Lawine-Drie-Eenheid

lawine-drie-eenheid-main_1Het snel vinden van een lawine slachtoffer is van levensbelang. Slachtoffers die meer dan 18 minuten begraven liggen hebben nog maar heel weinig kans levend onder de lawine vandaan te komen. Dus ‘vrienden-redding’ is de enige echte optie, de bergredding is bijna altijd te laat!

Onderwerpen:

  • Lawinepieper
  • Sonde
  • Lawineschep

Lawinepieper

mood-lawinepieper-bca-beacon-tracker-2_0Een lawinepieper is een apparaat dat radiogolven (457 khz) uitzendt in de ‘send-mode’. In de ‘search-mode’ kunnen deze golven gevolgd worden. Het is met deze piepers zodoende mogelijk om een lawineslachtoffer snel te lokaliseren, om de deze snel uit te kunnen graven. Voor het gebruik van lawinepiepers is goede training vereist.

Afbeelding: BCA Tracker 2 lawinepieper 

Sonde

mood-Black-Diamond-Quickdraw-Guide-Probe-300Een lawine-sonde is een lange ‘stok’, die lijkt op een tentstok, die gebruikt wordt voor de precieze plaatsbepaling van een lawine slachtoffer. Ondanks de preciezie van moderne lawinepiepsen is het gebruik van een sonde zeer belangrijk om zeker te weten dat je niet voor niets aan het graven bent.

Afbeelding: Black Diamond Quickdraw Guide Probe 300

Omdat lawinepiepers met radiogolven (deze zijn ovaal en hoeven dus niet per se ‘recht’ boven de pieper uit de sneeuw te komen) werken zou het zonder sonde mogelijk zijn om net naast het lawine slachtoffer te graven. Omdat graven het meeste tijd kost in een zoekoperatie is het van belang zeker te weten dat je op de goede plek graaft. Daarvoor is de sonde nodig.

Lawineschep

Mammut-Alugator-expert-schepOm een lawine slachtoffer snel uit de sneeuw te halen nadat deze onder een lawine is bedolven is een schep van levensbelang. Zonder schep is het simpelweg niet mogelijk om iemand in afzienbare tijd onder de sneeuw vandaan te halen. Ondanks eventueel gebruik van een lawinepieps is een slachtoffer waarschijnlijk ten dode opgeschreven op het moment dat zijn redders geen scheppen hebben. Uitgraven met ski’s of een snowboard is veel minder effectief en duurt heel erg veel langer.

Afbeelding: Mammut Alugator Expert schep

Lawinescheppen worden door verschillende merken gemaakt in kunststof, carbon en aluminium varianten.

De beste keus zijn de aluminium scheppen. Dit omdat deze veel minder kans hebben om te breken op harde sneeuw. Kunststof en carbon scheppen blijken in de praktijk te kunnen breken.

Naast dat lawinescheppen van levensbelang zijn voor off-piste skiërs en snowboarders, zijn deze scheppen verre van onhandig voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Om bijvoorbeeld de auto uit te graven na hevige sneeuwval. Deze klein op te bergen scheppen zijn ideaal om altijd mee te hebben op wintersport.