Afdalen in Alaska in zijn zuiverste vorm met Free Rider

Er zijn sporters die vinden dat je de bergtoppen moet trotseren om jezelf pas écht te ontwikkelen als free rider. Het vergt tientallen jaren ervaring om je snowboard of ski’s te beheersen op grote bergafdalingen, om de sneeuw door en door te kennen, en zorgvuldig risico’s en kansen in te schatten. Alleen zo kan je het toppunt van de sport ontdekken.

Hier komen Sam Anthamatten en Victor de Le Rue in beeld. Sam reist al zijn leven lang over de wereld en heeft onvoorstelbare prestaties geleverd in de bergsport, waarbij hij de uitgebreide kennis heeft opgedaan die nodig is om veilig op zo’n hoog prestatieniveau te blijven. Victor heeft carrière gemaakt met zijn adembenemende avonturen in de bergen en springt telkens weer in het diepe om de sneeuw als geen ander te ervaren. Hun jarenlange vriendschap heeft geresulteerd in verre, ongelooflijke expedities, die voor beiden levensveranderende ervaringen bevatten.

Afdalen in Alsaka in zijn zuiverste vorm met Free Rider
Fotocredits: Jerome Tanon

Bewust Alaska voor ‘Free Rider’

Het avontuur dat te zien is in ‘Free Rider’ in samenwerking met The North Face heeft betrekking tot zo’n expeditie. Met hun grote droom als motivatie ging het duo op pad om als eerste sporters van bergtoppen af te dalen die nog ongeroerd lagen, in een uithoek van de wereld. De keuze voor een afgelegen plek in Alaska was bewust: om hun doel te bereiken, waren specifieke klimaatomstandigheden nodig. Zware sneeuwval en de juiste luchtvochtigheid zijn essentieel om de verticale ‘spines’ van de bergen te vormen die ze wilden trotseren, met zonnige, koude dagen om af te dalen. Na maanden van onderzoek en verkenning werd de bestemming bepaald, en planden ze hun tocht.

Afdalen in Alsaka in zijn zuiverste vorm met Free Rider
Fotocredits: Jerome Tanon

Tijdens de expeditie, die puur is bedoeld om de kunst van het afdalen te ervaren in de zuiverste vorm, zien we hoe Sam en Victor tot hun ware zelf komen terwijl ze afdalen. Elk onderdeel van hun afdaling geven ze een nieuwe naam, en we zien hoe ze zichzelf meer en meer als meesters van de sport naar beneden manoeuvreren.

Aan alles komt een einde

Als ze zich klaarmaken om te vertrekken aan het einde van hun avontuur, worden Sam en Victor herinnerd aan hun vrienden en familie buiten de Alaska-bubbel. Je ziet hoe ze het gevoel van vreugde over wat ze hebben bereikt, combineren met het plezier om weer terug te mogen keren naar hun normale levens.

‘Free Rider’ is het verhaal van twee vrienden die een parallel universum betreden waar niets uitmaakt, behalve de sneeuw en hun pad naar beneden. Bekijk hieronder de ultieme toewijding aan het afdalen van bergtoppen die nog nooit eerder zijn getrotseerd.

Afdalen in Alsaka in zijn zuiverste vorm met Free Rider
Fotocredits: Christoph Thores & Jerome Tanon
Reno de Jager
Reno de Jager
Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Helly Hansen Odin 9 Worlds Infinity Shell Jacket | Review

Het mag geen geheim zijn dat we bij Gearlimits houden van goede outdoor kleding. Onze redactie is, naast het schrijven van artikelen, bijna altijd...

Vallon Freebirds skibril; stijl, comfort en goed zicht | Review

De Vallon Freebirds skibril van een uitstekende keuze dankzij de hoogwaardige Carl Zeiss lens met anti-fog coating.

De natuur in met de nieuwe Haglöfs Front Proof hardshell 

De Front Proof hardshell van Haglöfs is een hoogwaardige outdoor jas die ideaal is voor avonturiers die op zoek zijn naar bescherming tegen de...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief