Wat je moet weten over onderhoud van hardshell en softshell jassen

Als je op zoek bent naar een nieuwe jas, kan het moeilijk zijn om te beslissen of je een hardshell of softshell wilt. Beide zijn geweldige opties en hebben hun eigen voordelen, maar ze vereisen ook verschillende zorg om ze in goede conditie te houden. In dit artikel bespreken we wat je moet weten over het onderhoud van hardshell en softshell jassen, en hoe en wanneer je Nikwax Tech-wash, TX.Direct en Softshell Proof moet gebruiken.

Hardshell jassen zijn gemaakt van waterdichte materialen zoals nylon of polyester die je beschermen tegen de elementen. Ze zijn geweldig voor activiteiten waarbij je extra bescherming nodig hebt tegen regen of sneeuw, zoals skiën en wandelen bij nat weer. Maar omdat ze gemaakt zijn van duurzamere materialen dan softshells, vereisen ze meer speciale zorg bij het schoonmaken.

Hardshell onderhoud

Om je hardshell jas schoon te maken kijk je eerst op de labels aan de binnenkant van de jas voor specifieke wasinstructies van de fabrikant. De meeste raden een handwas of een machinewas met koud water en een mild wasmiddel aan – nooit bleekmiddel! Als je het eenmaal gewassen hebt volgens de instructies op het label, hang het dan op om aan de lucht te drogen op een plek uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen.

Je hardshell behandelen

Als je hardshell schoon en droog is, bescherm hem dan met een waterdichtmakend product zoals Nikwax Tech-Wash, dat speciaal is ontwikkeld voor technische bovenkleding zoals die in hardshell jassen. Dit product helpt het ademend vermogen en de waterafstotendheid te behouden, terwijl het ook voorkomt dat vuildeeltjes na verloop van tijd in de stofvezels van je kledingstuk terechtkomen – gebruik het dus af en toe!

Het kan in de wasmiddellade of direct in de trommel met behulp van een speciale dispenser. Controleer de instructies op de fles om te zien hoeveel Nikwax Tech Wash je moet gebruiken, want dit hangt af van de hardheid van het water af. Was met Tech Wash slechts twee items tegelijk.

Daarnaast moet je overwegen om regelmatig Nikwax TX.Direct te gebruiken om de verloren gegane waterafstotendheid aan de buitenkant van je jas aan te vullen. TX.Direct is gemakkelijk aan te brengen; gewoon op de buitenkant van de stof spuiten en dan volledig laten drogen voordat je het weer draagt (ook verkrijgbaar voor Wash-in).

Softshell onderhoud

Softshell jassen zijn meestal gemaakt van lichtgewicht rekbare materialen, waardoor ze met je lichaam meebewegen tijdens activiteiten als hardlopen en klimmen, terwijl ze toch de gevoelstemperatuur en neerslag buiten houden. Omdat ze niet zo duurzaam zijn als hardshells, hebben ze minder onderhoud nodig bij het schoonmaken – maar dat betekent niet dat softshell kledingstukken ook verwaarloosd moeten worden!

Je softshell behandelen

De beste manier om je softshell jas te onderhouden is door hem met de hand te wassen met koud water en een mild wasmiddel (nooit bleekmiddel!) Hang hem buiten of op een plek uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen op tot hij helemaal droog is, voordat je hem opbergt in de oorspronkelijke verpakking.

Om ervoor te zorgen dat je softshell na verloop van tijd optimaal blijft presteren, kun je hem regelmatig behandelen met Nikwax Tech-Wash. Dit product helpt de waterafstotendheid te herstellen zonder de stof te verstevigen, zodat je kunt genieten van maximaal comfort, ongeacht welke buitenactiviteit je doet!

Tot slot is er Nikwax Softshell Proof, een spray-on proofer (ook verkrijgbaar voor Wash-in) die speciaal is ontwikkeld voor moderne hoogwaardige stoffen die worden gebruikt in actieve kleding, zoals softshells. Deze unieke formule zorgt voor duurzame waterdichtheid zonder afbreuk te doen aan het ademend vermogen, zodat zowel vochtdamp kan ontsnappen als beschermd blijft tegen barre weersomstandigheden. Het is vooral nuttig als je in een nat klimaat woont, zodat je favoriete uitrusting optimaal blijft presteren!

Wat je moet weten over onderhoud van hardshell en softshell jassen

Waarom Nikwax?

Wat veel mensen echter niet weten is dat Nikwax de eerste die – in 1983 – op de markt kwam met impregneermiddelen op waterbasis, veilig voor mens, dier en milieu, en zonder drijfgassen, fluorkoolstoffen of andere schadelijke stoffen. Alle CO2 is gecompenseerd tot 1977 en elke fles redt een boom of dier. Wij schreven eerder over de milieuvriendelijke waterafstotende Nikwax.

Tot slot

De verzorging van zowel hardshell- als softshell-jacks vereist enigszins verschillende methoden, afhankelijk van het soort materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Controleer regelmatig de labels voordat je ze wast, zodat je ze niet beschadigt door verkeerd schoonmaken! Bovendien zijn er enkele uitstekende producten verkrijgbaar, zoals Nikwax Tech-wash, TX.Direct en Softshell Proof, die ervoor kunnen zorgen dat deze artikelen er zelfs na vele jaren van gebruik goed blijven uitzien!

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Sea To Summit Dry Bag voor meer dan outdoor

Met de Lightweight Dry Bags van Sea to Summit hoef je je geen zorgen meer te maken over water of vocht die je spullen...

Win het boek ‘Run’ de 100 mooiste hardlooproutes ter wereld

Ben jij een fanatieke hardloper en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Dan is het boek 'Run' een absolute must-read voor jou! In dit boek...

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Vallon, een nieuw merk voor mij, richt zich op het maken van zonnebrillen die een klassieke stijl combineren met moderne prestaties. De Vallon Heron...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief