Review: Primus Lite+ zeer efficiënte brander

Vroeger wilde ik met mijn nieuwe tennisracket eigenlijk meteen gaan tennissen, met mijn mountainbike wil ik altijd rijden, nieuwe tent, kamperen maar! Het effect van echt goede producten is bij mij vaak dat ik zin krijg in dat te doen waarvoor die producten bedoeld zijn.

De Primus Lite plus brander is zo’n product. Ik krijg er er gewoon zin in om thee te gaan drinken (ik drink zelf geen koffie). Omwille van dat lekkere warme drankje in je buik, maar het plezier van de brander gebruiken speelt ook echt mee. Ik hou gewoon erg van goed gemaakte en vrijwel perfect functionerende gear.

Omstandigheden

Ik heb de brander gebruikt tijdens een hiking trip door het Fochteloërveen en kampeervakantie in de Belgische Ardennen en uitgebreid in Zweden. Temperaturen tussen 12 en 35 graden, met en zonder wind.

Gebruik

Een van de dingen die het meest opvallend is de enorme gebruiksvriendelijkheid van de Primus Lite+. Het begint bij de stabiliteit van het geheel. Met een vergrendelingsmechanisme klik je eigenlijk de “ketel” zelf en de brander passen op en in elkaar, waardoor je een ontzettend stabiele en ook hitte-efficiënte verbinding krijgt. En tegelijkertijd zorgt die verbinding ervoor dat wind vrijwel geen vat krijgt op de vlam. De ingebouwde Piëzo ontsteking doet het doorlopend perfect, met één klik ontbrandt de vlam.

 

Laminar Flow Burner Technology

Verantwoordelijk voor de efficiëntie (1500W vermogen) en ook voor het feit dat de brander zelf een heel laag profiel houdt, is de Laminar Flow Burner Technology waarbij je eigenlijk een soort wafelstructuur hebt (net als in een centrale verwarming). Hierdoor heb je veel oppervlakte en enorm veel hitte overdracht van het vlammetje naar het kooktoestel. Wat weer betekent dat je water heel snel kookt.

Er kan 500ml water in de brander en het duurt rond de 3-4 minuten voordat het water kookt afhankelijk van hoe hoog je de vlam zet en hoe koud je water is als je begint. Genoeg voor twee ruimen koppen thee. Je moet er wel op letten dat je het water niet boven het 500ml streepje schenkt. Ander kan het water als het gaat koken boven de deksel uit kan overkoken en het dus pijnlijk kan zijn om de vlam weer uit te draaien.

Ik heb de brander vooral gebruikt om thee te zetten maar we hebben ook tijdens een mooie hike door de Fochteloërveen in de ochtend lekker koffie mee gezet. Met de optionele koffie press kan je een goede bak zetten, is mij verteld.

De hoes (die in meerdere kleuren verkrijgbaar is) die om de ketel is hittebestendige (G-1000 met voering van vilt) waardoor je de ketel en het kokende water makkelijk kunt hanteren, om mee te schenken of je gebruikt de ketel zelf als mok. De veiligheidsband kan je ook gebruiken om de ketel hangend te gebruiken.

Met een 100ml tankje kan je de brander en het gastankje in de ketel verpakken, deksel erop en inpakken maar. Erg compact dus en met 390 gram (excl. tank) niet zwaar. Met drie bijgeleverde schroef studs die slim bevestigd zijn aan het handvat en die je in de bovenkant van de brander kunt schroeven, kan je de brander ook in combinatie met andere potten en pannen.

Zoals gezegd, omdat het zo ontzettend goed werkt, krijg je zin om het toestel te gebruiken. Ik heb een met kanotochten meegenomen in Zweden, bij het kamperen, of het nou voor thee is of kookwater voor pasta, je hebt in een handomdraai kokend water. Mijn vrouw die stond erop dat ook haar mening in deze review werd weergegeven (dat gebeurt nooit) namelijk: super product!

De Primus Lite+ is een uitstekende zeer efficiënte brander die heel gemakkelijk is in het gebruik. Stabiel en veilig. Heerlijk als een product vrijwel perfect werkt.

Primus Lite+ Brander

Adviesprijs: € 129,95

SHOP DE PRIMUS LITE+

Review overzicht

Gebruiksgemak
9,5
Ontbranding en Vlamregeling
10
Stabiliteit
10
Inpakvolume
9
Design
9,5
Prijs-Kwaliteit
9,5

Samenvatting

De Primus Lite+ is een uitstekende zeer efficiënte brander die heel gemakkelijk is in het gebruik. Stabiel en veilig. Heerlijk als een product vrijwel perfect werkt.
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2021/2022

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

Rab & Lowe Alpine openen Europees reparatie- en servicecentrum in Nederland

Liefde voor de bergen, voor kleding en voor uitrusting is van meet af aan de drijvende kracht achter de merken Rab en Lowe Alpine...

GearBite: de geheel nieuwe Suunto Core Alpha Stealth is gemaakt voor iedere buitensporter

Voor iedere veeleisende buitensporter is er altijd een Suunto. Nu is er de nieuwe Core Alpha Stealth, een ABC-outdoorhorloge (Altimeter, Barometer, Compass). Of je...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief