Review: Polar Vantage M sporthorloge

Polar kwam onlangs met een nieuwe serie sporthorloges, de Polar Vantage M en Vantage V. De Vantage horloges zijn de opvolgers van de razendpopulaire Polar M400 en M430. Wij hadden de afgelopen tijd de beschikking over de goedkopere variant, de Polar Vantage M.

Ik heb met deze Polar gerend, gefietst, geschaatst, gezwommen, gekite, gezeild, geskied en in de bergen mee gelopen. In eerste instantie was ik enthousiast, maar niet 100% overtuigd van dit horloge. Maar na de Vantage M een langere tijd gebruikt te hebben, moet ik mijn mening bijstellen. Mede omdat ik het horloge en de App beter leerde kennen, maar juist ook omdat de verschillende updates van de software het horloge beter en betrouwbaarder hebben gemaakt. De Polar Vantage M is wat mij betreft echt een goed sporthorloge, helemaal als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Hieronder ‘in depth’ mijn ervaringen.

Gebruik als multi-sporter

Ik ben een multi-sporter van de oude stempel. Ik gebruik al jaren Strava, maar dat gebruik ik meer als logboek van mijn sportieve activiteiten. Jarenlang heb ik niet goed naar mijn lichaam geluisterd en vooral hard getraind. Als ik moe wakker werd ging ik vaak juist een rondje rennen, want dat geeft energie. Totdat ik begon te merken dat rust voor een wedstrijd misschien wel de beste training was. De Polar Vantage M heeft mij de afgelopen tijd juist dat inzicht in training én vooral ook in rust gegeven waardoor ik echt stappen heb gemaakt en mijn prestaties hebt verbeterd.

Specificaties Polar Vantage M

De Polar Vantage M is er in 3 kleuren, rood, wit en zwart. Het horloge weegt slechts 45 gram en zit erg fijn en comfortabel met het standaard meegeleverde siliconen polsbandje. Als je het horloge 100% hebt opgeladen dan kan je hem ca 30 uur in trainingsmodus gebruiken (met continue GPS en hartslagmeting). Wanneer je hem als gewoon horloge draagt, dan gaat hij ca 5 dagen mee. Let wel even op met opladen, want de connectie tussen lader en horloge is heel subtiel en de minste of geringste beweging ontkoppelt de twee. De Vantage M is WR30 waterdicht. Dit betekent waterdicht tot 3 bar/ 30 meter. Prima om mee te zeilen, surfen of te zwemmen, maar voor duiken niet geschikt. De vantage M beschikt verder over een Precision Prime™ optische hartslagmeter, GPS, GLONASS (het iets nauwkeurigere broertje van GPS), always on kleurendisplay en een bewegingssensor. Verder is de gebruikersinterface beschikbaar in 16 talen, waaronder Nederlands en alle andere – meest gangbare – talen. De Vantage M heeft geen barometer (handig voor met name hoogtemeters), deze zit wel in de duurdere Vantage V. Ook heeft de Vantage M geen touchscreen, die de Vantage V wél heeft. Verder lijken de horloges heel veel op elkaar, al is de Vantage V wel een stuk duurder (Vantage M € 249,- versus Vantage V € 425,- ).

Interface & gebruik

De Vantage M heeft dus helaas geen touchscreen, maar wordt bediend door 5 roestvrij stalen knopjes aan de zijkant van het horloge. Het is in het begin even wennen hoe het horloge precies werkt. De interface is niet onlogisch, maar heeft wel wat aandacht nodig, helemaal omdat we tegenwoordig gewend zijn aan touchscreen. Maar na korte tijd begrijp je prima hoe het werkt. Met name tijdens het sporten is het fijn dat je constant je hartslag kan zien, je snelheid, aantal afgelegde km’s, maar ook steeds een trilsignaal krijgt bij elke afgelegde km. Er zijn verschillende interface designs te kiezen, dus voor ieder wat wils.

Ook tijdens je training kan je gemakkelijk switchen tussen schermen met verschillende parameters. Op het horloge zie je ook je dagelijkse activiteitsdoel. Je kan hier kiezen uit Niveau 1, 2 of 3, wat iets zegt over hoe veel lichamelijke activiteit je normaal per dag hebt. Zo zie je steeds hoeveel % je van je dagelijkse activiteitsdoel behaalt hebt. In het begin ging dit ook wel eens niet goed. Dan had ik de hele dag op de mountainbike gezeten en was ik vergeten mijn sportsessie te tracken met het horloge. Hierdoor had de hartslagmeter en GPS niets geregistreerd. Aan het einde van de dag zag ik dat ik op 88% van mijn dagelijkse Activiteitsdoel zat, terwijl ik in werkelijkheid 5 uur gefietst had en waarschijnlijk iets van 700% van mijn doel behaald had. De GPS & GLONASS doet het erg goed. Bij verschillende fietstochten in de Ardennen waren de GPS resultaten veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld Strava op de iPhone en zeer vergelijkbaar met de Garmin Edge 1030 die wij toen ook gebruikten. 

Precision Prime hartslagmeter

Deze hartslagmeter bestaat uit 4 sensoren en 10 LED’s die onder op het horloge zitten. De LED’s sturen een lichtsignaal richting huid en de sensoren meten het signaal wat er terugkomt. Deze vorm van hartslagmeting is minder secuur dan wanneer je een borstband gebruikt, maar het is een grote stap voorwaarts vergeleken met de optische hartslagmeters die een jaar of wat geleden in sporthorloges werden gebruikt. Mijn ervaring is dat de hartslagmeter heel accuraat is bij sporten waar een bepaalt ritme is zit, zoals rennen, schaatsen, hiken en wielrennen. Maar hij had meer moeite met een juiste hartslag te bepalen bij mountainbiken en kitesurfen en andere sporten waar ofwel de hartslag ineens heel hard stijgt, of wanneer het horloge onverwachts hard schudt. 

Polar Flow App    

Tijdens en na het sporten kan je op het horloge natuurlijk zien wat je prestaties zijn. Zo kan je je hartslag, snelheid, afstand, hoogtemeters etc prima bijhouden tijdens je training of wedstrijd. Om meer de diepte in te gaan moet je de Vantage M synchroniseren met Polar Flow, hét platform van Polar dat inzage geeft in zowel training als rust. Polar Flow is online beschikbaar, maar juist ook in een Android en iOS App. Door twee knoppen in te drukken synchroniseert het horloge met de App en kun je op je telefoon al je prestaties in training en rust – tot in de kleinste details – bestuderen. Voor de sporter die serieus bezig is met zijn sport echt een must. De App geeft veel inzage in hoe je lichaam presteert, al krijg je geen update als je een PR of andere prestatie hebt neergezet. Wel krijg je veel meer inzicht in je slaap. Elke nachtrust wordt geregistreerd en geanalyseerd. Dit geeft veel inzicht, en is soms ook echt confronterend wanneer je een tijdje slecht slaapt. Wel moet ik zeggen dat het horloge soms niet helemaal door heeft of je wel echt slaapt.

Wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt en niet kan slapen (maar wel heel stil ligt) dan registreert het horloge dit als slaap. Via de App is het horloge heel gemakkelijk te koppelen aan Apps als Strava, AppleHealth, Nike+, MyFitnessPal en TrainingsPeaks. Mede door de overzichtelijke App zie ik het horloge echt als mijn ‘persoonlijke boordcomputer’. In eerste instantie dacht ik het soms beter te weten, want wie kent mijn lichaam immers beter dan ikzelf? Maar na verloop van tijd kwam ik er achter dat ik soms beter naar het horloge en de App kan luisteren wanneer mijn lichaam toch nog niet helemaal herstelt blijkt van een vorige training. Verder zitten er 130 verschillende sportprofielen in de App. Door aan te geven wat je favoriete sporten zijn, slaat je horloge deze sportprofielen. Wanneer je een sessie start, selecteer je de juiste sport en begrijpt het horloge veel beter wat je aan het doen bent. Rennen op de weg is immers echt anders dan trailrunning of het lopen op een loopband in de sportschool. Ook is het erg fijn om met het horloge een gecombineerde zwem en fiets/ren training te doen, of juist te gaan zeilen of kitesurfen.  

Conclusie

De Polar Vantage M is echt een perfecte sportswatch voor de multisporter die inzicht wil hebben in zijn prestaties en niet €500 wil uitgeven voor een sporthorloge. Het horloge is relatief makkelijk in gebruik (ondanks dat het geen touchscreen heeft), zit erg comfortabel en geeft een goede indruk van je prestaties. De Polar Flow App op je telefoon en de simpele synchronisatie met het horloge maken de Polar Vantage M echt geschikt voor de moderne multi sporter voor wie geldt ‘meten=weten’. De ingebouwde hartslagmeter presteert erg goed voor een optische hartslagmeter, en de GPS is ook erg nauwkeurig. Polar heeft de afgelopen maanden veel updates uitgevoerd en heeft meerdere updates gepland staan voor de komende maanden. Deze updates maken de prestaties van het horloge echt beter en nauwkeuriger. Met een gemiddelde aanschafprijs van € 249,- heeft Polar echt een goede prijs kwaliteit verhouding. Wat mij betreft is de Polar Vantage M dus een absolute aanrader!

Polar Vantag M

Multi Sportwatch

Adviesprijs € 279,90

Review overzicht

Interface
Gebruiksgemak
Betrouwbaarheid
App
Design
Fit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De nieuwe ruige Odin jassen van Helly Hansen | GearBite

Helly Hansen ontwikkelde de eerste soepele waterdichte stoffen 140 jaar geleden. En gedurende zijn bestaan heeft Helly Hansen outdoorkleding ontwikkeld voor ‘s werelds meest...

Voor de buitensporter is de Suzuki Across plug-in hybrid ‘buitengewoon’ geschikt | autotest

Gearlimits contributor Albin Bronkhorst besloot dat hij medio april van Land’s end in Engeland naar John’ O’Groats in Schotland wilde gravelrijden. Als enerzijds een...

Zomer in de Franse Alpen; actief in La Plagne | Reisverslag

Maandagochtend 4.30 uur. Ik schrik wakker van de wekker na een korte en onrustige nacht. Half wakker loop ik naar de douche in mijn...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief