Review: Lezyne Super Pro GPS fietscomputer

Kan een aparte GPS fiets computer meer of beter dan de apps die je op je smartphone kunt downloaden? Dat is de vraag die ik mezelf vaak stel en die ik ook stelde op het moment dat ik de Lezyne Super Pro GPS ging reviewen.

Misschien niet helemaal een eerlijke vraag, omdat het ergens niet vergelijkbare devices zijn. Maar omdat veel functionaliteiten wel overeenkomen, merk ik toch dat ik juist die dingen bekijk, die anders, of beter zijn. Waardoor de aanschaf van een GPS device echt van meerwaarde is.

Omstandigheden

Ik heb gedurende enkele maanden de Super Pro GPS gebruikt, zowel bij droog als heel erg nat weer. Temperaturen tussen 05 en 26 graden (volgens de gegevens van de Lezyne.

De Lezyne Super Pro GPS

Boven alles is de Super Pro een klein compact en handzaam apparaatje. De afmetingen van de GPS zijn 70.6mm (W) x 48.16mm (L) x 26.0mm (H). Van het scherm 32.6mm (W) bij 39.8mm (L). Met 60 Gram is het erg licht. In vergelijk met veel andere GPS devices is het erg klein en licht. Maar in die kleine behuizing schuilen heel veel functionaliteiten. Navigatie, training modes, barometer en versnellingsmeter, rit-tracking met erg veel customizable velden, kaarten display, enzovoort. Het verbindt zowel met ANT+ als Bluetooth met externe devices waaronder je smartphone. De Lezyne Ally app is daarbij nodig voor het gebruik van een aantal van die functionaliteiten (bv kaartnavigatie). Je kunt het device zowel staand als liggen gebruiken. Voor de complete functionaliteiten lijst, check de site van Lezyne.

Alles in één

Die combinatie van alle verschillende functionaliteiten die dedicated op dat apparaat staan, is een van de punten waarop een GPS device zich onderscheid van je telefoon. Op een smartphone moet je voor heel veel verschillende functies verschillende apps downloaden en alles gekoppeld zien te krijgen. Dit voordeel heeft wel een keerzijde, namelijk dat de fucntie die je zoekt soms moeilijk te vinden is. Het bedienen van de Super Pro GPS, met vier, volgens Lezyne zelf, intiuïtive buttons moest ik heel erg aan wennen. In een tijd waar touchscreen navigatie de standaard is, ben je menu’s bedienen via knoppen combinaties gewoon ontwend. Dus het bedienen van de Super Pro vond ik niet heel makkelijk gaan.

Weersbestendig

Nadeel van een touchscreen, vooral bij regen, is dat het device lastig te bedienen is. Daarbij is een scherm dan gewoon een stukje kwetsbaarder. Dat is dus het voordeel van de Super Pro GPS: het is heel erg weersbestendig en duurzaam gebouw is. Je kunt met behulp van eenvoudige rubberen banden de computer om op je bars fixeren. Beetje gepruts om die rubberen bandjes goed ingehaakt te krijgen, maar dan zit de GPS ook wel echt en verrassend goed vast.

Dat is dan meteen een van die onderscheidende punten, als navigeert of met bepaalde trainingsvelden rijdt die je steeds wilt inzien, gaat dat niet lekker met je dure en vaak kwetsbare smartphone (ik heb twee iPhones in het afgelopen jaar daardoor moeten vervangen). De Super GPS Pro kan eigenlijk overal tegen en kan je keurig meevoeren op je cockpit waar je het volcontinu kunt aflezen.

Nauwkeurig en betrouwbaar

Wat verder opviel, zowel in het tracken van een rit als tijdens het navigeren, is dat de GPS super nauwkeurig is. Een afwijking van slechts een paar meter van de vooraf ingeladen route, of het de verkeerde richting op rijden wordt meteen gedetecteerd. De GPS waarschuwt je de dan met enkele duidelijke piepjes. De tracker valt ook niet uit, mist geen punten op de trail, wat Strava op mijn iPhone met regelmaat wel eens doet.

Het aflezen van het device tijdens het fietsen is niet altijd makkelijk. Met de backlight gaat het beter, maar cijfers in de vele velden lopen voor mij wel een beetje door elkaar heen tijdens het fietsen. Behalve als ik echt even focus op het apparaat en niet op de trail kijk (geen goed idee). Het navigeren op de trail is qua scherm layout super basic, maar is wel heel goed af te lezen. Tot slot is de accuduur ook echt impressive. Volgens specificaties 28 uur runtime. Ik heb dat niet direct gemeten maar heb wel meerdere ritten achter elkaar gedaan zonder dat ik het device moest opladen.

Integratie Ally App en Lezyne Root Website

Zoals gezegd verbindt de GPS met de Ally App op he smartphone. Pairen gaan redelijk makkelijk de eerste keer en daarna koppelt alles steeds feilloos. Via de Ally App kan je bijvoorbeeld gps routes op de GPS zetten, die je wel op de desktop software Lezyne GPS Root eerst moeten hebben geüpload naar je account. En om nou te zeggen dat dat vanzelf gaat, nee.

Ik heb het gevoel dat de User Interfaces van de online desktop tool en de Ally App gedesigned zijn door engineers en niet door interaction designers. Beiden zijn gewoon niet zo eenvoudig in gebruik en darrop haakte ik in eerste instantie eigenlijk af. Omdat ik het apparaat goed moest en wilde reviewen heb ik doorgezet en uiteindelijk lukt het de route die ik wilde volgen op de Super GPS te krijgen. Maar ik denk dat Lezyne er goed aan zou doen om Interaction Designers op hun software los te laten.


Conclusie

Ik was in eerste instantie niet super positief, irriteerde me aan de interfaces, zowel op de GPS, de smartphone App en de online omgeving. Het was echt even zoeken voordat ik alles door had. Toen dat eenmaal lukt werd ik wel steeds positiever. De robuustheid van het device zelf, de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid vindt ik toch wel heel fijn. Ik denk niet dat ik alle functionaliteiten zal gebruiken (zoals Live Strava segmenten, no way ;-). Maar voor anderen zal de rijkdom aan mogelijkheden van dit kleine, sterke slimme device toch heel aantrekkelijk zijn. En voor € 150 euro is het best een goed geprijsd apparaat.

Koop de Lezyne Super Pro GPS

Review overzicht

Tracking
9
Navigatie
9
Bediening
7
Software (App, website)
6
Accuduur
9
Gebruik
8
Montage
7,5
Prijs/Kwaliteit
8
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Kan een aparte GPS fiets computer meer of beter dan de apps die je op je smartphone kunt downloaden? Dat is de vraag die ik mezelf vaak stel en die ik ook stelde op het moment dat ik de Lezyne Super Pro GPS ging...Review: Lezyne Super Pro GPS fietscomputer