Julbo Groupama FDJ Density bril met een Reactiv lens | Review

Ik had het genoegen in de afgelopen maanden (april en mei van 2023) de Julbo Density te testen met Reactiv lenzen. Dit model wordt door de renners van het profteam Groupama FDJ gebruikt tijdens de (inter)nationale wielerrondes en eendagskoersen.

Wat direct opvalt is een handige soft case brillenkoker van de Julbo Density met een harde onder- en bovenkant. Zonder de bril kan deze makkelijk plat weggeborgen worden. De bril komt uiteraard met een handig viscose zakje (en tevens doekje), ontworpen in de Franse kleuren met het Julbo logo op de achterzijde. Het zakje wordt gebruikt om de lenzen mee schoon te kunnen maken. Het schoonmaken van de lenzen met een t-shirt wordt streng afgeraden.

Opvallende kleuren

De Fransen hebben ervoor gekozen het frame de nationale driekleur mee te geven. Als Nederlander kun je daar nog mee weg komen, voor andere nationaliteiten ligt dat wat moeilijker. Het is overigens heel subtiel dus kan me voorstellen dat het merendeel van de mensen het niet opvalt. Maar Julbo levert meerdere kleuren frames. Het totale overzicht vind je op hun website. Zelf vond ik de geteste versie niet de mooiste variant.

Degelijk

De Julbo Density is heel licht qua gewicht. Volgens opgaaf van de fabrikant 20 gram. Daarmee is de bril lichter dan mijn andere fietsbrillen, zoals bijvoorbeeld mijn drie Oakley brillen. Het feit dat de bril licht is doet niet af aan de stevigheid. De manier waarop de pootjes aan de voorkant vast zitten, is goed solide, en voelt kwalitatief stevig aan. De lenzen zijn heel fijn, en beschermen goed tegen invallend zonlicht. De lenzen kleuren mee naar gelang de situatie. Bij donker weer vrijwel transparant, bij zonnig weer kleuren de lenzen aan de buitenzijde geel.

Pasvorm

Wat voor mij persoonlijk een groot nadeel van de bril is, is dat deze aan de bovenzijde mijn gezicht raakt. De wenkbrauwen zitten niet tegen het frame aan, maar de bovenkant van het frame raakt het voorhoofd. Dat heeft als gevolg dat de bovenkant van de bril (o.a. bij de lenzen) vrij snel vies wordt als gevolg van huidvet en zonnebrand crème. De lenzen raken de wenkbrauwen. Zelf vind ik het fijner als de bril op de neusbrug rust, in plaats van op het voorhoofd en over de wenkbrauw. De afstand tussen de bovenkant van het frame en de bovenkant van de neus is 25mm. Bij mijn andere brillen is dat circa 21-25mm. Aan de afstand ligt het dus niet, het is vooral de (geringere) bolling in het montuur dat ervoor zorgt dat de glazen de wenkbrauwen raken.

Julbo Groupama FDJ Density bril met een Reactiv lens | Review

Samenvattend

Uiteraard is een en ander afhankelijk van de persoonlijke vorm van het gezicht. Waar voor mij de Oakley de voorkeur geniet boven deze Julbo Density kan dat voor een ander anders uitpakken. Een ander Julbo montuur zou misschien ook al kunnen schelen. De Julbo Density voldoet zeker als fietsbril. Mijn advies is wel de bril te passen voordat je deze (online) aanschaft. Er zijn inmiddels zoveel merken fietsbrillen, dat er voor ieders doelen, wensen en eisen een bril is die daar bij past.

De auteur heeft in de maanden april en mei 2023 circa 2.900 kilometer gefietst. De bril heeft een adviesprijs van €214,95.

Review overzicht

Comfort
8
Design
7
Bescherming
8
Kwaliteit
8
Prijs/kwaliteit
7

Samenvatting

De Julbo Density voldoet zeker als fietsbril. Mijn advies is wel de bril te passen voordat je deze (online) aanschaft.
Albin Bronkhorst
Albin Bronkhorsthttps://www.instagram.com/albinrene/
Serial entrepreneur. Founded several companies. Internet, news & sports junk. Survivor. Passion for cycling, hiking, travel, outdoor sports. Instagram: @albinrene. Country: Canada. Bike: Canyon Aeroad CF SLX 8. Gravelbike: RodeoLabs Flaanimal 5.0. Board: Burton Supermodel.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief

De Julbo Density voldoet zeker als fietsbril. Mijn advies is wel de bril te passen voordat je deze (online) aanschaft.Julbo Groupama FDJ Density bril met een Reactiv lens | Review