Houd je hardshell en softshell jassen in topconditie met deze onderhoudstips

Aandacht voor je outdoor kleding is essentieel om ervoor te zorgen dat je hardshell en softshell jassen in topconditie blijven. Of je nu een fervent wandelaar, klimmer of gewoon een liefhebber van het buitenleven bent, deze onderhoudstips zullen ervoor zorgen dat je jassen duurzaam en functioneel blijven. Vuil, modder en andere vlekken kunnen zich ophopen op de stof en de waterafstotende eigenschappen aantasten. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste informatie over het onderhoud van hardshell en softshell jassen.

Volg altijd de wasinstructies van de fabrikant op, maar over het algemeen worden hardshell jassen gewassen met een speciaal reinigingsmiddel voor technische kleding en softshell jassen kunnen vaak in de machine worden gewassen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en bleekmiddelen, omdat deze de stof kunnen beschadigen. We zullen bespreken hoe je Nikwax Tech-wash, TX.Direct en Softshell Proof kunt gebruiken, en wanneer dit het beste is.

Hardshell onderhoud

Om je hardshell jas schoon te maken kijk je eerst op de labels aan de binnenkant van de jas voor specifieke wasinstructies van de fabrikant. De meeste raden een handwas of een machinewas met koud water en een mild wasmiddel aan – nooit bleekmiddel! Als je het eenmaal gewassen hebt volgens de instructies op het label, hang het dan op om aan de lucht te drogen op een plek uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen.

Je hardshell behandelen

Als je hardshell schoon en droog is, bescherm hem dan met een waterdichtmakend product zoals Nikwax Tech-Wash, dat speciaal is ontwikkeld voor technische bovenkleding zoals die in hardshell jassen. Dit product helpt het ademend vermogen en de waterafstotendheid te behouden, terwijl het ook voorkomt dat vuildeeltjes na verloop van tijd in de stofvezels van je kledingstuk terechtkomen – gebruik het dus af en toe!

Het kan in de wasmiddellade of direct in de trommel met behulp van een speciale dispenser. Controleer de instructies op de fles om te zien hoeveel Nikwax Tech Wash je moet gebruiken, want dit hangt af van de hardheid van het water af. Was met Tech Wash slechts twee items tegelijk.

Daarnaast moet je overwegen om regelmatig Nikwax TX.Direct te gebruiken om de verloren gegane waterafstotendheid aan de buitenkant van je jas aan te vullen. TX.Direct is gemakkelijk aan te brengen; gewoon op de buitenkant van de stof spuiten en dan volledig laten drogen voordat je het weer draagt (ook verkrijgbaar voor Wash-in).

Softshell onderhoud

Softshell jassen zijn meestal gemaakt van lichtgewicht rekbare materialen, waardoor ze met je lichaam meebewegen tijdens activiteiten als hardlopen en klimmen, terwijl ze toch de gevoelstemperatuur en neerslag buiten houden. Omdat ze niet zo duurzaam zijn als hardshells, hebben ze minder onderhoud nodig bij het schoonmaken – maar dat betekent niet dat softshell kledingstukken ook verwaarloosd moeten worden!

Je softshell behandelen

De beste manier om je softshell jas te onderhouden is door hem met de hand te wassen met koud water en een mild wasmiddel (nooit bleekmiddel!) Hang hem buiten of op een plek uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen op tot hij helemaal droog is, voordat je hem opbergt in de oorspronkelijke verpakking.

Om ervoor te zorgen dat je softshell na verloop van tijd optimaal blijft presteren, kun je hem regelmatig behandelen met Nikwax Tech-Wash. Dit product helpt de waterafstotendheid te herstellen zonder de stof te verstevigen, zodat je kunt genieten van maximaal comfort, ongeacht welke buitenactiviteit je doet!

Tot slot is er Nikwax Softshell Proof, een spray-on proofer (ook verkrijgbaar voor Wash-in) die speciaal is ontwikkeld voor moderne hoogwaardige stoffen die worden gebruikt in actieve kleding, zoals softshells. Deze unieke formule zorgt voor duurzame waterdichtheid zonder afbreuk te doen aan het ademend vermogen, zodat zowel vochtdamp kan ontsnappen als beschermd blijft tegen barre weersomstandigheden. Het is vooral nuttig als je in een nat klimaat woont, zodat je favoriete uitrusting optimaal blijft presteren!

Wat je moet weten over onderhoud van hardshell en softshell jassen

Waarom Nikwax?

Wat veel mensen echter niet weten is dat Nikwax de eerste die – in 1983 – op de markt kwam met impregneermiddelen op waterbasis, veilig voor mens, dier en milieu, en zonder drijfgassen, fluorkoolstoffen of andere schadelijke stoffen. Alle CO2 is gecompenseerd tot 1977 en elke fles redt een boom of dier. Wij schreven eerder over de milieuvriendelijke waterafstotende Nikwax.

Tot slot

De verzorging van zowel hardshell- als softshell-jacks vereist enigszins verschillende methoden, afhankelijk van het soort materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Controleer regelmatig de labels voordat je ze wast, zodat je ze niet beschadigt door verkeerd schoonmaken! Bovendien zijn er enkele uitstekende producten verkrijgbaar, zoals Nikwax Tech-wash, TX.Direct en Softshell Proof, die ervoor kunnen zorgen dat deze artikelen er zelfs na vele jaren van gebruik goed blijven uitzien!

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief