De nieuwe wintercollectie van Ortovox is compleet klimaatneutraal

Ortovox heeft een nieuwe mijlpaal van duurzaamheid bereikt door hun hele collectie voor komende winter klimaatneutraal te maken. Dit is slechts een kleine stap op een lange weg voor het bedrijf, waarvan het doel is om hun voetafdruk aanzienlijk te verminderen in plaats van alleen maar CO2 te compenseren.

Ortovox richt zich niet alleen op klimaatneutraal zijn, ze hebben zich altijd bekommerd om zaken als saamhorigheid, respect, dierenwelzijn en bescherming van de natuur. Zo zijn ze opnieuw erkend als Leader door de Fair Wear Foundation. Dit laat zien dat Ortovox zich inspant om ervoor te zorgen dat hun productie eerlijk verloopt. Dierenwelzijn is ook iets dat Ortovox garandeert via de Ortovox Wool Promise. Deze belofte gaat verder dan de eisen van de RWS-certificering.

ProtACT LAB

Het Ortovox multimedia leer- en trainingsplatform, de zogenoemde ‘LABS’, hebben een uitbreiding gekregen. Voor het winterseizoen is er namelijk een nieuw hoofdstuk over verantwoordelijk backcountry skiën aan het ProtACT LAB toegevoegd. Het doel van dit nieuwe hoofdstuk is om tourskiërs te laten zien hoe ze zo dier- en natuurvriendelijk mogelijk kunnen sporten in de bergen. Met tien tips van de DAV (Deutscher Alpenverein) voor natuurvriendelijk tourskiën leren lezers hoe ze bij het genieten van de bergen rekening kunnen houden met dieren en de natuur. In een video laat een ranger de grootste problemen en de bijbehorende gevolgen zien. Aan het einde kun je met een quiz over sporen van bedreigde diersoorten je nieuwverworven kennis testen.

De nieuwe wintercollectie van Ortovox is compleet klimaatneutraal

Het ProACT LAB is in het voorjaar van dit jaar gelanceerd om de bergsportgemeenschap te inspireren om de bergen op een meer sociaal en ecologisch verantwoorde manier te benaderen. Op een uitgebreide, aantrekkelijke manier wordt uitgelegd hoe dit gedaan kan worden. Het ProACT LAB is gevuld met tips en legt bijvoorbeeld met Repair & Care video’s uit hoe je zo lang mogelijk het meeste uit je producten kunt halen.

Fair Wear Foundation (FWF)

De Fair Wear Foundation is een non-profit organisatie die samen met fabrikanten, vakbonden en overheden werkt aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Leden van de FWF verbinden zich aan de Fair Wear’s Code of Labour Practices, iets dat ook regelmatig door middel van audits wordt gecontroleerd. De Code of Labour Practices bevat normen, zoals wettelijk bindende arbeidsovereenkomsten, betaling van een leefbaar loon en redelijke werkuren.

Bluesign

Het bluesign systeem is een van de belangrijkste en meest strikte in de textielindustrie voor de milieuvriendelijke productie van chemicaliën, materialen en eindproducten. Het richt zich op het gebruik van goede en veilige chemicaliën voor een schone, hulpbronnenefficiënte productie gedurende het hele productieproces, het bevorderen van veilige werkomstandigheden en het waarborgen dat producten geen risico vormen voor de gezondheid van de consument.

Grüner Knopf

Grüner Knopf is een door de overheid beheerd label voor duurzaam geproduceerd textiel. Het eist dat aan verplichte normen wordt voldaan om mens en milieu in het productieproces te beschermen. In totaal moet worden voldaan aan 46 strenge sociale en milieu criteria, die een breed spectrum bestrijken, van afvalwater tot dwangarbeid. Wat is er zo bijzonder aan Grüner Knopf? Niet alleen de producten worden gecontroleerd, maar ook het bedrijf zelf. De Duitse regering stelt de criteria en voorwaarden voor de Grüner Knopf vast. Onafhankelijke accountants beoordelen de naleving van de gestelde criteria.

Responsible Down Standard (RDS)

Producten die zijn gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard (RDS) bevatten dons of veren van boerderijen die zijn gecertificeerd volgens de vereisten voor dierenwelzijn.

Responsible Wool Standard (RWS)

Producten die zijn gecertificeerd volgens de Responsible Wool Standard (RWS) bevatten wol van boerderijen die (onafhankelijk) zijn gecertificeerd volgens de vereisten voor dierenwelzijn en landbeheer.

SWISSWOOL

Sinds 2011 gebruikt Ortovox SWISSWOOL, een duurzame, regionale wolsoort uit Zwitserland. Het verwarmt uitstekend, zelfs als het nat is, is makkelijk te onderhouden en biedt een perfect microklimaat.

De nieuwe wintercollectie van Ortovox is compleet klimaatneutraal

PFC vrij

PFC vrije producten bevatten geen milieubelastende per- of polyfluorhoudende chemicaliën (PFC’s). Om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen in de producten worden gebruikt, eist Ortovox van haar partners en leveranciers dat ze haar ‘Guide to Chemical Management and Compliance’ naleven. Ook voorziet het merk haar leveranciers van uitgebreide informatie over zaken als afvalwaterbeheer. Ortovox werkt stap voor stap aan het PFC vrij maken van alle producten, met als doel om in 2024 alleen nog PFC vrije producten te verkopen.

Made in EU

Producten voorzien van het ‘Made in EU’ label zijn in Europa geproduceerd. Dit bevordert de regionale expertise en vermijdt lange transportroutes.

Duurzaamheid

Duurzaamheid en repareerbaarheid hebben een grote invloed op de levensduur van een product en zijn daarom bijzonder belangrijk voor Ortovox. De Second Life strategie is gericht op het best mogelijke gebruik en onderhoud van de producten van het merk, het verder optimaliseren van de repareerbaarheid en het ontwikkelen van oplossingen die het recyclen van gebruikte producten makkelijker maken.

Klimaatneutraal

Klimaatneutrale producten worden op de meest milieuvriendelijke manier geproduceerd. De eventuele onvermijdelijke CO2 uitstoot wordt gecompenseerd.

Merino Inside

De door Ortovox gebruikte duurzame merino wol is afkomstig van gecontroleerde, ethische schapenboerderijen. De wol is aangenaam zacht, onderhoudsvriendelijk en zorgt door de vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen voor een optimaal lichaamsklimaat.

Al meer dan 40 jaar volgt Ortovox haar innerlijke stem en ontwikkelt het producten die de eerste liefde, de bergsport, veiliger maken, met aandacht voor bescherming van milieu en dieren.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief