Review: POC Obex BC Spin Ski/Snowboard helm

De POC Obex BC Spin helm is een high-end ski en snowboardhelm van het Zweedse POC. POC is wat mij betreft een van de beste merken als het gaat om het maken van zeer goed beschermingsmateriaal.

Ik was dan ook blij met de gelegenheid om hun nieuwste helm te mogen reviewen, een van de meest veelzijdige helmen die ik van POC heb getest. Ik heb in combinatie met de helm, ook de POC Opsin Clarity Comp Skibril gebruikt. Deze komt later in een aparte review nog terug.

Omstandigheden

Ik heb de helm gedurende een intensieve en qua weer zeer wisselvallige week gebruikt in Oostenrijk. Temperaturen va 5 boven tot 5 onder nul, natte sneeuw maar ook heerlijke fluffy sneeuwbuien en ook nog dagen met heerlijk droog, zonnig en fris weer.

De POC Obex BC Spin

BC staat voor Backcountry en SPIN staat voor de Shearing Pad INside systeem in de helm. Deze technologie zorgt ervoor dat de tegengestelde laterale krachten bij impact (shearing) worden opgevangen. En wat betekent dat? Vallen doe je niet statisch, maar vaak in beweging. Als je dus op snelheid bent en ineens stilstaat door impact kunnen je hersenen in je schedel heen en weer bewegen. Het SPIN systeem, net als MIPS, gaat de negatieve effecten hiervan tegen.

De helm is in wit, grijs en zwart verkrijgbaar maar ook een witte met een oranje paneel op de bovenzijde. Voor zichtbaarheid op de berg van boven is dat wel prettig.

Backcountry

Alhoewel je deze helm vanzelfspreken prima op de piste kunt gebruiken zijn er een aantal elementen aan de helm die de extra BC in de naam verklaren. (Voor wie het niet weet Backcountry staat voor alles buiten de pistes, freerirden, skitouren enz). Er zijn de uitstekende functionerende aan te passen ventilatie openingen in de helm, de prettige zittende oorschelpen die ruimte bieden voor in of on/ear communicatie systemen.

NFC Medical ID

Maar vooral de NFC Medical ID chip die in de helm is verwerkt. Het idee hierachter is dat je via de twICEme smartphone app je medische gegevens kunt uploaden naar een NFC chip die verwerkt zit in de helm. Als je dan onverhoopt een ongeluk hebt in de bergen en hulpdiensten komen bij je aan zouden ze in theorie je medische gegevens kunnen uitlezen en op basis daarvan kunnen handelen.

Een geweldig idee natuurlijk. Er zijn daarbij drie mitsen en maren die ik zo kan zien. Ten eerste lukte het mij niet de chip in de helm te vinden en met de app te verbinden. Ten tweede is het gebruik van NFC apparatuur niet wijdverbreid op dit moment. Tot slot zijn er natuurlijk ook privacy issues. In de algemene voorwaarden van de app staat dat gegevens alleen lokaal op de smartphone worden bewaard, maar als hulpdiensten de gegevens moeten kunnen uitlezen zouden kwaadwillenden ook dat eenvoudig moeten kunnen doen. Maar nogmaals het idee is natuurlijk erg goed.

Bescherming

Als we kijken naar de helm zelf, de bescherming die het in de eerste plaats moet bieden. Als we kijken naar materiaal gebruik in combinatie met de SPIN technology is het een wel erg goed helm als het gaat om het absorberen en verdelen van impact over de gehele helm. De aramide panelen die verwerkt zijn in de EPS liner zorgen daarvoor. EPS is single impact en hersteld niet na vervorming. Dus na een flinke crash is het raadzaam de helm te vervangen. Ik ben een paar keer over de kop geslagen bij freeride lijnen, maar heb niet het gevoel dat ik daarbij met mijn hoofd ergens tegenaan heb gezeten. Ik heb de shell ook zorgvuldig nagelopen en geen sporen van impact gevonden. Let wel dat die ook niet altijd zichtbaar zijn. Als je wel het gevoel hebt dat je een klap hebt gehad, neem dan vooral het zekere voor het onzekere.

Fit en Comfort

De helm zat voor mij uitzonderlijk prettig. De oorpadding (die je ook kunt verwijderen als je wilt) vallen mooi over mijn oren heen, de SPIN padding zit comfortabel op mijn voorhoofd, en met het wieletje aan de achterzijde van de helm is deze op maat te stellen. Het systeem die je hoofd vasthoudt daarin is van vrij licht kunststof en zit onder de SPIN padding bevestigd in de EPS liner. Ik heb een aantal keer bij aan en af doen van de helm gehad dat deze losschoot. Dus dat is wel een aandachtspunt.

Conclusie

In de eerste plaats is de POC Obex BC Spin een erg goede en sterke helm die uitstekend in staat is om impact op en off-piste op te vangen. De helm is uitzonderlijk comfortabel, goed te stellen en met de goed werkende ventilatie ook bij warmere omstandigheden prima comfortabel. Met een prijs van € 250,- is het geen goedkope helm, maar zoals elders gezegd, op je hersenen moet je vooral niet bezuinigen.

Koop de POC Obex BC SPIN

Review overzicht

Bescherming
9
Fit en Comfort
9.5
Materiaal gebruik
8.5
Ventilatie
8.5
Veelzijdigheid
8
Prijs/Kwaliteit
8.5
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.
De POC Obex BC Spin helm is een high-end ski en snowboardhelm van het Zweedse POC. POC is wat mij betreft een van de beste merken als het gaat om het maken van zeer goed beschermingsmateriaal. Ik was dan ook blij met de gelegenheid om...Review: POC Obex BC Spin Ski/Snowboard helm