Review: DJI Mavic Pro Platinum Drone

De DJI Mavic Pro (Platinum) is op dit moment een van de betere kleine drones die te koop zijn. De opvouwbare drone kan eenvoudig worden opgeborgen en heeft een speciale afstandsbediening die ook vrij compact is. De vliegprestaties zijn van het hoogste niveau, met bijpassende 4K-video, en ingebouwde veiligheidsfuncties zoals ‘return to home’ en het vermijden van obstakels.

Ontwerp

De Mavic Pro Platinum is de tweede versie van de Mavic Pro drone, die ik eerder voor GearLimits reviewdeDaarom zal ik hier niet alle specificaties en mogelijkheden opnieuw beschrijven, zoals bediening, vliegmodi, de DJI Go 4 App, film/video en vlieggedrag.

DJI heeft geen wijzigingen aangebracht aan het basisontwerp – afgezien van een lichtere, zilveren afwerking, maar is deze niet te onderscheiden van de Mavic Pro (die donkergrijs is). In opgevouwen toestand zijn de afmetingen:

  • Hoogte 83 mm 
  • Breedte 83 mm
  • Lengte 198 mm

Een drone-opname kan een serieuze productiewaarde toevoegen aan een vlog, review of film project. Het mooie van een handzame drone als de Mavic Pro is dat deze eenvoudig is mee te nemen en je deze in ‘no-time’ in de lucht hebt. De propellers van de Mavic zijn op te vouwen (twee sets inbegrepen), dus je hoeft ze niet te verwijderen voor opslag. 

Geluid

Met de Pro Platinum belooft DJI twee upgrades ten opzicht van zijn voorganger; langere vluchttijden en stillere werking. Beide zijn het resultaat van verfijningen in motor- en propeller ontwerp. Het geluid is aanzienlijk gereduceerd, zoals je duidelijk kunt horen in onderstaande video. Beide drones werden vanaf dezelfde positie opgenomen met een iPhone 6.

Propeller geluidsreductie

Het geluid van drones zal de ervaren drone piloot niet veel meer uitmaken, maar een groot aantal mensen vinden het geluid van een drone storend. Een geluidsreductie is dus een groot voordeel van de Mavic Pro Platinum. DJI heeft met dit model vooral het reduceren van het geluid voor ogen gehad en hebben een reductie van 4dB kunnen realiseren. Dit komt neer op 60% minder geluid. In eerste instantie lijkt 4dB niet veel en een geluidsreductie van 60% lijkt helemaal onwaarschijnlijk.

Ik kon dat zelf niet uitzoeken, maar dronewinkel.eu deed dat wel. Hieronder vind je een fragment uit hun onderzoek.

Voor het meten van een decibel wordt er gebruik gemaakt van een decibel-schaal die gebaseerd is op een logaritmische schaal. Dit betekent dat wanneer het aantal decibel met 10 toeneemt het vermogen en energie met factor 10 toeneemt, een verhoging van 20 dB betekent dus een verhoging van factor 100. In andere woorden, er is meer geluidsvolume nodig om van 70 dB naar 80 dB te gaan dat er nodig is om van 40 dB naar 50 dB te gaan.

DJI Mavic Pro Platinum Noise Reduction

Een afname van 4dB is dus wel degelijk een groot verschil en dat verschil is goed te horen als je met beide drones tegelijk gaat vliegen. Het verschil in geluid is mogelijk vanwege de nieuwe stille 8331 propellers en de nieuwe ESC in de DJI Mavic Pro Platinum. ESC ofwel Electronic Speed Control zijn elektronische circuits die de snelheid van de motoren bepalen. De nieuwe ESC zijn efficiënter en draaien minder snel. Ook het aerodynamische design van de 8331 propellers zorgen voor een geluidsafname.

Mocht je al in het bezit zijn van een Mavic Pro en is de aanschaf van een nieuwe drone je iets teveel van het goede? Dan is het goede nieuws dat de nieuwe 8331 Low Noise propellers ook gebruikt kunnen worden op de Mavic Pro.

Vliegduur

De Platinum doet langer met een accu. Tijdens onze accutests werd een gemiddelde vliegtijd van 28 minuten, gemeten met een volledig opgeladen accu. Het is geen 30 minuten, zoals DJI beweerd, maar zeker een grote verbetering ten opzichte van de 24 minuten die we gemiddeld halen met de originele Mavic Pro. Een paar extra minuten in de lucht kan de druk verlichten als je die laatste slag probeert te maken. Het is nog steeds een goed idee om een reserve accu (of twee) mee te nemen.

Kosten

Een extra accu kost € 97,- per stuk (Coolblue) en voor de Mavic Pro Platinum Fly More-bundel betaal je € 1369,- (Coolblue). Twee extra accu’s Het voegt twee (totaal drie), evenals een draagtas, een extra reserve propeller set, een autolader en een laadhub. De hub kan vier accu’s tegelijkertijd verwerken. Het laadt ze niet tegelijkertijd, maar in volgorde op, waarbij eerst de minst uitgeputte batterijen worden opgeladen.

Concreet!

Wat is nu eigenlijk het verschil t.o.v. de DJI Mavic Pro?
Eigenlijk zijn er drie punten die zijn ‘verbeterd’ bij de Mavic Pro Platinum:

  1. Platinum kleurige afwerking
  2. Langere vliegduur (30 minuten)
  3. Aanzienlijke geluidsreductie (4dB)

Conclusie

De DJI Mavic Pro Platinum is op dit moment de beste kleine drone op de markt. Het opvouwbare ontwerp maakt het overal mogelijk te vliegen en is eenvoudig op te bergen en mee te nemen. De Pro Platinum is iets ‘stiller’ en vliegt langer dan zijn voorganger; de Mavic Pro. Daar betaal je wel iets meer voor. Sluit echter de eerste versie niet uit, vooral als je een beperkt budget hebt en het niet erg vindt om een ​​paar minuten minder vliegtijd te hebben.

Review overzicht

Vliegtijd (op één accu)
App
Bediening
Film/Video
Weersgevoeligheid
Geluid
Prijs/Kwaliteit

Samenvatting

De DJI Mavic Pro Platinum is op dit moment de beste kleine drone op de markt. Het opvouwbare ontwerp maakt het overal mogelijk te vliegen en is eenvoudig op te bergen en mee te nemen.
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2023/2024

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De DJI Mavic Pro Platinum is op dit moment de beste kleine drone op de markt. Het opvouwbare ontwerp maakt het overal mogelijk te vliegen en is eenvoudig op te bergen en mee te nemen. Review: DJI Mavic Pro Platinum Drone