Stand Up Paddle (SUP) – GearGuide

Surflegende Laird Hamilton stak in 2006 met een surfboard en een peddel het kanaal over en sindsdien is de populariteit van het Stand Up Paddle, kortweg SUP, toegenomen. Stand Up Paddle is ontstaan op Hawaii. Surfinstructeurs begeleiden hun leerlingen op het water staand op een surfboard met een peddel.

mood-von-orange-sup-12-6_Race-Blue2In België en Nederland is SUP een snel groeiend sport. Dit is ook niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat de sport beoefend kan worden op zee, op rivieren, kanalen, sloten en meren. Je hebt in principe ook niet meer nodig dan een board en een peddel.

Onderwerpen:

  • SUP-boards
  • Peddels
  • Wetsuits

SUP Boards

Wil je een SUP-board aanschaffen, dan heb je de keuze uit tientallen merken. Deze hebben daarbij ook nog eens een veelheid aan maten en modellen. Waar let je op bij het aanschaffen van een SUP-board. In eerste instantie is het ‘soort’ SUP van belang.

Stand Up Paddle boards zijn in allerlei materialen verkrijgbaar. Kort door de bocht: hoe lichter hoe beter, indien je voldoen rekening houdt met de stijfheid en slagvastheid van de SUP. Daar komt bij dat lichtere boards vaak duurder zijn, dus daar ligt een afweging. Naast de traditionele materialen als carbon en glasvezel zijn er ook softtops die goedkoop en slagvast zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen SUP-boards die zijn gemaakt voor verschillende disciplines:

  • Allround SUP
  • Race SUP
  • Wave SUP
  • Inflatable (opblaasbare) SUP

Allround SUP-boards

naish-allround-Nalu116SGTDe naam van zegt eigenlijk al voldoende. Met deze SUP-boards kan je van alles doen. Zowel op vlak water als in de golven kan je hiermee uit de voeten. De ene SUP zal zich in de golven beter thuis voelen dan een andere allround SUP, wat natuurlijk voor vlak water precies andersom geldt. Voor in de golven behoort de SUP korter en breder te zijn, gecombineerd met een rondere outline. Daar komt nog eens bij dat deze SUP ook een krommere rockerline zal hebben, wat het draaigemak ten goede komt.

Binnen de groep Allround SUP’s kom je ook zogenaamde softtops tegen. Deze stand-up-paddle boards zijn gemiddeld goedkoper en zijn door de constructie van de SUP zeer slagvast. O.a. is het daarmee zeer geschikt voor beginnende suppers en familie gebruik.

Afbeelding: Naish Nalu 11’6 GT

Race SUP-boards

von-orange-board-12-6-Race-BlueMen noemt dit ook wel de touring SUP. Deze stand UP paddle boards kenmerken zich door extra lengte en zijn daarbij ook vaak smaller. De extra lengte in je SUP heb je nodig voor de ‘glide’. Extra lengte bij een vaartuig glijd gemakkelijker door het water. Wanneer de race SUP daarbij ook nog eens smal is zal de snelheid alleen nog maar toenemen. Wanneer je er zeker van bent dat je alleen op vlak water zult suppen is de keuze voor een raceSUP voor zeer logisch. De afstand die je aflegt t.o.v. bijv een allround SUP is veel groter, wat uiteindelijk leuker is.

Daar komt bij dat je met deze SUP’s e.v.t. ook nog kan mee doen aan bijv SUP wedstrijden of SUP toertochten die ze op vele plekken in het land organiseren. Voor deze wedstrijden bestaan twee klassen. De 12.6″ is een officiele SUP klasse en heeft als kenmerk dat het standuppaddleboard nog een zeer allround karakter kent. De 14.0″ is voor de echte racers, die van SUPPEN hun sport hebben gemaakt en daar bijv veel voor trainen.

Afbeelding: Von Orange 12.6″ Race

Wave SUP-boards

wave-starboard-9-5widepointlargeDeze SUP is natuurlijk voor in de golven. Ze zijn kort, rond en hebben een krommere scoop-rockerline. De wavespot en ervaring zijn o.m. bepalend voor de uiteindelijke keuze.

Afbeelding: Starboard – 9’5 x 32″ Widepoint Carbon

Inflatable (opblaasbare) SUP-boards

starboard-AstroTouring-BlueOpbergen en transport zijn o.m. grote voordelen van deze de opblaas SUP. Deze voordelen zijn zeer nuttig bij gebrek aan ruimte thuis, vervoer in caravans en vervoer in boten voor gebruik in de jachthaven.

De opblaas SUP is overigens ook zeer goed inzetbaar in kleine riviertjes en stroompjes. Het rubber van de opblaasbare SUP is zeer sterk en kan goed tegen scherpe stenen die je in de riviertjes tegen kan komen.

Afbeelding: Starboard Astro Touring 12’6″Inflatable

Peddels

paddles001Net als een SUP board, zijn de peddels ook verkrijgbaar in verschillende soorten maten, budget, samenstellingen en specifiek afgestemd per SUP discipline. Kunststof en aluminium peddels zijn over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld carbon fiber.

Peddels vervaardigd uit glasfiber, kevlar en carbon zijn lichter en presteren beter.  Peddels voor SUP zijn voorzien van een knik (elbow) in de steel ten behoeve van maximale efficiency. Kies een peddel die tussen de 15 en 20 cm langer is dan jezelf bent.

Wetsuits

In België en Nederland is het prettig een wetsuit tot je beschikking te hebben, gezien de wisselvallige zomers. Het risico van onderkoeling is zelfs in de zomer groot als je vaak in het water komt te liggen.

Meer over wetsuits vind je in de GearGuide onder Wetsuits.

MEER GEARGUIDE