Wat is een waterkolom?

De koudere en nattere jaargetijden zijn weer aangebroken. Wind, regen, kou, sneeuw… Sommige mensen zouden het ‘slecht’ weer noemen. Maar als je van outdoor houdt dan wil je eigenlijk naar buiten blijven gaan.

En hoe ‘slecht’ je het weer dan ervaart houdt erg af van hoe goed je kleding is. Er wordt ook wel gezegd dat er geen slecht weer is, alleen slechte kleding. Of om het oorspronkelijke citaat van Alfred Wainright trouw te blijven, kleding die niet past bij wat je doet:

There’s no such thing as bad weather, only unsuitable clothing.

Het weertype dat het snelst je plezier gaat verpesten is regen, en gepaste kleding moet dus waterdicht zijn. Ga je op zoek naar nieuwe wintersport kleding, of een goede regenjas, dan kom je al gauw het begrip ‘waterkolom’ tegen. Maar wat betekent dat nou?

Waterafstotend vs waterdicht

Ten eerste is er een verschil tussen waterdicht en waterafstotend. Dat laatste is eigenlijk vergelijkbaar met een camera die spat water dicht is. Dus een paar druppels kan het prima handelen, een milde regenbui wellicht ook. Maar met een waterafstotende jas in de regen lopen…dan ga je gewoon nat worden.

Waterdichtheid is de mate waarin een product (we nemen voor het gemak een jas) echt het water weghoud van je lichaam, ofwel, de mate waarin de stof water doorlaat.

En dat kan worden gemeten met een standaard dat ‘waterkolom’ wordt genoemd. Deze meet eenheid zie je op veel (technische) jassen waarbij je indicaties van 5000 tot 30.000 ziet.

Wat betekent “waterkolom”?

Meten van waterdichtheid in alternatieve test opstelling.

Het begrip waterkolom is ontleend aan een proefopstelling waarbij een buis van 2,5 cm doorsnede op het proefmateriaal wordt geplaatst. Daarbij wordt er water in de buis gegoten en gemeten tot hoe hoog dit water in de buis kan stijgen voordat de druk op het materiaal zo groot wordt dat het door het materiaal gaat lekken. 28.000 mm wil dus zeggen dat deze waterkolom 28 meter hoog moet zijn, wil de druk te groot zijn en de stof gaan lekken. Omdat buizen van 28 meter lang niet altijd even handzaam zijn, zijn er varianten op deze proefopstelling waarbij pompen waterdruk op stof opvoeren tot het equivalent van de druk die uit de waterkolom opstelling komt.

Waterkolom waardes

Wat doet welke indicatie?

  • 0 – 1.000 mm: Hierbij is de stof waterafstotend, nog niet waterdicht.
  • 1.000 – 5.000 mm: We waterdicht maar de stof kan weinig tot geen druk aan. Ga je zitten in en stoel, dan ga je nat worden.
  • 5.000 – 15.000 mm: De stof is waterdicht en blijft dat bij de meeste vormen van druk en bij normale intensief weer.
  • 15.000 – 30.000 mm: De stof is echt compleet waterdicht. Een zware regenbui kan je prima handelen, langdurig natte sneeuw, zelfs als je beetje onder water zou gaan zou het niet direct doorlekken.
  • 30.000 mm en hoger: We spreken hierbij over compleet vaste materialen die water nooit zullen doorlaten. Je zult dit niet gauw tegenkomen in kledingstukken omdat dit soort producten ook niet “ademen”.

Meer daarover in onze GearGuide Hardshells.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Sea To Summit Dry Bag voor meer dan outdoor

Met de Lightweight Dry Bags van Sea to Summit hoef je je geen zorgen meer te maken over water of vocht die je spullen...

Win het boek ‘Run’ de 100 mooiste hardlooproutes ter wereld

Ben jij een fanatieke hardloper en op zoek naar nieuwe uitdagingen? Dan is het boek 'Run' een absolute must-read voor jou! In dit boek...

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Vallon, een nieuw merk voor mij, richt zich op het maken van zonnebrillen die een klassieke stijl combineren met moderne prestaties. De Vallon Heron...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief