Mijn Bergans Freeride Experience

(Oorspronkelijke publicatie: 3 Maart 2017)

Als je ons volgt op Facebook of Instagram zal je waarschijnlijk gemerkt hebben dat we de afgelopen weken op een aantal mooie avonturen zijn geweest. Met name twee bijzonder gedenkwaardige reizen willen we graag met jullie delen, en en passant, nemen we de tijd om jullie te vertellen over wat en waarom we met outdoor-merken hebben gewerkt tijdens deze reizen.

Deze eerste post gaat over onze deelname aan de Bergans Freeride Experience die plaatsvond in Kleinwalsertal, Oostenrijk. Als onderdeel van een heel gaaf project waaraan we werken met Bergans uit Noorwegen, werden we uitgenodigd om dit evenement bij te wonen. Meer over dit project met Bergans of Norway onderaan dit bericht.

Photo: Sophie Cousin

Sanne de Jong – Freerider

Dit evenement werd voor het eerst georganiseerd door Freerider Sanne de Jong. We hebben Sanne in Nederland leren kennen voor het eerste hoofdstuk van ons project en kennen haar al als een zeer vriendelijke, gastvrije en positieve persoon. En nogal een bikkel: twee dagen eerder was ze van achter aangereden terwijl ze in haar auto bij een stoplicht stond te wachten, en toch was ze hier bij ons, een beetje high op pijnstillers, maar klaar om te knallen. 

Eindeloze bergen

Ik was 1,5 dagen voor het begin van het evenement aangekomen, ben meteen de berg op gegaan en na een halve dag op de pistes te hebben gereden en vrij belachelijke voorwaartse rollen in dikke mist te hebben geoefend, bracht ik de tweede mooie dag door met het filmen (voor onze film over het event) van de schitterende natuur rond de pistes van Riezlern.

En ik besefte hoe mooi het kan zijn om alleen op de berg te zijn, je eigen keuzes te maken over waar je heen wilt, even snel of langzaam als goed voelt. Gewoon in staat te zijn om over lege, brede pistes te carven, terwijl je al die kracht van de berg in je benen voelt terwijl je op dat perfect moment in je bocht de sneeuw kunt snuiven … het is gewoon een van de mooiste gevoelens die ik ken.

Eindeloze blauwe luchten boven mijn hoofd, en een zee van wolken die deze hoge bergwereld scheidt van de valleien eronder. En terwijl ik door die wolken naar beneden schoot, met nauwelijks meer dan tien meter zicht, maar wel vol gas erop, veranderde het gevoel van een bijna gelukkige hysterie naar een enigszins angstaanjagende vorm van opwinding.

Het gaat niet alleen om jou en je eigen ego: het gaat om verbinding maken met de natuur, met mensen om je heen.

Dag 1 – In en rond Riezlern

De volgende dag begon de Bergans Freeride Experience echt en de wolken waren verdwenen met alleen nog blauwe lucht over: vanuit het dorp Riezlern konden we de berghelling in de sneeuw zien liggen. De groep van 26 deelnemers werd opgedeeld in 4 groepen en elk toegewezen aan een lokale berggids. De eerste dag zouden we de perfecte poederruns gaan zoeken door te hiken van de liften naar de plekjes die de gidsen kenden. Ik sloot me die dag, samen met de Event Photographer, de geweldige Sophie Cousin, aan bij de all-snowboard groep.

Photo: Sophie Cousin

We slaagden erin om een ​​aantal fantastische afdalingen te vinden, maar het was ook soms lastig met moeilijke omstandigheden op een aantal hellingen met een harde bovenlagen met daaronder een laag (niet heel dik helaas) van drie dagen oude sneeuw.

Freeriden?

Maar meer dan die omstandigheden waar ik mee worstelde, was de dynamiek in de groep vreemd en nieuw voor mij. Waar je normaal in een groep snowboarders een ontspannen soort plezier hebt, elkaar steunt en de ride echt samen doet, waren er een paar van de groepsleden die de ogen alleen op hun eigen lijnen leken te hebben. Ze konden niet het geduld of respect opbrengen om te wachten op anderen die misschien niet zo bekwaam of snel of gehaast waren als zijzelf. Of zoals Sophie en ik, de af en toe een enkele minuut extra nodig hadden om een ​​shot of een foto te maken en om dure apparatuur in te pakken zonder overal sneeuw op en in te krijgen.

Ik was verrast, teleurgesteld en een beetje boos ook dat deze boarders de waarde van hun dag meten op het aantal runs die ze in de toegewezen tijd zouden kunnen persen. En ik wil het hier benadrukken, want dat is wat mij betreft niet waar freeriden over gaat. Of waar het in de bergen überhaupt over gaat. Tuurlijk wil je zoveel mogelijk knallen. Maar het gaat niet alleen om jou en je eigen ego: het gaat om verbinding maken met de natuur, met mensen om je heen. Want als het erop aan komt, heb je elkaar daarboven nodig.

Er was een verbazingwekkend gevoel van kameraadschap en dankbaarheid om samen daar te zijn.

Dag 2 – Gottesacker

De volgende dag bracht gelukkig precies dat. Sophie en ik sloten ons deze keer aan bij een tweede groep, dit keer skiërs op de dag dat skitouren centraal stond. De berg op met vellen onder door een werkelijke waanzinnig mooi landschap dat door de lokale bevolking de Gottesacker (veld of tuin van God) genoemd wordt. Op zoek naar maagdelijk sneeuw en first track mogelijkheden. Er was een geweldig gevoel van kameraadschap en dankbaarheid om samen daar te zijn. Op het einde van de dag daalden we af door een vrij nauw en langzaam dalend dal.

Onze gids had niet helemaal rekening gehouden met de beperkingen van die ene snowboarder (ik dus!) in zijn groep. En in dat uitgestrekt dal kwamen we telkens op kleine stukjes waar we, soms traverserend, bergop moesten; waar skiërs hun snelheid door te prikken en te “schaatsen” goed kunnen vasthouden maar waarbij ik met mijn splitboard met regelmaat strandde. Board uit, te voet, ploegen door diepe sneeuw, wegzakkend tot mijn heupen en mezelf bijkans opblazend om de groep bij te houden.

Verloren in ellende

Een groep die me op geen enkel moment het gevoel heeft gegeven dat ze boos waren vanwege mijn soms trage voortgang of dat ik überhaupt onwelkom was. Integendeel, ze hielpen op elke manier dat ze konden, omdat ze begrepen dat de route verre van ideaal was voor een snowboarder en de inspanningen waardeerden die ik deed om toch zo hard mogelijk te gaan. Ze duwden en trokken me mee als dat nodig was en zorgden ervoor dat ik niet “verloren ging in ellende” zoals de Vlamingen onder hen zeiden.

Photo: Sophie Cousin

Op is op

Dit avontuur kostte het laatste beetje energie dat ik had en moet nogal wat longblaasjes in mijn longen hebben gebroken; Ik voel dat ik drie weken later nog steeds niet aan mijn normale longcapaciteit zit. Dat plus een vervelende val op mijn schouder tijdens het filmen van een followcam sequentie achter Sanne aan (beroepsrisico) en het feit dat ik genoeg beeldmateriaal had voor de video die ik aan het maken was (bekijk het hier) deed me besluiten om de derde dag te bedanken voor nog een skitour-sessie. Ik bleef op de hellingen van Riezlern met twee andere minder fitte deelnemers en we hadden daar, dat zal je niet verbazen, toch wel weer ontzetten veel plezier.

Dat was mijn Bergans Freeride Experience, en ik geloof dat ik beter begrijp wat freeriden echt inhoud; the good, the bad and the ugly.

Dag 3 – Winding down

Ik kreeg die laatste dag ook de gelegenheid om na te denken over de dagen daarvoor; mijn eigen beperkingen begrijpen en waarderen, kijken hoe ik reageerde op de verschillende momenten van conflict, zowel extern als intern. En hoe duidelijk het werd dat de bergen de neiging hebben om veel van de onzin weg te snijden. Ze confronteren je met jezelf en dwingen je om afhankelijk te zijn van anderen. Het ontvangen en accepteren van hulp kan soms best moeilijk zijn. Dat doen met een beetje gratie is zelfs nog moeilijker. En niet jezelf affakkelen vanwege eigen ‘zwakte’, …ook een uitdaging.

Photo: Sophie Cousin

Dat was mijn Bergans Freeride Experience, en ik geloof dat ik beter begrijp wat freeriden echt inhoud; the good, the bad and the ugly.

Het heeft mijn leven verrijkt en heeft me nieuwe vrienden gebracht uit heel onverwachte hoek. Ik voel me daar erg dankbaar voor.

Wat betreft mijn ervaring met de jas en de broek van Bergans die ik het hele weekend droeg: je kunt dat lezen in de aankomende review.

Werken met Bergans of Norway

De reden voor ons om aan dit project te werken is tweeledig: in de eerste plaats proberen we het beste advies te geven over welke outdoor- of actions sports producten het beste past bij jouw specifieke behoeften wanneer je erop uittrekt om van de natuur en jouw favoriete sport te genieten. We proberen alles te weten te komen over een breed scala aan gear, onze handen op zoveel mogelijk producten te leggen om onze ervaringen ermee met je te delen. En last but not least inzicht in de ideeën achter de producten: waarom zijn ze gemaakt zoals ze zijn gemaakt, welke prestaties moeten ze eigenlijk leveren? Dit betekent dicht bij merken komen, hen vragen stellen over hun ideeën en het doel van hun producten begrijpen.

En de merken respecteren ons in onze redactionele vrijheid om het merk en de producten op een onpartijdige en objectieve manier te bekijken, om onze lezers erover te vertellen vanuit ons eigen perspectief.

Foto: Sophie Cousin

Werken met Merken

En dit brengt de tweede reden met zich mee: merken willen hun ideeën en hun doel echt uitleggen: wanneer zij dit verhaal zelf vertellen, is het reclame. In het werken met ons wordt dit verhaal verteld door onze specifieke “lens”, we voegen er onze nuance aan toe, onze meningen en ervaringen. Meer en meer merken zien hierin de waarde, zijn geïnteresseerd in het zich naar ons open te stellen, met ons te praten en helpen, ook financieel, om ons verhaal te vertellen over hun merk. Uiteraard is er een belang voor hen, zoals dat er ook is voor ons om dat zuiver en geloofwaardig te doen. En we geloven dat we u ook helpen, onze lezers, door meer tijd te kunnen nemen om u de diepgaande informatie te geven waarvan wij denken dat die u zal helpen.

Het is een heel coole manier om samen te werken, waarin we echt proberen te begrijpen wat ze doen, en dit met respect bekijken. En de merken respecteren ons in onze redactionele vrijheid om het merk en de producten op een onpartijdige en objectieve manier te bekijken, om onze lezers erover te vertellen vanuit ons eigen perspectief.

Bergans of Norway

Ok, dat is precies wat we met Bergans of Norway hebben gedaan: we wilden het merk leren kennen vanuit het “inside-out” praten met hun mensen, luisterend naar de geschiedenis, de erfenis waar ze erg trots op zijn, hun producten gebruiken, zodat we de eerste hand kunnen ervaren als ze hun beloftes nakomen. En een geweldig deel van deze reis die we samen deden, was de Bergans Freeride Experience.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 + twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Canyon Grizl CF SL 8 gravel fiets | Review

Toen Canyon een nieuwe gravelbike aankondigde kon ik niet wachten. Na de Canyon grail met zijn bekende dubbedek stuur was ik erg nieuwsgierig waar...

Timothy Olson is het nieuwe gezicht van de Ocean Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour 2022 komt er weer aan! De avonturenrugzak is propvol met nieuwe verhalen van mensen die hun passie onvoorwaardelijk volgen....

AGU SIX6 Bib III & Solid Merino wielerkleding | Review

AGU, een Nederlands bedrijf, vroeg Gearlimits om de nieuwe SIX6 wielrenkleding te reviewen. Hoe AGU old-school materialen en de nieuwste technologieën combineert tot een...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief