Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even anders. Een lichtgewicht en zeer compacte outdoor zaag met vlijmscherpe ’tanden’. De zaag heeft een totale lengte van 104 cm, waarvan het zaaggedeelte 68 cm is. 

De zaagketting van de Nordic Pocket Saw is gemaakt van gehard koolstofstaal met als doel de meest extreme omstandigheden te kunnen doorstaan. De nylon handvatten aan beide uiteinden moeten zorgen voor een prettige en veilige grip.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De zaag wordt geleverd in een degelijk nylon foedraal, voorzien van een lus zodat je deze bijvoorbeeld aan je rugzak, tas of riem kunt bevestigen. De Nordic Pocket Saw weegt 132 gram.

Design, constructie & materiaal

De hele constructie van de zaag voelt degelijk en betrouwbaar aan. De handvatten zijn gemaakt van sterk nylon band die met een aantal stiksels zijn verstevigd. De kettingschakels bewegen soepel met minimale speling, wat betekent dat deze mooi uitgelijnd blijft in de zaagsnede, maar ook netjes kan worden opgerold in het foedraal.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

Het zaaggedeelte zelf lijkt op het kettingzaagblad van de welbekende motorkettingzaag, maar is niet hetzelfde. De tanden van de Nordic Pocket Saw zijn iets kleiner waardoor ze strakkere hoeken rond kleine takken kunnen maken. Daarbij staan de tanden van het zaagblad bij een motorkettingzaag in dezelfde richting. Bij deze hand kettingzaag staan de tanden beide kanten op, zodat de zaag in beide richtingen snijdt. Het snijdt en verwijdert het hout tegelijkertijd zodat de snede en zaag schoon blijven.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De ketting zelf is gemaakt van gehard koolstofstaal. De lussen voor de handen zijn, zoals eerder gemeld, gemaakt van stevig nylon. De lussen zijn geschikt voor zowel kleine als grote handen. Ik heb de zaag gebruikt met handschoenen en dat werkt ook prima. De verbinding tussen het nylon en de ketting is gemaakt van metaal met een degelijke constructie. 

Gebruik

De Nordic Pocket Saw doet z’n werk zoals mag worden verwacht. Het gaat alleen niet vanzelf. Het vraagt wel de nodige krachtsinspanning, afhangend natuurlijk van het soort, dikte en toestand van het hout. Je voelt echt dat de zaag zich in het hout bijt. In onderstaande video zaag ik droog hout dat in het bos lag. Je ziet hoe de zaag zich erdoor trekt. Doordat de zaagsnede vrij breed is, zie je hoe de houtsnippers worden afgevoerd. 

In tegenstelling tot andere draadzagen, kan deze zaag ook door twee personen worden gebruikt, waarbij ieder een van de handvatten vasthoud. Daarbij is het wel van belang om een goed ‘zaagritme’ aan te houden om te voorkomen dat de zaagketting blokkeert. Als de zaag door één persoon wordt gebruikt is er al door een relatief dik houtblok te zagen. Met twee personen zijn nog grotere boomstammen door te zagen, door de werklast te verdelen.

Bij het zagen van losse stammen is het wel belangrijk deze goed vast te zetten omdat de zaagbeweging flink wat kracht uitoefenen. De zaagbeweging trekt er behoorlijk hard aan. In de video zaag ik door relatief poreus hout en je ziet dat er doorheen vliegt als een mes door de boter. Bij het zagen van vers hout had ik iets meer werk om de stam op de plek te houden. Daarbij geldt ook hoe kleiner de diameter van de tak/stam is, hoe lastiger het zagen wordt. 

Onderhoud

Net als al je outdoor gear heeft de handkettingzaag ook regelmatig onderhoud nodig na gebruik. Het is dus aan te raden thuis een (4 mm) ronde vijl bij de hand te hebben om de ‘tanden’ te slijpen. Hoe scherper de tand, hoe minder tijd en moeite het kost om door het hout te komen. De zaag moet regelmatig worden geolied om hem in goede staat te houden, hij komt wel voorgeolied maar dat zal na verloop van tijd slijten.

Conclusie

De Nordic Pocket Saw is een degelijke hand kettingzaag die doet wat je van een compacte zaag mag verwachten. Met winkeladviesprijs van € 49,95 is de zaag duurder dan de gemiddelde draadzaag, maar daarvoor heb je een duurzame outdoor tool, die ook goed te gebruiken is voor snoeiwerkzaamheden in je tuin. De Nordic Pocket Saw is een vast onderdeel geworden van mijn uitrusting. 

De Nordic Pocket Saw is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Bever.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

Review overzicht

Design
9,5
Kwaliteit
10
Gebruiksgemak
9
Duurzaamheid
10
Prijs/kwaliteit
9,5
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De nieuwe ruige Odin jassen van Helly Hansen | GearBite

Helly Hansen ontwikkelde de eerste soepele waterdichte stoffen 140 jaar geleden. En gedurende zijn bestaan heeft Helly Hansen outdoorkleding ontwikkeld voor ‘s werelds meest...

Voor de buitensporter is de Suzuki Across plug-in hybrid ‘buitengewoon’ geschikt | autotest

Gearlimits contributor Albin Bronkhorst besloot dat hij medio april van Land’s end in Engeland naar John’ O’Groats in Schotland wilde gravelrijden. Als enerzijds een...

Zomer in de Franse Alpen; actief in La Plagne | Reisverslag

Maandagochtend 4.30 uur. Ik schrik wakker van de wekker na een korte en onrustige nacht. Half wakker loop ik naar de douche in mijn...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief