Vlog: Delicious Enduro Mountainbiken in Spanje

Het komt niet vaak voor dat ik tijdens een mountainbike rit meer pijn heb in mijn zij van het lachen dan van het bergop klimmen of bergaf knallen. Maar deze zomer ging ik met mijn gezin naar Spanje voor een familievakantie waar ik gelukkig ook zoveel MTB routes kon rijden als ik kan vinden. Ik wist dat de regio in de Pyreneeën waar we heen gingen vrijwel geen uitgezette trails zou hebben, dus benaderde ik vooraf Jackman van Delicious MTB om met hem te gaan rijden. Delicious MTB holidays is het bedrijf van Jackman dat op maat gemaakte MTB-vakanties aanbieden waarbij je in hun accommodatie verblijft (zwembad naast het huis en stranden in de buurt) en hij en zijn collega-gidsen je meenemen om misschien wel de beste Enduro trails van Spanje te rijden.

Niet alleen een geweldige kans om een aantal echt goede trails te vinden en te rijden, (zoeken naar trails in de bergen is gewoon heel tijdrovend en gewoon lastig), maar ook om een vlog te maken over deze ervaring. Ik had de Canyon Torque bij me (video review komt eraan), een geweldige endurofiets, mijn vrouw en kids zwaaiden me uit met een kus, dus alles was geregeld.

Alles behalve mijn gezondheid eigenlijk, want voorafgaande aan mijn vakantie heb ik wat lichamelijk problemen gehad waardoor ik verre van fit was. Als je dan gaat fietsen met  35 graden celsius dan loop je snel tegen de man met de hamer. In Nederland is het gewoon lastig je echt goed voor te bereiden op de bergen en al helemaal op de temperaturen van Zuid-Europa in de zomer. Desondanks heb ik enorm genoten. Moet je nagaan als ik fit terug ga!

We zijn naar twee gebieden gegaan die 30 minuten met de auto uit elkaar lagen. De eerst die Jackman “Sugar Mountain” heeft gedoopt heeft een heel groot aantal trails en lijkt wel een soort half natuurlijk trailpark. We begonnen vanuit het Parc San Salvador van het kleine Spaanse stadje Santa Coloma de Farners, iets ten zuiden van Girona. (Kijk hier de route die we hebben gedaan.)

De trails waren grotendeels natuurlijk, wel goed bijgehouden en met hier en daar wat geshapte bochten, berms en jumps. Flow trails, technische rotsachtige secties, jumps, enorme rotsen war je af fietst. Het klimmen is relatief eenvoudig en ka je goed met een Enduro fiets rijden, dus is er nog meer tijd om de trails af te knallen. Alles klopt daar eigenlijk. Super “sweet” zoals Jackman zei, en ik begreep waarom hij dit gebied Sugar Mountain noemt.

Het enige wat ons ervan weerhield om door te gaan tot de schemering was de benauwende hitte en mijn gebrek aan fysieke fitheid. Dus na een aantal afdalingen, klimmetjes en stopsom de te filmen, vertrokken we naar een nabijgelegen regio, dichter bij de kust, die Jackman Sun Canyon noemde. Het landschap was gewoon ongelooflijk, met uitzichten op de zee, enorme rotsformaties en trails die daar om en overheen slingerden. Trails waarmee je heerlijk met stof kon spelen.

Maar voor we de laatste stof wolken zouden opwerpen, gingen Jackman en ik zitten om te praten over wat hij deed en waarom, en dit gesprek eindigden in een soort MTB-filosofie, stand-up comedy-sessie, met MTB wijsheid, veel onzin en heel veel “laughs”. Als klap op de vuurpijl pakten we die stofsecties nog, wierpen rookgordijnen op die we wegspoelden met koud bier en tapas aan het einde van de dag.

Nooit is het voor mij duidelijker geweest dat het mountainbiken voor mij helemaal draait om fun in de meest fantastische natuurlijke omgevingen; om vrienden maken door de wederzijdse liefde van de sport. Het was geweldig. Rijden met Jackman is een absolute aanrader en ik kijk ernaar uit om in de nabije toekomst naar de Delicious-accomodatie te gaan en weer die prachtige trails te rijden. Hopelijk deze keer wat fitter!

[vc_video link=”https://youtu.be/YxEiLf9hsco” title=”Socks are the New Rock & Roll”]

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring die autorijders de mogelijkheid biedt om Mazda’s nieuwste modellen te testen in uitdagende en adembenemende omgevingen....

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.