Het duurzame Nikwax nu eigendom van medewerkers

Dinsdag 1 februari 2022 was een historische dag voor het merk Nikwax. Na 45 jaar eigenaar en oprichter te zijn geweest, geeft Nick Brown de controle over aan zijn werknemers, op drie continenten, door zijn bedrijf te verkopen aan hun nieuw gevormde Employee Ownership Trust.

In 1977 woonde Nick Brown in Londen en was net klaar met de universiteit; hij was zowel werkloos als verliefd op het buitenleven – met name trekkings en backpacken. Nick had ook een flair voor scheikunde en hij gebruikte dit talent om zijn eerste product te maken – Nikwax Waterproofing Wax for Leather – dat hij aan de 1980 Royal Geographical Society Karakoram Expedition leverde en dat vervolgens in meer dan 50 landen werd verkocht.

Op water gebaseerde producten zonder PFC’s

In de loop der jaren is Nikwax uitgegroeid tot een internationaal bedrijf en heeft het vestigingen op het vasteland van Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Nick ontwikkelde vervolgens een zeer innovatief product Nikwax TX.Direct – dat wordt gebruikt in een wasmachine om de waterdichtheid van ademende waterdichte kleding te herstellen. Vervolgens creëerde Nikwax een reeks op water gebaseerde producten voor het waterdicht maken van de nazorg die zowel vrij zijn van oplosmiddelen als hardnekkige chemicaliën.

The original Nikwax tin delivered to the RGS 1980 Expedition

Nikwax is het enige gevestigde merk voor nazorg voor waterdichting dat nooit PFC’s in zijn formuleringen heeft gebruikt (PFK’s worden geassocieerd met kanker en hormoonontregeling, en staan ​​nu bekend als de “voor altijd chemicaliën” omdat ze bioaccumuleren). De innovatie van Nikwax heeft ertoe geleid dat het sinds het begin een prestigieuze 4 Queen’s Awards heeft gewonnen, waarvan de laatste The Queen’s Award for Enterprise: Sustainable Development in 2014 – het eerste outdoormerk dat dit deed.

Nikwax gedeeld eigendom in een Employee Ownership Trust

Nick Brown is nu 67 en hoewel hij zijn laarzen niet heeft opgehangen, is hij al meer dan tien jaar bezig met hoe hij een soepele opvolging kan bereiken. De erfenis van Nikwax is er een van proberen op een verantwoorde manier zaken te doen en rekening te houden met onze planeet en de toekomst van mensen. 4 jaar geleden werd het idee van een Employee Ownership Trust voorgesteld door Nick’s HSBC Bank Manager, Simon Austin, en dat begon met een lang en complex project dat vandaag tot wasdom komt, vertraagd door Covid-19.

Nick Brown over de transitie:

“Door de business door te geven aan de medewerkers, heb ik het gevoel dat ik niet alleen voor hen zorg, maar ook voor de belangen van onze trouwe klanten. Mensen in de buitenlucht hebben hoge verwachtingen van Nikwax, op vele niveaus, en ik zou niet willen dat ze teleurgesteld worden. Zoveel bedrijven worden uiteindelijk agressief overgenomen en opgebroken, en verliezen hun ziel. Dit is onze beste kans om dat te vermijden en de leidende principes voort te zetten.”

Eén procent voor de planeet en voor de mensen

Nick heeft de details van de deal die hij met zijn personeel heeft gesloten niet bekendgemaakt, maar een deel ervan is een waterdichte verbintenis dat één procent van de omzet voor altijd zal worden besteed aan milieu- en sociale projecten.

Eric Lindemans, Head of Sales Nederland:

“Trots en dankbaar ben ik voor het altruïstische gebaar van onze oprichter Nick Brown. Dit geeft de toekomst van Nikwax een enorme boost met alle normen en waarden die we al hadden als bedrijf. Natuurlijk zien wij nieuwe kansen met ons team. We zullen wij nieuwe wegen ingaan, fouten maken en successen hebben.

Iedereen is nu aandeelhouder en mede-eigenaar van dit mooie bedrijf. Maar zodra wij de onderneming verlaten zal ons aandeel naar onze opvolgers gaan. Dit alles om ervoor te zorgen dat er niet afgeweken kan worden van het geplande Nikwax pad. Wij blijven zoeken naar verlenging van levensduur van outdoor producten, op een verantwoorde manier voor mens dier en milieu.”

Meer over Nikwax vind je op nikwax.com

Mensen in de buitenlucht hebben hoge verwachtingen van Nikwax, op vele niveaus, en ik zou niet willen dat ze teleurgesteld worden.

Nick Brown
5 duurzame buitensport cadeaus voor onder de kerstboom
Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Drie gave Bike cadeaus voor onder de boom

In sommige delen van het land is de eerste sneeuw gevallen. Het is winter maar dat bekend natuurlijk niet dat buitenactiviteiten stoppen. Je gaat...

Hoe kies je de juiste winterjas voor elke activiteit?

De winter klopt volop aan de voordeur! Daarom is het keuze van een goeie winterjas belangrijk. Maar wat ga je ermee doen? Wordt het...

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief