De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak | Review

Voor mijn Munro Missie – as we speak – maak ik gebruik van een Black Diamond Distance 15 – Trailrugzak. Dit racevest heeft onderhand bijna heel Schotland gezien tijdens de Munro Missie. Ik ren maandenlang door heel Schotland in weer en wind om de 282 Munro’s, bergen boven de 3.000 voet (914,4 meter) te beklimmen. Er staan er inmiddels 113 op de teller.

In deze review neem ik de functionaliteit, het comfort, het gewicht, de materialen en de bruikbaarheid onder de loep. Deze review heeft betrekking op de afgelopen maanden rennen in alle weersomstandigheden. Meer info en foto’s van de rugzak die ik bij mij heb vind je op www.expeditionlife.nl.

De Black Diamond Distance 15 – Trailrugzak

Deze rugzak is met zijn 394 gram vederlicht en mag met recht een racepack heten. Je draagt hem als een trailrunrugzak, een vest dat strak om het lijf gedrapeerd is en afgesteld wordt met twee verstelbare sjorbandjes op de borst.

Op de beide schouderbanden bevinden zich op elkaar twee vakken voor softflasks of racebenodigdheden die sluiten met een elastieken rand. Iets hoger op de beide borstband bevinden zich tevens twee kleine vakjes die met ritsjes af te sluiten zijn. Binnenin de rugzak een klein ritsvak voor essentials en een gaas zodat je de waterzak daarachter kan opbergen tegen het rugpand.

De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak | Review

Duurzaamheid

De rugzak is gemaakt van de bijzonder slijtvaste stof Dynex (Nylon 100d + PE 200d) Ripstop voor extreme scheurweerstand (sterkte/gewichtsverhouding 10 keer groter dan staal). Het maakt hem licht, redelijk waterdicht en vooral robuust. Je merkt dat BD van origine een merk is dat actief is in de klimwereld. Deze rugzak leent zich bijzonder goed voor klauterpartijen in technisch terrein zoals op de Aonach Eagach-graat, de meest exposed graat van de UK. De rugzak blijft nooit achter rotsen hangen maar glijdt erlangs zonder te beschadigen. Dit in tegenstelling tot de rugzak waarmee mijn loopmaatje zich over de graat bewoog.

Comfort

Dankzij het rolltop-sluitsysteem kun je een beetje spelen met het volume van de rugzak. Er is echter niet veel speling en aangezien je de rugzak alleen aan de onderste helft kunt insnoeren met de twee koorden aan weerszijden wordt hij al gauw topzwaar en gaat schudden.

De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak | Review

Het achterpaneel van de rugzak is gemaakt van mesh en zorgt voor een goede ventilatie. Het draagsysteem is echter te flexibel en geeft te veel mee, waardoor de rugzak gaat bewegen en de elastieken kunnen breken. Ik mis een heupband om stabiliteit te bieden, vooral gezien het volume van 15 liter. Daarnaast mis ik zijvakken waar ik snel een regenjasje in kan stoppen. Op dit moment kun je hooguit een jasje onder de koorden bevestigen. Het zou fijn zijn geweest als er aan beide zijden extra vakken met gaas waren toegevoegd.

Features

De twee gespjes aan de voorzijde zijn bevestigd met een systeem waardoor je ze kunt loshaken en weer elders vastzetten. Verstelbaar, maar na mijn eerste loopje ben ik het eerste gespje kwijt en ik moet hem vervangen door een sjorbandje.

Op de borstbanden bevinden zich aan weerszijden twee zakjes bovenop elkaar. Het betekent dat je steeds als je iets in het achterste vakje doet, je vastloopt in het afsluitende elastiek van het zakje dat erop zit. Je bent dan in-de-loop constant aan het prutsen om reepje, telefoon of softflask erin te krijgen. De twee borstzakjes met minieme ritsjes zijn al snel niet meer bruikbaar want lopen vast op zout, zand en roest. De roltop is afsluitbaar met een elastiek met een haakje dat je achter een lusje moet haken. Ik vind het prutsen, zeker als je rugzak vol zit en op spanning staat.

  • Twee compressiekoorden aan de zijkant met reflecterende omlijning.
  • Twee ijsbijlhouders met metalen mesbevestiging.
  • Twee stokhouders voor opvouwbare (Z-Pole) wandelstokken

Hoe presteert het product?

Zoals gezegd is Black Diamond een merk dat technisch hoogwaardige producten maakt voor klimmers. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een poging is om ook de trailrunmarkt erbij te pakken. Deze poging voor een racevest is wat mij betreft mislukt.

De rugzak is zelf is echt een ‘zak’, met daaraan een draagsysteem en niet een tas die mooi op het lichaam is afgestemd en voelt als één geheel.

De Distance 15 voelt aan als een klimrugzak met een trail-draagsysteem. Dat draagsysteem is van een zachte mesh gecombineerd met elastieken die niet zijn toegerust op de taak. Als je de rugzak vol hebt, gaat hij dansen. De elastieken die de boel bij elkaar houden knappen al snel waarna je een en ander weer bij elkaar moet knopen. Dit is mij meermaals gebeurd.

Dit was een aardige poging, maar de geweldige, oerdegelijke klimrugzak matcht niet goed met het draagsysteem voor trailrunners. Dat moet degelijker. Daarnaast moeten veel features beter worden uitgewerkt.

Je kunt hier prima een dagtocht mee rennen, wandelen of klimmen als je met weinig gewicht op pad gaat. Ik zou hem afraden voor een meerdaagse toch waarbij je hem maximaal gaat pakken.

Review overzicht

Duurzaamheid (rugzak)
10
Duurzaamheid (draagsysteem)
6
Comfort
6
Features
7
Waterdichtheid
8
Looks
8

Samenvatting

De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak is prima voor een dagtocht rennen, wandelen of klimmen als je met weinig gewicht op pad gaat. Ik zou hem afraden voor een meerdaagse toch waarbij je hem maximaal gaat pakken.
Jan Fokke Oosterhof
Jan Fokke Oosterhofhttps://expeditionlife.nl/
I am an entrepreneur, adventurer and public speaker. I’ve had the privilege of sharing the stories of my expeditions and the lifehacks I’ve picked up along the way, for many extraordinary businesses and universities. I speak on topics around personal leadership, risk management, passion, motivation and sustainability.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Helly Hansen Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket | Review

Het mag geen geheim zijn dat we bij Gearlimits houden van goede outdoor kleding. Onze redactie is, naast het schrijven van artikelen, bijna altijd...

Vallon Freebirds skibril; stijl, comfort en goed zicht | Review

De Vallon Freebirds skibril van een uitstekende keuze dankzij de hoogwaardige Carl Zeiss lens met anti-fog coating.

De natuur in met de nieuwe Haglöfs Front Proof hardshell 

De Front Proof hardshell van Haglöfs is een hoogwaardige outdoor jas die ideaal is voor avonturiers die op zoek zijn naar bescherming tegen de...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak is prima voor een dagtocht rennen, wandelen of klimmen als je met weinig gewicht op pad gaat. Ik zou hem afraden voor een meerdaagse toch waarbij je hem maximaal gaat pakken.De Black Diamond Distance 15 Trailrugzak | Review