Hardshell – Soorten

Bij hardshells maken we onderscheid tussen 2-, 2,5- en 3 laags membraanjassen. Bij de 3 laags jassen vormen de buitenstof (of bovenstof), het membraan en een huiddunne voering gezamenlijk 1 laag. Dit zijn zeer stevige jassen met een beperkt gewicht die je kunt gebruiken in situaties waar er veel van een jas wordt gevraagd. Bijvoorbeeld bij bergbeklimmen waar je met bepakking en klimgordel te maken hebt en regelmatig langs een bergwand schuurt. Of als je wilt wandelen door struikgewas en over bospadden waar overhangende scherpe takjes je jas kunnen beschadigen.

Als je dit niet nodig hebt omdat je vooral tijdens dagelijks gebruik of tijdens wandelingen een waterdichte jas nodig hebt, dan heb je aan  2-laags jas genoeg. Dit zijn jacks waarbij de buitenstof en membraan samen 1 laag vormen en er vaak een netstructuur- of zijdezachte taftvoering los in het jack hangt om het membraan voor beschadiging van binnenuit te beschermen.

Bij de 2,5 laags jassen bevindt zich aan de binnenzijde op het membraan een dunne beschermlaag (bij Gore Tex Paclite is dit een Carbon laagje) of een bescherming bijvoorbeeld in de vorm van een wafelvormig raster. Deze producten zijn licht, nemen een klein volume in als bagage, waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen als je op pad gaat.

Hoe sterk een jas is wordt bepaald door de kwaliteit van de buitenste stoflaag: Nylon (of polyamide) is slijtvaster dan Polyester. En dan is er ook nog Ripstop constructie: hierbij is de stof verdeeld in kleine vierkantjes door op interval basis (in de regel 5 tot 8 mm) een stevigere, dikkere draad in te weven. De kans dat een kleine beschadiging een grote winkelhaak tot gevolg heeft, wordt hierdoor verminderd. Ripstop is in WWII ontwikkeld voor het vervaardigen van parachutes. Deze techniek wordt ook gebruik ten behoeve van luchtballonnen.

Andere Hardshell GearGuide onderwerpen:

Hardshell Updates