Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

Koken, wie houdt er niet van? Nouja best veel mensen, maar iedereen houdt van lekker eten! Wie denk dat lichtgewicht potten en pannen alleen maar voor de echte avonturiers zijn heeft het mis. Ik heb de Primus PrimeTech Stove niet bovenop een berg getest, maar tijdens een relaxte picknick met mijn vriendin.

De brander die ik normaal meenam, en nog steeds veel gebruik om koffie te zetten, is de Primus Lite+. Deze brander brengt water heel snel en efficiënt aan de kook en is erg compact om mee te nemen. Zo passen de brander en het gaspotje (100g) gemakkelijk in de 0,5 liter pot. Dat laatste is zijn grote voordeel, maar geeft ook zo zijn beperkingen. Pasta koken voor twee personen in een pot van 0,5 liter is een hilarische uitdaging.

Hierbij dus mijn verwachting, ik wil snel eten kunnen bereiden voor minimaal twee personen, zonder dat dit mij al te veel gas kost. En dat alles in een compacte set.

Wat zit er allemaal in de box?

  • 2x 2.3L potten, van geanodiseerd aluminium.
  • 1x Knijper om de pannetjes van de brander te kunnen halen.
  • 1x deksel.
  • 1x Piezo ontsteker.
  • 1x Brander incl windguard.
  • 1x aluminium plaatje ter bescherming van de ondergrond waarop je kookt.
  • 1x geïsoleerde pouch waar alles in past(exl gas)

Is deze verwachting uitgekomen, en waarom?

Met deze nieuwe Primus PrimeTech Stove set op zak besloot ik hem gelijk ambitieus te testen door een noodle curry gerecht te maken voor 2 personen. Ik bracht binnen ongeveer 1 a 2 minuten 0,5 liter water aan de kook, dat ging dus al lekker vlot. Hoe kan het dat de brander het water zo snel kan opwarmen? Dat komt door de volgende techniek:

“Integrated heat exchange” wat Primus hiermee aangeeft is dat rondom de rand van de bodem van de pot, een verdikking is gemaakt waar het aluminium met een golfpatroon doorheen loopt. (zie foto). Dit zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt aan de omgeving, en meer in de pot gaat zitten. Volgens Primus maakt dit de gehele set tot wel 50% efficiënter dan normale potten.

Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

Het water kookte dus, tijd om de groente toe te voegen. Voldoende groente eten is belangrijk, dus er ging ongeveer 400 gram wokgroente de pot in. Nu leek hij al erg vol te zitten, maar na 2 minuten was de groente al erg geslonken, nu tijd voor de rest van de ingrediënten: Groene curry, kokosmelk en de noodles zelf. Na veel roeren en 3 minuten wachten was het gerecht klaar.

Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

Om het gerecht nog even extra te laten garen, hoef je hem niet perse op het gas te houden. Je kan hem namelijk met de knijper, die overigens krasvrij en erg stevig op de pot klampt, de pot en deksel in de pouch plaatsen. De pouch waar de hele set normaal in zit is namelijk geïsoleerd en hitte bestendig. Je plaats simpelweg de bloedhete pot in de zak, en snoert deze dicht. Wacht vervolgens nog een minuut of twee en je kan aan tafel.

Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

Bij andere gerechten kan je de pouch ook gebruiken om bijvoorbeeld de pasta te laten garen, terwijl je vervolgens de andere pot gebruikt om je groente/vlees te bakken.

Als je deze Primus set gebruikt, voel je in alles dat er goed over nagedacht is, mijn verwachting is zeker uitgekomen.

Handigheidjes

Primus heeft een aantal handigheidjes bedacht die ik niet onbenoemd kan laten. Zo zit er een lock op de knijper, nu moet je hem er niet constant op laten als je kookt, want dan wordt hij heet, maar het is wel handig als je de pot vaker wilt verplaatsen.

De deksel van de pot heeft een uitsparing zodat hij op de pot kan blijven zitten terwijl je de knijper op de pan zet. Tevens zit er een siliconen lipje op, die niet warm wordt, zodat je de deksel stevig kan vasthouden tijdens het afgieten. Over afgieten gesproken, er zitten kleine gaatjes in de deksel waardoor dit kan.

Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

De brander is bij de windguard ingebouwd, hierdoor kan je nooit je windguard vergeten en kan je altijd koken ook al waait het.

Dit klinkt allemaal heel positief, maar zijn er ook verbeterpunten?

Die zijn er ook, zo zou ik het prettiger vinden als de aansteker is ingebouwd bij de brander. Zoals je die op de primus lite + wel hebt. De losse piezo aansteker is iets wat je na verloop van tijd gewoon kwijt raakt, en dat is zonde.

Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter

De gehele set past in elkaar, en om krassen te voorkomen levert Primus er ook nog een dun handdoekje bij. Toch voelt het altijd wat fragiel om de potjes in elkaar te schuiven. Een mooie oplossing zou zijn om de pot te bekleden met hitte bestendigde stof, zoals bij de primus Lite+. Hierdoor zou er ook nog minder warmte verloren gaan, maar wordt de set wel wat zwaarder.

Conclusie

De Primus PrimeTech Stove is een kookset voor ruimtebewuste avonturiers. Of je nou gaat picnicken aan het strand, een weekendje gaat kamperen in de Ardennen of weken gaat trekken door de Alpen.. een ideale kookset! Het is geen goedkoop gastoestel, maar voor € 189,95 heb je waar voor je geld.

Review overzicht

Gebruiksgemak
9
Inpakvolume
10
Vlamregeling
9
Stabiliteit
10
Design
8,5
Prijs/kwaliteit
8
Jeffrey Witter
Jeffrey Witter
Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

Koken, wie houdt er niet van? Nouja best veel mensen, maar iedereen houdt van lekker eten! Wie denk dat lichtgewicht potten en pannen alleen maar voor de echte avonturiers zijn heeft het mis. Ik heb de Primus PrimeTech Stove niet bovenop een berg getest,...Review: Primus PrimeTech Stove Set 2.3 Liter