewoon wassen in de wasmachine mits je op een aantal zaken let. Lees ook hierover Onderhoud/ Hardshell.  Belangrijk is in ieder geval om nooit reguliere wasmiddelen te gebruiken omdat deze vrijwel altijd de technische kwaliteit van je jas aantasten.

Andere Hardshell GearGuide onderwerpen:

Hardshell Updates