Touren en freeriden met de Ortovox Avabag Litric Tour lawine airbag | Review

In het voorjaar van 2023 was ik samen met twee maten op weg naar de top van de Bishorn, een 4151m hoge berg in het Zwitserse Wallis. Omdat we naast al onze ski gear en slaapspullen ook klimgear mee moesten nemen waren onze gehuurde lawinerugzakken te klein. Met onze een schep, pieper, sonde en allen andere gear in onze 40L alpine tassen gingen wij op pad. Na een nachtje in de hut werden we wakker in een witte wereld. De ramen van de hut waren wit van de sneeuw, er was ondanks goede voorspellingen in één nacht een halve meter sneeuw gevallen. Voor Gearlimits nam ik dit jaar de Ortovox Avabag Litric Tour lawine rugzak onder de loep.

Met slecht zicht rondom de berg zat er maar één ding op, afdalen! Etappe voor etappe en één persoon tegelijk, daalde wij het terrein af. Zoekend naar de minst steile en veiligste route kwamen rondom ons de lawines spontaan los. Zonder lawine rugzak de sneeuw in… dat nooit meer!

Disclaimer

Wat ik naast de review van de Ortovox Avabag Litric Tour lawine rugzak belangrijk vind om te vermelden, is dat een airbag/lawine rugzak, op geen enkele wijze een vervanging is voor kennis van sneeuw, weer, terrein, lawine berichten en de juiste handelingen in een noodsituatie. Hierbij een korte opsomming van prioriteren m.b.t. de lawine rugzak.

  1. Je kan lawine berichten goed interpreteren en vertalen naar de situatie buiten, je neemt indien nodig de juiste voorzorgsmaatregelen. Je voorkomt de lawine!
  2. Ondanks de goede voorbereidingen komt er toch een lawine los, je maatje ligt onder de sneeuw en je weet hoe je moet handelen met je drie-eenheid.

De bovenste twee punten moet je kunnen dromen voordat je hoeft na te denken over een lawinerugzak. Zonder je theorie en praktijk examen gehaald te hebben (voor je auto) heb je namelijk ook vrij weinig aan een airbag. Een lawine rugzak zorgt er niet voor dat je helemaal niet bedolven raakt onder de sneeuw, hij zorgt er alleen voor dat de kans dat je geheel of heel diep bergaven raakt veel kleiner wordt.

Nog niet bekend met de basis beginselen van de Lawine kunde? Check de pagina hieronder voor meer info!

De review

De Ortovox Avabag Litric Lour is een elektrische aangedreven lawine rugzak. Dat houdt in de airbag niet door een cilinder met perslucht wordt gevuld, maar door een door lithium ion batterijen gevoede Electro motor. Hoe dit accu systeem precies werkt zal ik later toelichten. Voordat ik te horen kreeg dat ik deze tas mocht reviewen was ik al druk op zoek naar een lawine rugzak voor mijn (toen) aankomende trip, twee weken lang touren en freeriden in de Alpen.

Twee cruciale keuzes waar je voor staat bij het kiezen van een lawine rugzak zijn:

  1. De grootte van de tas.
  2. Perslucht of Elektrisch

Aangezien ik hoofdzakelijk in het hooggebergte tours maak, rond 4000m, was het voor mij belangrijk dat de tas minimaal 40L zou zijn. Zo kan je ook eventuele klimgear meenemen of een slaapzak. Het nadeel hiervan is wel, dat je altijd een vrij forse rugzak met je mee draagt.

De Ortovox Avabag Litric tour tackelt het bulk probleem op twee manieren, allereerst is de rugzak door middel van vier straps makkelijk compact te krijgen. De tweede manier zit in de kern van het ontwerp.

Zip-on design

Zo heeft Ortovox de Avabag Litric Tour namelijk als zip-on ontworpen. Op de Base die in twee maten komt kan je een 28, 30, 36 of 40L Zip on ritsen. En met een zip on die maar 140 euro kost, vergroot je de inzetbaarheid van je tas enorm. Of je nou een dagje gaan freeriden, of een meerdaagse tocht gaat maken.

Voor elke zip on geldt dat er een apart vak is voor je schep en sonde. Om in geval van nood je reddingsgear zo snel mogelijk te kunnen pakken zijn de ritsen van dit vak fel oranje. Daarnaast is de rits zo gemaakt dat je deze ook met dikke handschoenen kan openen.

Naast de 40L versie (oranje), heb ik ook de 30L zip on getest (geel). Naast dat deze natuurlijk kleiner is, heeft de 40L versie ook nog twee extra vakken om spullen in te bewaren. Aangezien je met een 40L tas meer gear wil meenemen, is het fijn dat er rekening is gehouden met het feit dat je al die gear ook goed wilt kunnen organiseren.

De keuze perslucht of elektrisch was een makkelijke voor mij, het idee dat je maar één keer op een flinke tocht je tas kan trekken stond mij niet aan. Het gewichtsverschil tussen de Litric tour 40 en een vergelijkbare tas van Orthovox, de Tour 40L, is 140gram

Qua prijs is een elektrische rugzak in het algemeen wel een stuk duurder dan een conventionele, daarnaast kan je een elektrische wel kosteloos testen en hoef je ook geen cartridge aan te schaffen. Het mooie aan de Ortovox Avabag Litric Tour 40L is ook dat het een klimaat neutraal en PFC vrij product is. Daar waar er toch co2 uitstoot bij de productie komt kijken, compenseert Orthovox daar weer voor.

Comfort en fit

Een rugzak van 2,4kg is voor mij normaal not done, als alpinist ben je altijd op zoek naar lichter lichter lichter! Een 40L rugzak van 2,4kg met een airbagsysteem is al een stuk acceptabeler. Voor mij was dit sinds jaren dat ik een comfortabele tas heb gedragen. Het gewicht van de tas zelf voel je eigenlijk niet veel van. De brede heup en schouder straps en de nauwe aansluiting met de rug zorgen ervoor dat je ook met volle bepakking comfortabel kan touren en skiën. De borst strap is tevens ook een fel oranje gekleurd Nood fluitje. Handig voor in nood, of als je je ski buddy niet kan vinden in de bar.

Toeren en freeriden met de Ortovox Avabag Lictric Tour lawine airbag | Review

De tas is unisex en komt in twee ruglengtes, zelf ben ik 1,87m en had de regular. Na lange dagen in de sneeuw, zowel stijgend als afdalend moet ik toegeven dat wat extra gewicht voor meer comfort het mij echt waard is. Zelfs na lange dagen met de tas op de rug, geen rugpijn of striemen op de heupen door smalle heupbanden.

Ondanks dat de tas veel comfort bied, is hij nog redelijk licht voor zijn formaat, win win! De nauwe aansluiting met de rug en schouders zorgt er voor dat de tas goed strak op het lichaam blijft zitten tijdens de afdaling. Als je je tas niet volledig gevuld hebt, kan je d.m.v. de 4 straps waarmee je ook je ski’s aan de zijkant van de tas kan monteren, het volume van de tas verkleinen. Zo blijven je spullen netjes op hun plek en brengt de tas je niet uit balans.

Ook de trigger voor het airbagsytseem kan je in hoogte verstellen, het is belangrijk om dit goed af te stellen voordat je het terrein in gaat.

Tip! Oefen op het droge ook met het kijken, voelen, trekken aan de trigger, zo weet je hem in geval van nood makkelijker te vinden.

Features

Features, eigenlijk te veel om allemaal goed op de foto te zetten en ongetwijfeld vergeet ik er een paar. Features, daar barst deze tas van! Om makkelijk bij al je spullen te kunnen, kan je de tas bijna volledig open risten en opent hij naar de zijkant. Als je het rugvlak op de grond legt kan je je tas geordend vullen en on the go makkelijk bij al je gear.

De rits

Met inpakken en uitpakken in goed weer is dit ideaal, zeker aangezien het airbag systeen de bovenkant van de tas vult. Dit laatste zorgt er ook voor dat je wanneer je de tas als een reguliere tas opent, alleen de bovenkant, je niet makkelijk bij je spullen kan. Zo vond ik dit laatste wel erg vervelend tijdens een sneeuwstorm op 2800m, sneeuw kan hierdoor makkelijker je tas inkomen.

Helm strap

Met het stijgen draag je vaak geen helm. Aangezien het zonde van de ruimte is om de helm in je tas te bewaren en een slingerende helm aan de buitenkant erg vervelend is zit er op de Avabag Litric tour een geintregeerd helm draag net. Door de rits onderaan de tas te openen trek je deze er uit, bevestig je je helm op de tas, en zet je de andere kant van het netje vast met twee haakjes aan de daisy chains op de tas. Gaat de helm weer op? Dan prop je gewoon het netje weer terug in het vakje en rits je deze dicht.

Ski carry

Omdat je steil terrein niet altijd met de ski’s kan bestijgen, is het belangrijk dat je je skies of snowboard goed op je tas kan bevestigen. De tas komt standaard met ski straps gemonteerd, heb je liever een lat onder je voeten dan twee, dan zitten er twee extra straps in de tas. Aangezien ik met skies op pad was heb ik dit getest. Met de straps aan de zijkant, die ik eerder noemde om je tas wat compacter te krijgen, kan je je skis stevig vast strappen. Op deze manier draag je de ski’s dicht om je rug. Als je je ski’s op deze manier draagt, kan je je helmstrap ook nog gebruiken.

Touren en freeriden met de Ortovox Avabag Lictric Tour lawine airbag | Review

De andere manier om je skis te dragen is schuin over de achterkant van de tas, hiervoor kan je de twee straps gebruiken die standaard met de tas komen. Ook deze straps zijn weer netjes weg gewerkt in een soort verborgen vakjes. Als je je ski’s op deze manier draagt, kan je alleen niet meer je helm strap gebruiken en merk je dat het gewicht van de ski’s ver verwijderd is van de rug. Hierdoor wordt je meer naar achteren getrokken dan wanneer je de andere straps gebruikt.

Of je nou je ski’s, snowboard, helm, stokken, klimtouw of ijsbijlen mee wilt nemen. De tas zit vol met kleine verborgen vakjes waar allerlei straps te vinden zijn. Ik noem ze verborgen, omdat je de straps altijd weer netjes en uit het zicht kan opbergen.

Airbag Systeem

Zoals ik in de intro al aangaf is dit een elektrische airbag rugzak, maar hoe werkt dat nou precies?

Je begint het het opladen van het systeem, hiervoor gebruik je gewoon je USB-C oplader die je ook voor je telefoon gebruikt. Binnen 25 minuten is de tas volledig opgeladen, met een volle accu kan je minimaal 2x de airbag ontplooien en 60 uur de tas standby aan hebben staan.

Als je de tas aanzet, door onder het waterdichte seal de ‘aan’ knop twee seconden ingedrukt te houden, maakt hij geluid en doet hij een test. Je hoort de pomp één keer hard draaien.

Aan de zijkant van de pomp kan je 3 ledlampjes zien, Rood, Oranje, Groen.
Zie je deze kleuren snel achter elkaar, dan is de tas aan het opladen.
Zie je alleen een groen lampje knipperen, dan is de tas klaar om gebruikt te worden.

Het mooie aan de lampjes is, dat je ze ook goed kan zien wanneer de tas gesloten is.
Een strook van de zijkant van de tas is namelijk gemaakt van een waterdichte, doorzichtige stof.

Omdat de elektrische luchtpomp binnen enkele seconden de airbag moet kunnen vullen, wordt er gebruik gemaakt van supercapacitors. Deze speciale accus kunnen minder lading vasthouden dan Lithium Ion batterijen, maar kunnen wel heel snel een lading afgeven.

Om te voorkomen dat je per ongeluk je airbag trekt in een overvolle bar, kan je de trigger 180 graden draaien. Op deze manier zie je de zwarte helft van de trigger, draai je hem weer terug, dan is de trigger fel oranje en klaar om gebruikt te worden. Wat je terug ziet in de hele tas, is dat alles wat van levensbelang is fel oranje is gemaakt, erg slim!

Het nadeel hiervan is wel, dat als je de trigger vergeet terug te draaien, je de airbag niet kan ontplooien. Er zijn ook systemen op de markt waar je in geval van uiterste nood toch door de beveiliging heen kan trekken.

Nadat je de airbag hebt getrokken, kan je deze weer laten leeglopen door de meegeleverde pin in een speciaal ontworpen opening in de motor te stoppen en weer terug in de rugzak proppen. Vervolgens sluit je de ritsen en kan je hem na enkele minuten weer gebruiken. De tas zal weer de 3 kleuren aangeven, nu laden de lithium ion batterijen de snelle supercapacitors weer op. Als de tas weer groen knippert heb je nog zeker 2 charges over. Als de lampjes oranje groen knipperen, heb je er nog één over.

Tip! Lees voor gebruik de handleiding heel goed door en test voor je op avontuur gaat alle features van het systeem.

Conclusie

De Ortovox Avabag Litric Tour is een praktische comfortabele lawine rugzak die voor veel verschillende soorten wintersporters inzetbaar is. Of je een dagje gaat freeriden of een meerdaagse hoogalpine tocht maakt, het kan allemaal.

Touren en freeriden met de Ortovox Avabag Lictric Tour lawine airbag | Review

Review overzicht

Comfort
9
Bediening
9
Duurzaamheid
8
Features
10
Prijs/kwaliteit
10

Samenvatting

De Ortovox Avabag Litric Tour is een praktische comfortabele lawine rugzak die voor veel verschillende soorten wintersporters inzetbaar is. Of je een dagje gaat freeriden of een meerdaagse hoogalpine tocht maakt, het kan allemaal.
Jeffrey Witter
Jeffrey Witter
Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Ortovox Avabag Litric Tour is een praktische comfortabele lawine rugzak die voor veel verschillende soorten wintersporters inzetbaar is. Of je een dagje gaat freeriden of een meerdaagse hoogalpine tocht maakt, het kan allemaal.Touren en freeriden met de Ortovox Avabag Litric Tour lawine airbag | Review