Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even anders. Een lichtgewicht en zeer compacte outdoor zaag met vlijmscherpe ’tanden’. De zaag heeft een totale lengte van 104 cm, waarvan het zaaggedeelte 68 cm is. 

De zaagketting van de Nordic Pocket Saw is gemaakt van gehard koolstofstaal met als doel de meest extreme omstandigheden te kunnen doorstaan. De nylon handvatten aan beide uiteinden moeten zorgen voor een prettige en veilige grip.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De zaag wordt geleverd in een degelijk nylon foedraal, voorzien van een lus zodat je deze bijvoorbeeld aan je rugzak, tas of riem kunt bevestigen. De Nordic Pocket Saw weegt 132 gram.

Design, constructie & materiaal

De hele constructie van de zaag voelt degelijk en betrouwbaar aan. De handvatten zijn gemaakt van sterk nylon band die met een aantal stiksels zijn verstevigd. De kettingschakels bewegen soepel met minimale speling, wat betekent dat deze mooi uitgelijnd blijft in de zaagsnede, maar ook netjes kan worden opgerold in het foedraal.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

Het zaaggedeelte zelf lijkt op het kettingzaagblad van de welbekende motorkettingzaag, maar is niet hetzelfde. De tanden van de Nordic Pocket Saw zijn iets kleiner waardoor ze strakkere hoeken rond kleine takken kunnen maken. Daarbij staan de tanden van het zaagblad bij een motorkettingzaag in dezelfde richting. Bij deze hand kettingzaag staan de tanden beide kanten op, zodat de zaag in beide richtingen snijdt. Het snijdt en verwijdert het hout tegelijkertijd zodat de snede en zaag schoon blijven.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De ketting zelf is gemaakt van gehard koolstofstaal. De lussen voor de handen zijn, zoals eerder gemeld, gemaakt van stevig nylon. De lussen zijn geschikt voor zowel kleine als grote handen. Ik heb de zaag gebruikt met handschoenen en dat werkt ook prima. De verbinding tussen het nylon en de ketting is gemaakt van metaal met een degelijke constructie. 

Gebruik

De Nordic Pocket Saw doet z’n werk zoals mag worden verwacht. Het gaat alleen niet vanzelf. Het vraagt wel de nodige krachtsinspanning, afhangend natuurlijk van het soort, dikte en toestand van het hout. Je voelt echt dat de zaag zich in het hout bijt. In onderstaande video zaag ik droog hout dat in het bos lag. Je ziet hoe de zaag zich erdoor trekt. Doordat de zaagsnede vrij breed is, zie je hoe de houtsnippers worden afgevoerd. 

In tegenstelling tot andere draadzagen, kan deze zaag ook door twee personen worden gebruikt, waarbij ieder een van de handvatten vasthoud. Daarbij is het wel van belang om een goed ‘zaagritme’ aan te houden om te voorkomen dat de zaagketting blokkeert. Als de zaag door één persoon wordt gebruikt is er al door een relatief dik houtblok te zagen. Met twee personen zijn nog grotere boomstammen door te zagen, door de werklast te verdelen.

Bij het zagen van losse stammen is het wel belangrijk deze goed vast te zetten omdat de zaagbeweging flink wat kracht uitoefenen. De zaagbeweging trekt er behoorlijk hard aan. In de video zaag ik door relatief poreus hout en je ziet dat er doorheen vliegt als een mes door de boter. Bij het zagen van vers hout had ik iets meer werk om de stam op de plek te houden. Daarbij geldt ook hoe kleiner de diameter van de tak/stam is, hoe lastiger het zagen wordt. 

Onderhoud

Net als al je outdoor gear heeft de handkettingzaag ook regelmatig onderhoud nodig na gebruik. Het is dus aan te raden thuis een (4 mm) ronde vijl bij de hand te hebben om de ‘tanden’ te slijpen. Hoe scherper de tand, hoe minder tijd en moeite het kost om door het hout te komen. De zaag moet regelmatig worden geolied om hem in goede staat te houden, hij komt wel voorgeolied maar dat zal na verloop van tijd slijten.

Conclusie

De Nordic Pocket Saw is een degelijke hand kettingzaag die doet wat je van een compacte zaag mag verwachten. Met winkeladviesprijs van € 49,95 is de zaag duurder dan de gemiddelde draadzaag, maar daarvoor heb je een duurzame outdoor tool, die ook goed te gebruiken is voor snoeiwerkzaamheden in je tuin. De Nordic Pocket Saw is een vast onderdeel geworden van mijn uitrusting. 

De Nordic Pocket Saw is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Bever.

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

Review overzicht

Design
9,5
Kwaliteit
10
Gebruiksgemak
9
Duurzaamheid
10
Prijs/kwaliteit
9,5
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

282 bergen aan elkaar rennen in Schotland; Munro Missie 2023

Een maand geleden spraken Geert van Nispen en ik met Hayco Volkers. Hij heeft net als wij een voorliefde voor Schotland. Samen vertelden we...

Duurzame buitensport met Gearshare

Sinds kort heeft Nederland een deelplatform voor outdoor gear; GearShare.nl. Je kunt hier eenvoudig je outdoor spullen verhuren of uitlenen aan gelijkgestemde avonturiers. Door...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even anders. Een lichtgewicht en zeer compacte outdoor zaag met vlijmscherpe 'tanden'. De zaag heeft een totale lengte van 104 cm,...Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat