Hiken in Malta, gevormd door wind en water

In het hart van de middellandse zee verrijzen de rotsen die tezamen Malta vormen. Trek je wandelschoenen aan en verken het ruige landschap van de eilanden. Van adembenemende kliffen en glooiende heuvels tot verborgen grotten, Malta biedt een schat aan wandelmogelijkheden voor avontuurlijke reizigers in een landschap dat is gevormd door water en wind. Het land is een kruispunt van beschavingen met tastbare geschiedenis die verder teruggaat dan de piramides van Egypte.

Een vriend van me vroeg: “Malta, dat is toch gewoon een kale droge rots?” Zo dacht ik er stiekem misschien ook wel over. Het land heeft meer dan 300.000 zonuren per jaar en is daarmee misschien wel het zonnigste land van Europa. Maar wanneer je in maart of april hier komt dan krijg je een ander beeld. Het eiland staat in bloei en dit is de perfecte tijd om de eilanden van Malta te voet te verkennen. De meeste hikingtrips die ik maak vinden plaats in de bergen. Dat is uitdagend en de beloning is meestal een spectaculair uitzicht. Bij Malta ligt dat anders. Het land is hooguit heuvelachtig te noemen. Dat heeft als voordeel dat het voor elke wandelaar geschikt is. Moet je dan inleveren op het uitzicht? Zeker niet. 

Hiken in Malta, gevormd door wind en water
© Gearlimits | Jeroen Berends

Game of Thrones, Gladiator, Helen of Troy & James Bond

Het is wat bewolkt wanneer we staan te wachten voor de poort van King’s Landing, eh sorry, van Mdina. Deze poort heeft net als veel andere plekken op Malta als filmlocatie gediend dus vergeef me de verwarring. Onder leiding van onze gids(en) doorkruizen we het historische Mdina om vervolgens door veel boerenvelden in Zuid-Westelijke richting naar de kust te gaan. We lopen om de oude stad heen en af en toe kijk ik achterom. Mdina is gelegen op een heuvel en wanneer je de stad op een afstand ziet liggen is het niet heel moeilijk voor te stellen dat Malta het perfecte decor is voor een filmset. Niet alleen Game of Thrones maar ook films als Gladiator, Helen of Troy en twee James Bond films werden (deels) in Malta geschoten.

Hiken in Malta, gevormd door wind en water
© Gearlimits | Jeroen Berends

Johannesbroodbomen

Het landschap waar we doorheen wandelen is een lappendeken, gescheiden door stenen muurtjes. Boeren zijn druk bezig op hun land nu het voorjaar begonnen is. Het is hier goed snacken tijdens het hiken als je op juiste moment komt. Amandelbomen, kapperstruiken en de johannesbroodbomen kom je veel tegen. Johannesbrood is een soort peul die als hij rijp is bruin kleurt. Dit is een perfecte snack voor onderweg omdat het een bron van energie is. De smaak doet denken aan cacao. De perfecte snack die je niet zelf hoeft mee te nemen. Via slingerende rotsachtige paden krijgen we na zo’n 10 kilometer de kust in zicht. Kleine dorpjes steken boven terraslandschappen uit en je kan eindeloos over de zee uit kijken.

Gozo, de achtertuin van Malta

De tweede wandeldag brengt me naar Gozo, het kleinere en groenere broertje van het eiland Malta. Gozo wordt gezien als de achtertuin van het land. Het eiland heeft veel minder inwoners en er is meer ruimte voor de natuur. Voor de betere outdoorbeleving kun je dus het beste op Gozo zijn. Vanaf de veerboot zie je al het verschil. Gozo is veel minder bebouwd. Eenmaal aan land maken we een korte stop bij een bijzonder haventje in Dwerja, helemaal aan de westkant van het eiland. Er liggen en tiental kleine vissersbootjes in een binnenzee die vanaf het water alleen toegankelijk is via een natuurlijke poort in de rotswand die de binnenzee omringd. Dit is ook een goede vertrekspot voor duikers want de “Blue hole” is hier ook te vinden. Dit is de mooiste divespot van de Maltese eilanden. Helaas, ga ik niet duiken vandaag maar word ik naar Gharb gebracht om daar aan een nieuwe wandeling te beginnen. 

Gharb, grillig maar mooi

Gharb is een oude stad die sprookjesachtig aanvoelt en waar vondsten worden gedaan die meer dan 1000 jaar terug gaan. Wanneer we door de smalle straatjes dolen vang ik nog net een blik op van het meest opvallende gebouw van de stad; De Ta’ Pinu basiliek. Maar al snel laten we de stad achter ons en doorkuizen we een zee van gele bloemen in de Wied il-Mielah vallei naar de kust. Het landschap wordt steeds grilliger naarmate we dichter bij de kust komen. We stijgen gestaag en wanneer we daadwerkelijk bij de zee zijn staan we boven op een steile rotsachtige klif en kijken we naar het Wied il-Mielah Window. Dit is een door water en wind uitgeslepen landbrug. Het gat is zo mooi uitgesneden dat je zou denken dat de mens het uitgezaagd heeft. Deze plek is overigens ook heel populair bij rotsklimmers.

© Gearlimits | Jeroen Berends

Tijdens deze trip mocht ik Hanwag Makra Trek GTX trekking schoenen uit proberen. Voor dit rotsachtige landschap waarin je soms over scherpe stenen loopt komt een goede zool zeker van pas. Je wilt natuurlijk ook niet uitglijden als je langs een afgrond aan het hiken bent. Een uitgebreide review van deze schoenen vind je hier.

© Gearlimits | Jeroen Berends

De zoutpannen nabij Xwejni Bay

Langs de hoge kliffen aan de noordkust lopen we verder richting het oosten. De wind en het water zijn hier duidelijk de baas over het land. De kalksteen is gevormd door erosie en dat levert vervreemdende vormen in het landschap op. Soms zijn de rotsen ruig en ruw en hier en dan weer heeft de wind er een spiegelgladde komvorm uitgeblazen. Dus nee, je hebt hier inderdaad geen bergen nodig om te genieten van een spectaculair landschap. Misschien wel het beste voorbeeld van zo’n plek zijn de zoutpannen nabij Xwejni Bay. Zeker rondom de oudste pannen zie je een combinatie van de gezandstraalde gladde kommen en de grove structuur die het ooit is geweest. Je kan nog veel verder langs de kust wandelen maar voor ons is het tijd voor de lunch. Terwijl we in de baai staan te wachten op onze taxi zie ik twee duikers zich klaar maken om onder te gaan. Nu ik het natuurschoon van Gozo boven water heb gezien moet ik nog een keer terug om het van onder water te bekijken. 

© Gearlimits | Jeroen Berends

Hiken, klimmen, zeekayakken & duiken

Malta is een fantastische bestemming voor iedereen die van avontuur houdt. Wil je verschillende buitensporten combineren, dan kun je echt je hart ophalen op deze eilanden. Er zijn bijzondere wandelingen te maken, zeker langs de kust, maar voor de die-hard hiker is Malta waarschijnlijk niet uitdagend genoeg. Gelukkig kun je naast hiken er uitstekend klimmen dankzij het rotsachtige landschap. Zeekayaken is ook zeer populair en geeft je toegang tot de vele grotten die niet over land bereikbaar zijn. Daarnaast is Malta ook een populaire duikbestemming. Op Gozo en op Malta zijn er zowel natuurlijke attracties als wrakken te vinden onderwater. Voor de avonturier is er dan ook reden genoeg om naar Malta te gaan.

Nu je er toch bent:

Een paar tips voor mooie plekken die ook kan bezoeken als je toch op Malta bent:

  • The Blue Grotto (niet te verwarren met de blue hole) bevindt zich in het zuiden van het eiland Malta. Je kan er een boottochtje onderdoor maken langs wandelen. Maar het is zeker even het stoppen waard.
  • Rij iets verder door en daar is de Ħaġar Qim-tempel. Deze tempel dateert van voor de Piramides in Egypte en je hoe het ook went of keert, dat heeft iets speciaals.
  • Het vissersdorpje Marsaxlokk is een bijzonder aanzicht met kleurrijke bootjes. 
  • Għajn Tuffieħa is misschien wel de beste plek om van de zonsondergang te genieten. 
  • In de historische centrum van Valletta vind je een bruisend stadsleven met alles wat daarbij hoort, restaurants, bars en shops.
Jeroen Berends
Jeroen Berendshttp://www.jeroenberends.nl
Jeroen Berends, (Travel) Photographer. Hiking, Mountainbiking, Diving, Bouldering all other things outdoors. Get's very excited about well designed products, even more so if the look good. Take me anywhere in the mountains and I'll be happy.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om Mazda's nieuwste modellen uitgebreid te testen. Maar niet in...

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.