De innovatieve Ionosphere 5 slaapmat van Rab | Review

Rab heeft gedurende 40 jaar een sterke reputatie opgebouwd met innovatieve slaapzakontwerpen. En nu verrassen ze ons opnieuw met hun nieuwste uitrusting: de slaapmat. Met hun nieuwste gear tonen ze aan dat ze blijven streven naar innovatie en het tegemoetkomen aan de steeds veranderende behoeften van avonturiers. Ik was enorm enthousiast om de nieuwe Ionosphere 5 slaapmat van Rab uit te proberen en te ontdekken hoe deze mat presteert in verschillende omstandigheden.

Bij het uitpakken van de Ionosphere 5 slaapmat van Rab, was ik positief verrast door de opbergzak. De zak was klein en licht, ideaal voor avonturiers met minimale uitrusting. Ik besloot de slaapmat mee te nemen op een expeditie in Nederland, waar het ’s nachts vaak koud kan zijn. Het slimme ontwerp van Rab combineert lucht en isolatie op een handige manier, waardoor er een perfecte balans ontstaat tussen warmte en gewicht.

Gewicht & Verpakking

De Ionosphere 5 slaapmat van RAB | Review

De Ionosphere 5 slaapmat van Rab is verkrijgbaar in twee maten. De reguliere maat weegt slechts 550 gram, terwijl de bredere maat 810 gram weegt. In deze review heb ik de standaard maat getest. Het lichte gewicht van de slaapmat maakt het zeer draagbaar en ideaal voor alpiene en trektochten. Of je nu bergen beklimt of langeafstandswandelingen/fietstochten maakt, deze slaapmat is perfect vanwege zijn lichte gewicht en het gemakkelijk mee te nemen ontwerp. Je kunt de slaapmat zonder moeite in je rugzak inpakken en nog steeds voldoende ruimte overhouden voor andere essentiële uitrusting.

De Ionosphere 5 slaapmat van RAB | Review

Technologie

Ik was erg onder de indruk van de geavanceerde technologie die in de Ionosphere 5 slaapmat is verwerkt. Het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan comfort en isolatie bij het ontwerp van deze mat. Met de isolerende lagen biedt de mat effectieve bescherming tegen de koude grond, waardoor je comfortabel warm blijft, ongeacht de buitentemperatuur. En de indrukwekkende R-waarde bevestigt nogmaals de isolerende eigenschappen. De R-waarde meet hoe goed een materiaal warmtestroom geleidt en weerstaat, waarbij een hogere R-waarde (6, het hoogst mogelijk) wijst op een betere isolatie. Met een R-waarde van 4.8 biedt de Ionosphere 5 slaapmat uitstekende isolatie, waardoor hij je effectief beschermt tegen warmteverlies. Dit maakt de mat bij uitstek geschikt voor winterse omstandigheden en koude tochten in de bergen. Je kunt erop vertrouwen dat deze mat je warmte en comfort biedt, zelfs wanneer de temperatuur daalt.

Wat me ook opviel, was het evenwichtige gevoel van de mat. De luchtcellen zorgden voor een gelijkmatige drukverdeling, waardoor ik geen drukpunten voelde tijdens het liggen. Bovendien was ik blij dat de mat geen vervelend geluid maakte wanneer ik me omdraaide of mijn slaappositie veranderde. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van andere matten die ik eerder heb gebruikt.

Een belangrijk aspect om nog te benoemen is dat Rab zich inzet voor een klimaat neutrale productie. Dit betekent dat ze actief werken aan het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk en het verminderen van de CO2-uitstoot tijdens het productieproces. Daarnaast is de Ionosphere 5 slaapmat een “Fluorocarbon-Free Product”. Dit houdt in dat er bij de productie geen gebruik is gemaakt van fluorocarbonen, chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

De Ionosphere 5 slaapmat van RAB | Review

Rab Pump sack

En laten we de handige Pump sack niet vergeten die bij de Ionosphere 5 slaapmat wordt geleverd. Dit slimme accessoire maakt het opblazen van de mat eenvoudig en efficiënt. Na een lange en vermoeiende dag in de buitenlucht is het laatste waar je op zit te wachten een ingewikkeld en tijdrovend opblaasproces. Je vult de zak met lucht en perst deze vervolgens in de mat. Bij mij was na vijf keer de zak te hebben gevuld de slaapmaat klaar voor gebruik. Een handig gebruik van de Pump sack is dat het ook kan dienen als praktische dry bag voor je slaapzak. Vooral handig tijdens avontuurlijke reizen waar je te maken kunt krijgen met regen, modder of andere natte omstandigheden. Je kunt de opgerolde slaapmat eenvoudig in de Pump sack stoppen en deze veilig afsluiten. 

Conclusie

De Ionosphere 5 slaapmat van RAB is een uitstekende keuze vanwege zijn isolatie, compactheid en lichtgewicht ontwerp. Bovendien zorgt de mat voor een comfortabele slaapervaring en wordt geleverd met een handige pompzak. De isolatie van de mat is van exceptionele kwaliteit, waardoor je lichaamswarmte optimaal behouden blijft. Dit is absoluut een van de beste slaapmatten die ik ooit heb getest. Hoewel de prijs misschien iets hoger ligt (adviesprijs van 180 euro), krijg je absoluut waar voor je geld. Mijn belangrijkste advies is dan ook om niet te bezuinigen op de aanschaf van een slaapmat. Als je van plan bent om in koudere omstandigheden op pad te gaan, is de Ionosphere de ideale keuze vanwege zijn uitstekende warmte-isolatie en optimaal comfort.

Review overzicht

Comfort
9.5
Gewicht
9
Isolerende waarde/warmte
9
Gebuiksgemak
9.5
Features
8.5
Prijs/kwaliteit
9
Duurzaamheid
9

Samenvatting

De Ionosphere 5 slaapmat van Rab is een uitstekende keuze vanwege zijn isolatie, compactheid en lichtgewicht ontwerp. Bovendien zorgt de mat voor een comfortabele slaapervaring en wordt geleverd met een handige pompzak.
Dylan Verdoold
Dylan Verdoold
Ik breng mijn tijd graag door in de buitenlucht. Sinds een aantal jaar ben ik begonnen met volgen van verschillende klim cursussen bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Hierbij ligt de focus vooral op alpinisme. Voor mij is de juiste gear cruciaal om uiteindelijk de top van een berg te bereiken.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Ionosphere 5 slaapmat van Rab is een uitstekende keuze vanwege zijn isolatie, compactheid en lichtgewicht ontwerp. Bovendien zorgt de mat voor een comfortabele slaapervaring en wordt geleverd met een handige pompzak. De innovatieve Ionosphere 5 slaapmat van Rab | Review