De BANFF 2022 film tour komt dubbel digitaal naar je toe

Inmiddels al 45 jaar trekken bergsportliefhebbers, filmers, kunstenaars en sporters elke herfst naar het BANFF Mountain Film Festival om te stemmen over de beste film van het jaar. Nadat dit bijzondere filmprogramma het afgelopen jaar, door de coronapandemie, uitsluitend digitaal aangeboden werd, wordt er dit jaar nog een andere noviteit geïntroduceerd! De BANFF-tour 2022 komt naar je toe als voorstellingenreeks en daarbij dubbel digitaal!

Vanaf 16 februari 2022 vindt de première van het BANFF hoofdprogramma in München plaats. Er volgen meer dan 70 voorstellingen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Het tourprogramma van dit jaar omvat tien films; met toelichting en pauze duurt een voorstelling tussen 2,5 en 3 uur.

BANFF Tour programma

Het hoofdprogramma van dit jaar, dat altijd standaard vertoond wordt, omvat tien films met een totale lengte van 120 minuten. We laten dit keer zien hoe bergen niet alleen beklommen, maar ook ‘door’-klommen worden – en dat niet alleen op twee, maar ook op één been. Markus Eder laat ons het ultieme plezier in het skiën zien in THE ULTIMATE RUN; Melissa Le Nevé bewijst dat volharding beloond wordt, en in TRUSTFALL ervaren we grenzeloos vertrouwen aan de rand van de afgrond.

Naast onze standaardvoorstellingen zijn er dit jaar twee extra filmvoorstellingen direct vanuit Banff, die we jullie niet onthouden willen. WILD WOMEN en RAW ADVENTURE kunnen op het digitale streamingplatform vanaf de start van de tour gestreamd worden.

INSIDE – A HOLE NEW SKI EXPERIENCE

Waarom zou je alleen op de berg klimmen als je er ook doorheen kunt? Dat dachten de beide freeriders Stefan Ager en Andreas Gumpenberger. Ze kozen tijdens een skitrip in Slovenië een ongebruikelijke klimroute en klommen vier dagen en drie nachten met hun gehele skiuitrusting door een grot. Daarbinnen was het nat en ongezellig en hier en daar zo smal, dat ze bang waren vast te komen zitten.

REEL ROCK: ACTION DIRECTE

Al zeven jaar lang worstelt de Française Melissa Le Nevé met de totaal absurde bewegingen van de, in de Beierse Frankenjura gelegen „Action Directe“ – èn met de twijfel aan zichzelf. Want het is tot op heden nog geen enkele vrouw gelukt deze mijlpaal onder de zwaarste sportklimroutes te voltooien. Zou zij de eerste worden die de legendarische eerste 9a van de wereld bedwingt? En met welke truc zou het haar lukken…?

MY MIDSUMMER MORNING

Professioneel avonturier Alastair Humphreys trekt dwars door Spanje – zonder geld of bankpas. Geïnspireerd door het boek van de Britse auteur Laurie Lee, die deze reis al in 1935 maakte, wil ook hij als straatmuzikant in z’n levensonderhoud voorzien. Het probleem is alleen: Laurie Lee kon echt viool spelen, maar Alastair Humphreys krast zelfs na zes maanden vioolles nog tamelijk onbeholpen over de snaren…

FOLLOW THE LIGHT

Het bijna surrealistische landschap van Cappadocië, Turkije, biedt een prima terrein voor professioneel mountainbiker Kilian Bron. Met adembenemende snelheid verkent hij de kronkelige trails tussen de geërodeerde tufsteenformaties. Terwijl op de achtergrond heteluchtballonnen opstijgen en een grootse setting bieden, zorgt een drone voor een spannend perspectief. De vraag dringt zich hierop wie wie achtervolgt: de drone Kilian of juist net andersom…?!

IF YOU GIVE A BEACH A BOTTLE

De filmer en kunstenaar Max Romey ontdoet gezamenlijk met andere milieubeschermers een afgelegen strand in Alaska van plasticafval. Daarbij realiseert hij zich hoe groot het afvalprobleem in onze oceanen werkelijk is. Met een mix van schaamte en fascinatie legt hij de aangespoelde plastic voorwerpen vast middels een reeks aquarellen in zijn handzame schetsboek. Zijn even fraaie als trieste opnamen zijn een luide oproep: Stop de vervuiling van onze oceanen!

TRUSTFALL

Voor de twee wingsuitflyers Amber Forte en Espen Fadnes is hun sport meer dan alleen maar vliegen. Het is een dans in de lucht – met snelheden tot 180 km/u. Als koppel en als team hebben ze al talloze gezamenlijke vluchten gemaakt en hebben hun choreografie steeds verder, met sprongen vanaf 3000 meter hoogte, geperfectioneerd. Maar zal deze vliegshow hun ook lukken met een basejump vanaf 1500 meter hoogte? Wat deze profs vooral echt nodig hebben is: vertrouwen!

CAN‘T BEAT THIS PLACE FOR FUN

Het werk bij Fretwater Boatworks in Flagstaff, Arizona, is voor Brad Dimock, Amy „Cricket“ Rust en Patrick Clark meer dan gewoon een job. De drie gaan volkomen in hun werk op. Of ze nu een nieuwe boot in hun werkplaats bouwen of een oud exemplaar weer opnieuw laten glanzen, van de legendarische Grand Canyon Dories houden ze toch het meest. Deze robuuste, elegante en superfraaie boten zijn perfect geschikt voor een trip door de Grand Canyon – en het team laat geen gelegenheid onbenut om zichzelf ervan te overtuigen dat dat ook echt zo is…!

ASCEND: REFRAMING DISABILITY IN THE OUTDOORS

De eenbenige sporter Vasu Sojitra zet zich ervoor in, dat de outdoorsport geen voorrecht voor een enkele bevolkingsgroep blijft. Als freerider en skater wil hij graag benadrukken dat de natuur er echt voor iedereen is. Dus: ga naar buiten! Ongeacht welke huidskleur je hebt, van welk geslacht je bent, waar je wieg stond of welke lichamelijke beperkingen je eventueel hebt. Niet bij iedereen is er de ambitie om in het leven bergen te beklimmen, maar het creëert toch altijd een nieuwe blik op de alledaagse problemen.

THE ULTIMATE RUN

Al lang heeft Markus Eder van de ultieme afdaling op ski’s gedroomd en nu heeft hij het eindelijk waargemaakt. Diepe sneeuw, gletsjers, ijsgrotten, piste en park: hij sluit geen terreintype uit. Het resultaat is niet alleen de ultieme afdaling, maar ook een perfecte skifilm, die met creativiteit en verrassende perspectieven alle onderdelen tot één grote flow samenbrengt.

A DOG’S TALE

Traildogs zijn de beste bike-buddy’s, die je je maar wensen kan. Want vier poten zijn vaak sneller dan twee wielen. Op de trail laten de meeste honden hun baasjes er al snel tamelijk bedaagd uitzien. Voor de 13-jarige Raven, een traildog uit Squamish, British Columbia, zijn die tijden allang voorbij (leeftijd!), maar ze denkt nog graag aan haar legendarische runs terug.

Twee extra programma’s

WILD WOMEN

Hier geven de dames plankgas: op de longboard,bij het fietsen, klimmen, basejumpen of bij het cliff diving bij ijzige temperaturen. Centraal in dit puur vrouwelijke programma staat „Learning to Drown“ – het portret van de snowboardster Jess Kimura.

RAW ADVENTURE

Hier het extra portie avontuur. In het programma: een MTB-recordpoging in Schotland, een highlineproject op grote hoogte en een stand-up-paddle-tour op een gletsjerrivier in Canada – ook klimmen, snowboarden, skien en een zeer bijzondere vorm van kajakken: Squirt Boating!

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief