Review: Bergans Myrkdalen & Hafslo Freeride Jacket & Pants

Please find the English summary at the end of the review.

Freeriden gaat over je vrij voelen, de bergen in gaan, niet op de gebaande paden hoeven te blijven. Je wilt op geen enkele manier beperkt zijn. En als je de piste af gaat, de “back country” in, moet je e ook vrij kunnen bewegen, bij heftige afdaling, tijdens het hiken, of terwijl je met vellen naar boven loopt, abseilen,…nou ja, dan is het dus handig als je je echt vrij kunt bewegen. Wij reviewden de Bergans Myrkdalen en Hafslo Freeride jas en broek.

Het kan soms aan maar kleine dingen liggen, maar als je kijkt naar kleding wil je in die omstandigheden, die af en toe echt erg zwaar kunnen zijn, geen gear hebben dat niet lekker zit, in de weg zit, dat irriteert. Je gaat pas echt merken hoe belangrijk kleding is, als je niet de goede kleding hebt. Met de Bergans Myrkdalen en Hafslo Freeride jas en broek hebben we niks gemerkt. Gek begin van een review, en zeker niet het einde ervan!

Omstandigheden

Foto: Sophie Cousin

De jas en broek heb ik vooral en het meest intensief gedragen tijdens de Bergans Freeride Experience in Kleinwalstertal. Gedurende vier dagen heb ik volle dagen op pistes kunnen knallen, maar ook gehiked vanaf de pistes naar off-piste afdalingen, en een dag een ski-tour gedaan waarbij ik als snowboarder met een splitboard omhoog ben gegaan. Temperaturen ongeveer tussen -8 en +5.

Verder heb ik de jas veel gedragen in het dagelijks leven in Nederland, op de fiets naar werk in de regen, en ook tijdens een 2e daagse hike in de Ardennen.

De belofte

Zoals zo vaak kijken we altijd graag naar “de belofte” van de kleding. Wat we daarmee bedoelen is dat elke product gemaakt is met een bepaald idee, een bepaalde bedoeling en geschikt is voor een bepaald doel. Dus wat is de belofte van de Myrkdalen en Hafslo jas? Ze vallen beide in de categorie van zogenaamde “technische” jassen. Hard-shells, drie laags jassen die bedoelt zijn voor hoge intensiteit activiteiten. De belofte van deze producten is dat het de uiltieme gear is voor freeriden: lichte, ademende, comfortabele en “flexibele” kleding die optimaal is aangepast aan alle omstandigheden die je als freerider tegen komt.

Foto: Sophie Cousin

Wat je daarvoor nodig hebt is kleding dat volledig wind en water dicht is, een hoog ademend vermogen heeft, comfortabel zit en sterk is. Het ademend vermogen van een product wordt bepaald door een zogenaamd membraan, dat (bij 3 laags jassen) tussen de binnenlaag/binnenvoering zit, die zacht en comfortabel moet zijn, en de buitenlaag dat sterk moet zijn, en ook nog water en wind dicht moet zijn. Die drie lagen worden aan elkaar gelamineerd. Waar veel outdoor merken het ademend vermogen en die volledige wind en water dichtheid zoeken in het gebruik van Gore-Tex laminaten in hun kleding, heeft Bergans of Norway de keus gemaakt voor Dermizax. (Als je meer wilt weten over Dermizax, check hier.)  De belofte van deze stof is dat het ademende vermogen toeneemt naarmate je lichaamstemperatuur stijgt (dat komt door de sneller bewegende moleculen in het hydrofiele Dermizax membraan (nogmaals check), maar ook dat het Dermizax laminaat comfortabel is doordat het stretch heeft. Dus, dat is de belofte. Wat heb ik er van gemerkt?

Ademend vermogen

We beginnen meteen met het ademend vermogen. Wat je op wintersporten veel hebt is dat je momenten van hoge intensieve inspanning (afdalingen) afwisselt met momenten van rust, (de skilift) waarin je lijf weer snel kan afkoelen. Wat belangrijk daarin is, is dat transpiratie vocht tijdens de inspanning zo snel mogelijk wordt afgevoerd, zodat op de momenten van rust je door transpiratie niet te snel afkoelt.

Bij freeriden zijn die extremen nog sterker; je bent vaak onderweg in een groep, en na je heule heftige offpiste afdaling sta je regelmatig stil om te wachten. En als je moet hiken of met vellen onder je ski’s of splitboard de berg op moet ga je natuurlijk zwaar transpireren, en als je op de top aan het uitpuffen bent moet je niet binnen no-time staan te bibberen. Met de Myrkdalen en Hafslo jas en broek merk je dat de stof inderdaad ongelofelijk goed ademend. Tijdens het hiken en splitboarden had ik op geen moment het gevoel dat ik de jas uit moest doen bijvoorbeeld. En dat is best erg bijzonder. (Andere leden uit mijn groep liepen op een gegeven moment in hun base-layer.)

Ook tijdens het hiken in de Ardennen, waarbij de temperatuur rond 8 graden was, ademde de jas zeer goed door.

Stretch

Toen ik voor het eerste de Myrkdalen jas aan deed in de Bergans showroom in Leusden merkt ik meteen dat de jas veel minder stug is dan de zware Gore-Tex jassen die ik heb gedragen (overigens ook met veel plezier). De stof is eigenlijk ook stiller, het kraakt en schuurt minder, en zoals beloofd merk je echt dat de stof stretched waar nodig.

Foto: Sophie Cousin

Tijdens het freeriden merkte ik het voordeel hiervan toen ik een vrij lang stuk moest hiken door sneeuwvelden waarbij ik bij de ene stap op de sneeuw kon blijven staan, maar bij de volgende weer tot mijn heup door de sneeuw zakte. Enige lenigheid was geboden, maar ook best wel wat flexibiliteit in de kleding. Voor mij was dit echt een heel zwaar stuk, maar een enorm goede testcase voor die stretch. En zoals beloofd, geen moment beperkte te kleding die extreme bewegingen die ik moest maken om voor te kunnen gaan. Belofte ingelost dus. Een bijkomend voordeel is dat het “buigen of barsten” principe ook relevant kan zijn voor de robustheid van de jas. Doordat het meebeweegt en niet meteen weerstand biedt, kan de stof ook beter tegen het blijven hangen achter bv takken.[/vc_column_text]

Waterdicht

Foto: Sophie Cousin

Tijdens de Bergans Freeride Weekend heb ik veel gefilmd. Dat betekend dat ik veel meer dan een reguliere wintersporten in de sneeuw zat; om camera apparatuur uit mijn rugzak te pakken, klaar te zetten, een goede camera “angle” te vinden, te filmen en weer alles op te bergen. En dat meerdere keren per dag. Dus heel veel en heel lang in contact met de sneeuw.

Waarbij ik wel op een gegeven moment merkte dat de water op de buitenstof blijf zitten. Dan wordt de stof donkerder en lijkt het nat te worden. Dat geeft toch de indruk dat het laminaat minder waterafstotend is. Een belangrijke reden daarvoor is dat Bergans niet (zoals Gore-Tex wel) DWR gebruikt. DWR is een waterafstotende polymeer dat in de textiel vezels trekt en er voor zorgt dat water druppels vormt en van de stof afrolt (het zogenaamde ‘afpareleffect’). en niet door de stof geabsorbeerd wordt. Naast het feit dat het effect van DWR door gebruik en slijtage minder wordt (kan wel hersteld worden) is het ook milieu technisch niet een hele duurzame toepassing. En daarvoor heeft Bergans bewust niet gekozen.

Ondanks dat het water van gesmolten sneeuw werd geabsorbeerd door de buiten stof, is het nooit doorgelekt en ben ik te allen tijde droog gebleven. En als ik weer onderweg was, droogde de buitenlaag ook weer buitengewoon snel.

Winddicht

Ik heb geen ‘polar winds’ meegemaakt zoals bij sommige vorige trips, dus die test case hebben we niet gehad. Maar op de piste ontwikkel je natuurlijk ook best veel wind door de snelheid van je afdalingen. 90 km per uur was mijn topsnelheid tijdens deze dagen, en daar hield de kleding zich zeer goed onder.

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Features

Foto: Sophie Cousin

Tot slot kijken we kort naar features van de jas ( ritsen, zakken enzovoorts). Ik begin bij de zakken op je heup. Bergans heeft deze bewust horizontaal geplaatst aan de voorzijde van je heupen (dus niet schuin opzij zoals je bij veel niet technische jassen ziet). Grote voordeel daarvan is dat het vrijwel uitgesloten is dat er iets uit je zak valt, zelfs als je vergeet de zak dicht te ritsen. De bedoeling is daarnaast dat je heupband van een rugzak boven over onder deze zakken zit zodat je ook met die heupband aangegespt, toegang had tot je zakken. Bij mij werkte het niet zo, dat kan aan de hoogte van mijn rugzak hebben gelegen; maar de heupband van mijn freeride rugzak zat vol over de zakken heen, en kon daar niet echt bij.

De ritsen onder je oksels die geplaatst zijn voor extra ventilatie zijn schuin geplaatst zodat je bij het dragen van een rugzak, ondanks de schouder straps, deze goed open kunnen staan. Dus dat is goed. Maar ik vond het wel erg lastig om die ritsen open en vooral dicht te krijgen. Dat is een ding dat we bij heel veel jassen tegen komen.

Verder heeft de jas een goede geplaatste zak voor de skipas, en op de borst een zogenaamde “napoleon” zak. Deze zou wat mij betreft wat dieper mogen zijn. Als je je telefoon daarin opbergt en de rits vergeet dicht te maken kan deze er best makkelijk uitslippen.

Foto: Sophie Cousin

De broek heeft ook nog een viertal zakken. Per been een schuin op de heup en een haaks op het bovenbeen. Prettige functionele zakken, maar welk strak zodat je er geen “bulky” dingen in moet laten zakken. Tot slot heeft elke broekspijp aan de binnenzijde een ventilatie rits die je lekker open kunt zetten bij het hiken of skitouren/splitboarden. Hou dan wel in de gaten dat je de ritsen weer dicht doet voordat je die lekker poeder afdaling doet. Want de boek staat dan wel echt open. Zeker als je dan een keertje onderuit gaat dan kan je broek aardig vol lopen.

De broek heeft geen bib, is dus een heup broek, maar wel met een hoge heupband. Daarnaast is er een snowskirt beschikbaar waarmee je de broek aan de jas kunt ritsen. Deze heb ik niet gebruikt en heb ik dus niet kunnen testen. De broek is een beetje baggy, ik draag altijd maat L en in dit geval heb ik de broek met een riem gedragen. De capuchon is groot genoeg om bij slecht weer over je hoofd te trekken.

Conclusie

Foto: Sophie Cousinusie

Ik heb het erg prettig gevonden om te freeriden in de Myrkdalen en Hafslo. Zoals gezegd, de gear zit erg comfortabel. Voelt natuurlijk en past zich aan aan elke beweging. Ademt goed, is wind en waterdicht. Alles wat je zoekt in een high-end functionele kleding. Tot slot vind ik het design ook erg mooi. De kleuren zijn ingetogen maar niet saai, en de blauwe accenten van de ritsen ogen gewoon erg fraai. Ook in Nederland dus prima te dragen en best fashionable vindt ik zelf.

De Myrkdalen jas heeft een adviesprijs van € 399,95 en Hafslo broek is € 279,95. Wat dat betreft is de kleding voordelig geprijsd in de high-end drielaags functionele kleding categorie. Als post scriptum willen we melden dat deze review voortkomt uit het project dat wij samen met Bergans of Norway hebben gedaan. Om beter advies te kunnen geven over gear is het ook belangrijk de merken die die spullen maken beter te leren kennen. Daarom zijn we veel in gesprek gegaan met Bergans en mochten mee om hun gear onder de optimale omstandigheden te ervaren.

We willen wel benadrukken dat de inhoud van deze review niet beïnvloed of bepaald is door Bergans. We hebben de volledige vrijheid gehad om onze eigen mening over de gear te vormen en te delen met jullie.

With the Myrkdalen and Hafslo Freeride jacket and pants, Bergans has produced a really sweet freeride kit. If freeriding is al about, well freedom, feeling free, doing what you want to do, be able to move around the mountain and feeling comfortable while doing so, this kit is an expression of those values. Most noticeable in the comfort of the stretch fabric. The material Bergans uses is from Dermizax, which offers a three layer material which is highly breathable (due to the hydrophobe membrane) very waterproof without using DWR coating (which can be environmentally unfriendly), windproof and durable. And in addition to that, the kit looks good. I had a wonderful time with the kit, freeriding, hiking split boarding, doing really intensive activities where you need a good technical breathable kit. The Mykrdalen en Hafslo checked all the boxes and are friendly on the piggy bank as well.

Review overzicht

Winddicht
Waterdicht
Fit -en draagcomfort
Ademend vermogen
Features
Looks
Veelzijdigheid
Prijs-kwaliteit

Samenvatting

Zeer goed zittend, comfrotabel dragend, wind en waterdicht. Zeer goed ademend. Uitermate geshikt freeride jas die ook nog eens goed geprijsd is.
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Het is lente! Tijd om naar buiten te gaan

Yes! De lente is weer begonnen. Het zonnetje breekt door, de natuur ontwaakt, krokussen en narcissen bloeien, bomen hebben bloesem. Ook wij ontwaken en...

Review: Cortazu Mountain Hardshell en Midlayer

De Cortazu Hardshell is een lichtgewicht drielaags hardshell jack. Gemaakt voor het skiën, wandelen of voor woon-werkverkeer. De DermizaxEV-stof is 100% waterdicht. Winddicht en...

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief