Hardshell – Onderhoud

nikwax-hardshell-productenBij regelmatig gebruik van je hardshell is het van belang deze minimaal twee keer per jaar te wassen om de levensduur en werking te verlengen. Hier zijn verschillende reinigingsmiddeln voor verkrijgbaar (o.a. Granger’s en Nikwax). Dit kan gewoon in de wasmachine maar let er wel op dat je de instructie op het etiket van desbetreffned product goed leest. Vervolgens zul je het waterafstotende vermogen, het DWR (Durable Water Repellency) vermogen na een wasbeurt moeten reactiveren. Vergeet je dit, dan zul je op den duur merken dat de jas minder goed functioneert dan toen je hem net had gekocht.

Afbeelding: Nikwax Tech Wash & Nikwax TX.Direct Wash-In

De meest gemakkelijke methode om het DWR vermogen te herstellen is door de jas in een wasdroger een korte tijd (10-15) min op een matig programma te drogen (keuze synthetisch programma-strijkdroog of indrukken toets ‘lage temperatuur’). Je zult merken dat de jas dan al helemaal droog is en nergens meer vochtig aanvoelt. Voor sommige stoffen geldt dat het ook mogelijk is om een strijkijzer – in combinatie met bijvoorbeeld een vaatdoek als tussenlaag tussen de jas en het strijkijzer –  te gebruiken. Doe dit alleen als je er ervaring mee hebt. Mocht je geen strijkijzer of wasdroger hebben, hang dan de jas in een warme ruimte te drogen.

Als het niet meer lukt om de DWR finish te reactiveren, wat naar mate de jas ouder wordt op enig moment toch onherroepelijk een keer zal gebeuren, is het tijd om een impregneermiddel te gebruiken voor hardshells. Dit houd in dat je na de reiniging nogmaals een wasmachine programma draait, maar met nu het impregneermiddel. Het gebruik van impregneermiddel is eenvoudig en zorgt gegarandeerd voor een goed resultaat. Het is niet aan te raden reguliere wasmiddelen te gebruiken om een waterdichte jas dan wel hardshell te reinigen. De additieven in deze wasmiddelen kunnen de technische eigenschappen maar ook het aanzien van je jas ernstig aantasten. Bleekmiddelen, kleurstoffen, enzymen, aroma’s etc. kunnen reageren met het membraan van je jas waardoor de jas niet meer die functionaliteit biedt waar je bewust voor had gekozen en voor had betaald.

Andere Hardshell GearGuide onderwerpen: