Hoe kies je de juiste trailschoen?

Net zoals je andere banden gebruikt voor een mountainbike dan voor een wielrenfiets, is een paar trailschoenen essentieel wanneer je off-road gaat rennen. Niet alleen voor je prestaties, ook voor je plezier, comfort en veiligheid kan de juiste schoen een wereld van verschil maken. Maar waar begin je, wanneer je een paar trailschoenen wilt aanschaffen? Wij helpen je met kiezen van de juiste trailschoen.

Moge één ding duidelijk zijn: de “beste schoen” voor trailrunning bestaat niet. Alle merken en types hebben verschillende eigenschappen waardoor de ene schoen beter past bij jouw situatie dan de andere. Waar moet je op letten om ervoor te zorgen dat je plezier gaat hebben van jouw aankoop? Belangrijk is om over volgende aspecten na te denken:

De ondergrond

Als je een trailschoen gaat kiezen, moet je als eerste bedenken op welke ondergrond je de schoen gaat gebruiken: zachte bosgrond, glibberige modder of hard rotsen? Het belangrijkste kenmerk dat hierin een trailschoen onderscheidt van een standaard hardloopschoen, is het profiel onder de zool dat zorgt voor grip op de ondergrond. Vaak zorgt een grof profiel er echter wel voor dat de schoenzool minder soepel is waardoor de schoen minder comfortabel loopt.

Hoe kies je de juiste trailschoen?
© Renée Cardinaals | Gearlimits

Zoek je een schoen voor in de Nederlandse bossen? Dan heb je over het algemeen geen grof profiel nodig. Een profiel zoals de Adidas Terrex Agravic Flow volstaat vaak. Echter, wanneer je in een modderige omgeving gaat lopen, zoals de Ardennen, kun je beter kiezen voor een grover profiel, zoals de Salomon Speedcross. Wanneer je een schoen zoekt voor rotsachtig terrein, is het profiel ook minder van belang, maar kun je beter kijken naar de stevigheid van de schoen. Verschillende schoenen hebben een rockplate in de zool, waardoor je stenen minder snel door de zool heen voelt. De Bushido van La Sportiva is hier een voorbeeld van. Ook is hier gedacht aan een extra stevige neus, geen overbodige luxe in de bergen.

De afstand

Of je een trailrun van 2 uur gaat lopen, of een ultratrail van 150 kilometer, zou de keuze van schoen moeten beïnvloeden. Sommige schoenen zijn namelijk speciaal ontwikkeld om comfort te geven aan je voeten over een lange afstand: ze zijn stabieler en geven meer demping. Hoka One One staat erom bekend schoenen op de markt te brengen met veel demping en worden daarom vaak door mensen die ultras lopen als prettig ervaren, vooral de Speedgoat wordt vaak gedragen. Ook On kwam recentelijk met een speciale “ultra-uitgave”: de On Cloudultra. Tip: overweeg om tijdens een ultratrail, verschillende schoenen te dragen door een extra paar schoenen in een dropbag mee te geven. Door een aantal keer van schoenen te wisselen zorg je ervoor dat je voeten minder vermoeid worden en je minder snel blaren ontwikkelt.

overweeg om tijdens een ultratrail, verschillende schoenen te dragen…

Duurzaamheid

Afhankelijk van het terrein waar je in loopt, kunnen trailschoenen behoorlijk snel slijten. Wanneer je met schoenen die eigenlijk bedoelt zijn voor een zachte ondergrond, een paar lange tochtjes in de Alpen maakt, heb je er snel gaten in of komt het profiel los. Sommige merken staan erom bekend dat hun schoenen slijtvaster zijn. Je kunt daarbij kijken naar waar de schoenen ontwikkeld zijn. Zo vinden merken als On Running en La Sportiva hun roots in de bergen en gaan daarom op die plekken wat langer mee. Als je regelmatig traint met hetzelfde paar, zullen de meeste trailschoenen 6-12 maanden mee gaan, afhankelijk van de ondergrond waar je op rent. Vallen ze na minder dan 6 maanden al uit elkaar? Ga dan terug naar de winkel of de fabrikant om te checken of het onder de garantie valt.

Hoe kies je de juiste trailschoen?
© Renée Cardinaals | Gearlimits

Een ander aspect van duurzaamheid is hoe de schoenen gefabriceerd zijn. Het is een goede zaak dat steeds meer merken zich hierin verdiepen. Zo gebruikt Merrell geen verf/kleurstof in hun Skyfire model waarmee ze water en energie besparen in het productieproces en claimt Icebug het eerste schoenenmerk te zijn dat “klimaat positief” is (ze compenseren 200% van de tijdens het productieproces ontstane koolstof).

Comfort

Heb je een achtergrond in hardlopen op de weg en ben je daardoor gewend om comfort aan je voeten te hebben? Dan kan de overgang van hardloopschoen naar trailschoen behoorlijk groot zijn. Omdat je niet te veel wilt schuiven in een trailschoen, zijn ze meestal ook krapper dan een schoen voor op de weg. Het stugge materiaal van trailschoenen kan ervoor zorgen dat je ze in eerste instantie niet prettig vindt lopen. Ga in dat gevoel op zoek naar een “hybride” schoen: een schoen die tussen weg- en trailschoen in zit. Voorbeelden zijn de Asics GT-2000 GTX, de New Balance Hierro of de Nike Pegasus Trail. Als je op zoek bent naar een schoen die substantieel meer ruimte biedt in de neus, kan de Altra Lone Peak een uitkomst bieden.

De looks

Uiteraard de meest individuele factor van allemaal, maar voor sommige lopers toch belangrijk. Trailschoenen zijn vaak geen pareltjes om te zien, maar toch doen verschillende merken hun best om ze er aantrekkelijk uit te laten zien. Uiteraard is dit een kwestie van smaak, maar de nieuwe Vectiv serie van The North Face vind ik erg stoer! Naast de in dit artikel genoemde merken kun je ook eens kijken naar schoenen van de merken Saucony, Innov8, Scarpa of Tecnica.

Tot slot

Ik hoop dat je aan de hand van deze informatie weet waar je op moet letten als je trailschoenen gaat kopen. Ik adviseer wel om je eerste paar trailschoenen in een winkel aan te schaffen waar je verschillende types uit kunt proberen en je geholpen kunt worden bij je keuze. Tip: ga goed voorbereid en maak voor jezelf alvast een lijstje met punten waaraan de schoen voor jou moet voldoen. Veel succes en plezier!

ga goed voorbereid en maak voor jezelf alvast een lijstje met punten waaraan de schoen voor jou moet voldoen

Hoe kies je de juiste trailschoen?
© Renée Cardinaals | Gearlimits
Renée Cardinaals
Renée Cardinaals
Ik ben Renée Cardinaals, 26 jaar en woonachtig in de Belgische Ardennen. Als hardloper met een liefde voor trails en crosses, zijn mijn hoofd, hart en indien mogelijk, voeten, vaak in de bergen te vinden. In mijn reviews probeer ik te kijken of de gear werkelijk praktisch is en een uitkomst kan bieden voor jouw avonturen. Of je nou wedstrijdambities hebt of gewoon graag mooie tochtjes maakt; je ervaring wordt een stuk leuker met de juiste gear!

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief