Bikepacking België deel 4: Het hoogtepunt van de Ardennen

Hadden we pech of geluk? De laaghangende bewolking en nevels die over de Haute Fagnes hingen belemmerden voor een gedeelte een blik op wat een enorm wijdsheid zou moeten zijn, de spikkels en soms regen maakten onze worsteling door dit hoogveen gebied niet altijd comfortabel. Maar misschien ervaar je door die omstandigheden zo’n plek wel nog veel meer. Omdat je er moeite voor moet doen, en als je dat doet, en je zwaarbeladen fiets, soms aan de hand, door het zompige moerassige gebied leidt, dan is die ervaring misschien nog wel sterker. Het is ons in ieder geval heel erg bijgebleven.

In de video staan we op de Signal de Botrange, het hoogste punt van België, wat eigenlijk niet meer is dan een wegrestaurant, een grote parkeerplaats en een trap die tot de 700 meter hoogte lijdt. Maar wat aan de overkant van de provinciale weg ligt is dus wat zo bijzonder is. Een hoogveen gebied, sowieso vrij uniek (Nederland kent nog maar drie ervan waarondr het Fochteloërveen waar we onlangs waren), maar ook nog een gebied dat zelf heel hoog ligt. En een gebied waar je dus doorheen kunt fietsen, maar ook kunt wandelen. Het eerste stuk dat we namen was over een onverharde weg, waarna we al gauw rechtsaf draaiden en door het veen heen stakken. Soms waren er houten plankieren (in mtb termen ook wel north shores genoemd) die over de meest nate en onbegaanbare stukken leiden. Verzakkingen in het terrein moesten we met de fiets aan de hand nemen, we kwamen langs schitterende stille vennetjes, bij stukken met wat meer bos, waarbij de afgestroven varens een schitterende roestbruine kleur afstaken tegen het gele gras en de bijna wit uitgeslagen dode bomen.

Het monochrome weer en het diffuse licht kon niet de ingetigen kleurenpracht van de Hoge Venen verbergen, en wat hebben we genoten van de leegheid en wijdsheid. Pas helemaal tegen het einde, waar we over de houten vlonders het gebied uit fietsten kwamen we weer wandelaars tegen. Op hun gezichten stonden onze glimlachen gespiegeld. Het was zwaar, maar ongelofelijk mooi.

Kijk hieronder nog de hele reis documentaire van onze bikepacking door de Ardennen:

[vc_video link=”https://youtu.be/1FMPcYtbtdE”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.