Hoe je de juiste wetsuit kiest

In de Benelux is het noodzakelijk om een wetsuit te dragen of je nu kiteboard, surft, supt of duikt. Een wetsuit – ook wel natpak genoemd – wordt gemaakt van neopreen, wat het elastisch maakt en waardoor het makkelijk aan en uit is te trekken. Daarbij moet enen wetsuit strak zitten zodat er geen water doorheen stroomt, maar niet te strak dat je er niet meer in kan bewegen. 

Wetsuits zijn er in verschillende diktes. Hoe dikker de wetsuit, hoe meer warmte het geeft. Bewegen wordt echter lastiger, aangezien een dikke wetuit nogal stug is. Daar staat tegenover dat, hoewel je makkelijker kunt bewegen in een pak dat minder dik is, dit je minder thermische bescherming zal geven in vergelijking met een dikker pak. Wat je kiest hangt vooral af van de omstandigheden waaronder je een wetsuit gaat gebruiken (golfsurfen, suppenn, kitesurfen, windsurfen, wakeboarden of duiken).

Naast de dikte, kunnen wetsuits ook verschillen qua model. Een ‘shorty’ bedekt alleen je bovenbenen en bovenlijf, terwijl een ‘long john’ je bedekt van net onder je schouders tot aan je enkels. Als je gaat duiken kun je daar overheen – bij duiken in koud water – een lange neopreen jas met rits dragen. Deze doet dienst als tweede laag voor je bovenlijf.

Hier vind je een aantal tips ter voorbereiding op de aanschaf.

  • Werking
  • Pasvorm
  • Dikte
  • Naden
  • Ritsen
  • Elasticiteit
  • Onderhoud

Werking

De basics, waar is je wetsuit eigenlijk van gemaakt en hoe werkt het? In principe zijn surfers niet eco-friendly want tot op heden worden alle pakken van neopreen gemaakt. Neopreen is een synthetisch rubber dat uit aardolie wordt gemaakt en super elastisch en klevend is. Ideaal dus om er mee in het water te liggen. Omdat het pak strak om je lichaam zit komt er slechts een dun laagje water tussen je huid en het wetsuit. Je lichaam kan dit laagje water makkelijk en snel opwarmen en dit isoleert prima zodat je warm blijft. Dit is tevens de reden waarom een wetsuit zo strak mogelijk moet zitten.

Duurzame wetsuits

Een pionier op het gebied van ontwikkelen van duurzame wetsuits is Patagonia. Sinds 2009 fabriceren zij van wetsuits die minder belastend zijn voor het milieu. Zij gebruiken Merino wol voor een uitstekende warmte.

Patagonia werkt daarbij samen met Yulex Corporation die een wetsuit stoffen ontwikkeld van plantaardig guayule. Guayule is een duurzaam bio rubber en het eerste alternatief voor het traditionele, fossiele neopreen. De nieuwe wetsuits bestaan voor 60 procent uit het plantaardige materiaal. Patagonia heeft zich als doel gesteld ervoor te zorgen dat de pakken op den duur 100 procent plantaardig zijn.

Pasvorm

Net als bij kleding zal een wetsuit door het gebruik ook iets ruimer worden door het uitlopen van het neopreen. Daarnaast wordt het wetsuit ook iets ruimer als je er daadwerkelijk mee in het water ligt. Een nieuw pak moet dus als je het gaat passen echt heel strak zitten. Uiteraard moet je er enigszins normaal in en uit kunnen komen en moet er nog lucht je longen in kunnen stromen, maar als het wetsuit voor je gevoel net wat te strak zit, dan is het eigenlijk perfect. Een wetsuit moet overal zo goed mogelijk aansluiten.

De pasvorm van wetsuits verschilt per merk dus meerdere merken proberen is geen overbodige luxe. Let vooral op je borst, rond je armen, rond je nek, onder je oksels, op je taille en in je onderrug. Als het pak op sommige plekken echt te ruim zit en er teveel neopreen los hangt, dan zal hier overtollig water doorheen kunnen spoelen waardoor je snel afkoelt.  Vooral de sluiting rond je hals en nek is extra belangrijk.

Maatvoering

De maatvoering van wetsuits loopt meestal in standaard S-M-L-XL maten. Ook zijn er een tweetal tussenmaten: MT en LT (respectievelijk Medium Tall en Large Tall). Een Medium Tall is Medium in breedte, maar met de lengte van een Large wetsuit. Ideaal dus als je wat langer en smaller van postuur bent en de pasvorm van een Large pak geschikt is alleen wat lengte betreft maar net wat te ruim op je bovenlichaam zit.

Dikte

De dikte van een wetsuit wordt altijd aangegeven in millimeters. 3/2 of 4/3 bijvoorbeeld. Het eerste getal is de dikte van de romp en het tweede getal is de dikte van de ledematen. Bij dikke winterpakken zijn er soms zelfs meer verdelingen van dikte, 6/5/3 bijvoorbeeld.

Welke dikte je kiest hangt vooral af van de omstandigheden waaronder je een wetsuit gaat gebruiken (golfsurfen, suppen, kitesurfen, windsurfen, wakeboarden of duiken). Ben je een mooi-weer watersporter en ga je alleen het water in de zomer in Nederland of Frankrijk, dan is een 3/2 of zelfs een shorty voldoende. Als je in Nederland/België ook in het voorjaar (vanaf mei) en najaar (tot november) actief bent in of op het water, dan is een 4/3 beter. Wil je het hele jaar door kunnen watersporten in Nederland/België, dan mag je sparen voor twee wetsuits: bijvoorbeeld een 6/4 of 5/3 en een 3/2 bijvoorbeeld. Voor het najaar en de winter heb je dan extra rubber nodig in de vorm van boots, handschoenen en een cap.

Prijzen

De prijzen van wetsuits variëren nogal. Een 4/3 wetsuit heb je al voor rond de 100 euro tot zo’n 500 euro. Het verschil zit hem in de kwaliteit van materiaal, naden, isolatie en fabricage.

Naden

Een wetsuit bestaat uit verschillende panelen neopreen die aan elkaar worden genaaid. De naden zijn vaak de zwakste schakel van je wetsuit. Grofweg gesteld zijn er twee manieren van ‘stitchen’.

Flatlock stitching: Het garen wordt van buiten naar binnen gestoken en weer terug, dus zowel aan de buiten- als de binnenkant van je wetsuit zie en voel je de naad lopen. Dit is een goedkopere variant met als nadelen dat je irritatie kunt krijgen van het schuren van de naad en dat er water door de naden naar binnen kan lopen (er worden gaatjes geprikt door de panelen heen).

Blind stitching: De panelen worden eerst aan elkaar gelijmd en vervolgens worden de naden niet volledig door het neopreen gestoken. De naald maakt halverwege het neopreen al een draai en hierdoor ontstaan er geen gaatjes waardoor water kan lekken. In principe is blind stitched dus warmer en comfortabeler. Bij de duurste pakken wordt er vaak nog een extra tape over de naden geplakt.

Ritsen

De rits is ook een belangrijke factor voor de bewegingsvrijheid en de isolatie. Er zal altijd wel iets van water door de rits kunnen lekken maar er is veel verschil.

Back Zip: Je rits hoort op de rug te zitten (altijd de vraag als je voor het eerst in je leven een wetsuit aantrekt) en loopt verticaal van je nek tot halverwege je rug. Relatief kom je makkelijk in en uit, al zie je vaak genoeg verkrampte surfers een buddy vragen of ze toch even die rits omhoog willen helpen.  Duurdere pakken hebben een extra paneel neopreen tussen de rits en je rug. Hierdoor komt het water dat er doorheen spoelt niet meteen op je lichaam maar loopt via een “drainhole” weer weg. Een nadeel van een Back Zip is dat de rits de bewegingsvrijheid van je rupgpaneel stugger maakt. Dit maakt bijvoorbeeld het paddelen (golfsurfen) wat zwaarder ten opzichte van wetsuits met een Front Zip.

Front Zip:  Hier zit de rits horizontaal over je borst. Het is iets meer trekken en wurmen op goed in en uit je pak te komen maar doordat de rits veel korter is en niet op je rug zit loopt er veel minder water doorheen. Een stuk warmer dus. Daarnaast merk je echt dat je rug veel flexibeler is door het ontbreken van een verticale rits. Vaak zie je de Front Zips bij dikke winterpakken.

Elasticiteit

In principe is het simpel: Goedkopere wetsuits zijn over het algemeen iets stugger, in duurdere pakken worden vaak meer elastische neopreen panelen gebruikt. Je merkt het verschil goed en je beweegt je eenmaal makkelijker in een meer elastische wetsuit. High-end materiaal is nu eenmaal duurder.

Onderhoud

Zorg ervoor dat je je wetsuit goed onderhoudt. Was het na ieder gebruik met schoon zoet water. Draai het binnenste buiten, hang het te drogen en voorkom kreuken. Zout vreet in op de naden van je westuit. Ook drogen de zoutkristallen het neopreen uit waardoor er eerder scheurtjes in komen.

Hang je wetsuit niet na het uitspoelen aan de schouders aan een hanger, door het gewicht van alle water in het pak trekt het je schouders uit de goeie vorm. Je kunt het pak beter over een rand leggen of neem een hanger met een broeklat en hang het pak daar halverwege overheen.

Hang je wetsuit niet te drogen in de volle zon. UV-straling is funest, ook voor neopreen.

Tijdens het aan- en uittrekken, kijk uit voor je nagels. Als je je nagels erin zet en gaat trekken dan kun je het neopreen scheuren. Kijk ook uit voor je vinnen, deze willen zich ook wel eens vergrijpen aan je wetsuit.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Verleg grenzen met de RoamFree HT Hiker van Helly Hansen

Met de hulp van experts werkt Helly Hansen aan het creëren van complete outfits die betrouwbaar zijn tijdens lange dagen in de natuur. Deze...

Check de nieuwste AirZone Ultra lichtgewicht rugzakken van Lowe Alpine

Lowe Alpine komt met een geweldige nieuwe toevoeging aan hun collectie voor lente/zomer 2024 - de fantastische AirZone Ultra rugzakken.

La Grande Odyssée in Isère: Een geweldige ervaring voor outdoor fans

Afgelopen zomer reisde ik al eens per trein naar de Franse Alpen. Nu ben ik uitgenodigd om in de winter de bergen te bezoeken....

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief