Met de On Cloudultra Trailschoenen in de Belgische Ardennen | Review

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On heeft hiervoor rekening gehouden met een langdurige, stevige ondersteuning. Daarnaast is een nieuwe technologie toegevoegd: de FlipRelease zou ervoor moeten zorgen dat de voet wat extra ruimte krijgt bij het uitzetten gedurende lange inspanning.

Bij het overwegen van aanschaffen van de On Cloudultra trailschoenen, is het goed het doel van de schoen mee te nemen in je overweging. Ik testte de schoen echter over een relatief korte duur (tot 2 uur) in de Belgische Ardennen; niet direct de omstandigheden waarin deze schoen zal uitblinken. Ik vond de pasvorm en het comfort redelijk tot goed, de grip middelmatig maar het design mag er wat mij betreft zijn! Hieronder deel ik mijn ervaring met de On Cloudultra.  

Review: On Cloudultra Trailschoenen

Pasvorm

Het eerste dat opvalt is de nauwe opening voor je voeten; de schoen heeft een “sok” als opening waardoor je je voet er echt even in moet wringen. De schoen voelt krap aan en ik zou daarom zeker aanraden één maat groter te kopen dan je normaal zou doen.

Comfort

De Cloudultra is een reactieve schoen, met een stevige zool. De inlegzool is wat dikker, wat wel bijdraagt aan het comfort. Echter, wanneer je een zachte schoen gewend bent, waar je als het ware iets in weg zakt, zul je de Cloudultra niet comfortabel vinden. Ik moest er echt even aan wennen en had wat last van tintelingen in de peesplaat onder mijn voet tijdens mijn eerste testrondje. Hier had ik later geen last meer van en ik vond de reactiviteit van de schoen wel fijn; het lopen voelt er lichter door. Maar reactiviteit zal van ondergeschikt belang zijn aan comfort wanneer je een ultra loopt. De stevigheid zorgt er wel voor dat je stenen minder door de zool heen voelt komen, wat erg fijn is in de bergen. De schoen komt helaas helemaal niet uit de verf op asfalt; logisch want daar zijn ze niet voor ontworpen! Maar in Nederland/België moet je toch regelmatig stukjes over asfalt lopen.

Review: On Cloudultra Trailschoenen

Zool

Een verbetering ten opzicht van eerdere ON trailschoenen is dat onder dit model geen zool zit die opgebouwd is uit rolletjes. Hier konden nog wel eens takjes of steentjes in vast komen te zitten en ze waren erg gevoelig voor slijtage. De zool van de Cloudultra bestaat uit dichte blokjes. De ON kenmerkende tussenzool met “luchtkussens” is echter wel aanwezig, waardoor er nog steeds openingen in de zijkant zitten. Ik heb er geen last van gehad dat hier iets tussen kwam te zitten.

Grip

De grip die met de schoenen hiermee heb ervaren is niet bijzonder goed, maar ook niet slecht. Het is voldoende voor een trailschoen die je in de bergen of in het (droge) bos wilt gebruiken. In nattere omstandigheden geeft de Cloudultra onvoldoende grip om je echt veilig te voelen op een afdaling of technische passage.  

Review: On Cloudultra Trailschoenen

FlipRelease

De FlipRelease is een nieuwe feature van deze schoen: een plastic blokje bevestigd op de veters kan een slag gedraaid worden wanneer je voeten uitzetten tijdens het lopen. Hierdoor krijgen je voeten iets meer ruimte in de schoen, zonder dat je de schoenen opnieuw hoeft te strikken. Handig!

Design

Of je de schoen mooi vindt of niet is natuurlijk afhankelijk van smaak. Ik zelf vind het wel een mooie schoen: sportief en fris. De schoen komt in een zwart/witte uitvoering voor zowel dames als heren, daarnaast een mintgroene versie voor de dames en een lichtgeel voor de heren. Niet de meest geschikte kleuren voor een rondje door de modder, maar in de bergen zullen ze minder snel vies worden.

Duurzaamheid

On is ondertussen erg actief in het verduurzamen van hun producten. Bij de Cloudultra uit zich dit in het gebruik van gerecycled materiaal (>5% totaal en >20% gerecycled polyester). Dit is geen groot aandeel, dus wat betreft duurzaamheidsaspecten is deze schoen dus geen uitblinker.  

Review: On Cloudultra Trailschoenen

Review overzicht

Comfort
6
Pasvorm
7
Grip
7
Design
8
Duurzaamheid
7
Prijs/kwaliteit
7,5

Samenvatting

De On Cloudultra hebben een redelijke to goede pasvorm en comfort. De grip middelmatig maar het design mag er wat mij betreft zijn!
Renée Cardinaals
Renée Cardinaals
Ik ben Renée Cardinaals, 26 jaar en woonachtig in de Belgische Ardennen. Als hardloper met een liefde voor trails en crosses, zijn mijn hoofd, hart en indien mogelijk, voeten, vaak in de bergen te vinden. In mijn reviews probeer ik te kijken of de gear werkelijk praktisch is en een uitkomst kan bieden voor jouw avonturen. Of je nou wedstrijdambities hebt of gewoon graag mooie tochtjes maakt; je ervaring wordt een stuk leuker met de juiste gear!

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden sneeuw is groot. Het gevaar des te meer. Jaarlijks kost het vele...

Een weekendje binnen? Dan kun je ook avontuur zoeken met gamen

Voor buitensporters is buiten zijn een deel van hun leven. Of het nu gaat om bergbeklimmen, kajakken op rivieren of hardlopen over paden, ze...

De thru-hiking paklijst voor langeafstandswandelaars

Wat heb je nodig voor jouw volgende langeafstandswandeling? Goede vraag! Samen met thru-hiking gingen we op onderzoek uit en kwamen we tot een handige...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De On Cloudultra hebben een redelijke to goede pasvorm en comfort. De grip middelmatig maar het design mag er wat mij betreft zijn! Met de On Cloudultra Trailschoenen in de Belgische Ardennen | Review