Hoe kies je de ideale ski- of snowboardbril

Een goede skibril is voor goed en veilig skiën en snowboarden essentieel. De ski of snowboardbril, ook wel goggle genoemd, is net als de helm een noodzakelijke vorm van protectie.

Een goggle biedt niet alleen bescherming tegen felle UV- en IR-stralen, hij beschut je ogen ook tegen wind en regen of opstuivende sneeuw. Hoe vind je de ideale bril?

Goed zicht

Het is natuurlijk voor de hand liggend dat goed zicht van enorm belang is. Maar “easier said then done”. De lichtomstandigheden op de berg kunnen enorm variëren, van dag tot dag, maar ook van uur tot uur of minuut tot minuut. Ga je van de zon de schaduw in, of doe je een tree run, dan zijn de licht omstandigheden totaal anders. En daar moet een goede bril wel mee kunnen omgaan.

Het gaat met name om zeer contrastrijk zicht. Je moet de kleine hoogteverschillen op de piste goed kunnen zien en hoe vlakker het licht (dus minder fel) hoe minder je contrast zult zien. Bij veel skibrillen is het mogelijk om verschillende lenzen te hanteren. Lenzen die voor hoog/fel licht de nodig verduistering zorgen, en lenzen die bij laag/vlak licht extra contrast brengen. Bij de eerste categorie zie je vaak sterk reflecterende lenzen, bij de tweede worden de lenzen vaak oranje of geel en minder vaak reflecterend maar eerder doorzichtig omdat zo veel mogelijk van het beschikbare licht moet worden doorgelaten tot je ogen.

Er zijn goggles op de markt die heel goed zijn aangepast aan verschillende en wisselende omstandigheden. Vaak wel iets hoger geprijsd, maar wel zeer de moeite waard. Een goede ski of snowboard bril kan je namelijk echt aardige valpartijen besparen. Voor nog veel meer info over lenzen check onze GearGuide over zonnebrillen.

Condens

Belangrijk onderdeel is ook de anti-condens karakteristieken van een skibril. Niks is irritanter dan als je, nadat je je ski’s of snowboard hebt vastgemaakt, nog ff bezig bent om de condens van je lens af te halen. Veel googles hebben een dubbele beglazing, waarbij je een binnen en buitenlens hebt. Mocht de luchtlaag daar tussen vocht bevatten (bv omdat je de buitenlens hebt vervangen) ga je heel veel last krijgen van condens die je er niet afkrijgt. Tip daarbij is om de goggle op een verwarming te leggen met die laag open zodat de condens kan ontsnappen.

UV bescherming

Voor wat betreft de bescherming tegen UV-straling, maakt het niet uit of je een zonnebril of een skibril draagt. Of je nu gaat snowboarden, skiën of langlaufen een skibril/zonnebril is een must om je ogen tegen het felle licht te beschermen. Veel mensen beseffen niet dat de schadelijke UV-straling in de winter veel gevaarlijker is dan in de zomer.

In de zomer reflecteert de groene omgeving slechts ongeveer 6% van het licht. Bij sneeuw ligt dit percentage echter bijna bij 95%. Alleen skibrillen met lenzen van hoge kwaliteit bieden de ogen effectieve bescherming tegen oogontsteking en ernstige schade. Dit komt doordat het zonlicht, dat veel UV-straling bevat, het netvlies kan beschadigen.

Bescherming tegen sneeuw

Goede aansluiting goggle bij helm

Als het sneeuwt en je gaat een gangetje of tachtig is sneeuw in je ogen erg irritant. Een reguliere zonnebril gaat je hier niet bij helpen. Belangrijk is hoe de skibril aansluit bij de vorm van je helm, zodat er geen sneeuw tussen je bril en je helm komt. Daarbij kan je ook letten op of een bril een frame heeft of niet. Bij frameless goggles kan de sneeuw makkelijker van je bril afglijden. Bij een lekker facial tijdens een poeder run kan er namelijk best wat sneeuw op je gezicht blijven hangen en dan is het wel fijn als het gemakkelijk afglijdt.

Ook bij valpartijen biedt een goede bril ook gewoon bescherming voor je ogen die een zonnebril niet kan bieden.

Cilindrische & sferische lenzen

Ski- en snowboard brillen zijn voorzien van een cilindrische of sferische lens. Het verschil tussen deze twee typen lenzen heeft betrekking op de bolling van de lens. Een cilindrische lens is horizontaal gebogen en een sferische lens zowel horizontaal als verticaal gebogen is. Will jij een goggle met een breed natuurlijk gezichtsveld? Dan is de sferische lens de ideale keuze voor jou.

Draagcomfort

Tot slot is draagcomfort iets waar je goed op moet letten. De skibril drukt namelijk de hele dag op je gezicht, en als de foam laag op je gezicht niet goed is kan dat redelijk irritant worden. Zaken als een anti-slip strap zodat deze goed op je helm blijft zitten en een flexibel frame kan toevoegen aan het prettig kunnen dragen van je goggles.

Tot slot

Best een paar dingen om op te letten dus. Wees voorbereid op wisselende omstandigheden, let op die pasvorm en vraag goed door naar de karakteristieken van een specifieke lens.

Editors Squad
Editors Squad
Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

De Lowe Alpine Airzone Trail Camino 37:42 liter hiking rugzak | Review

Als je op zoek bent naar een comfortabele rugzak voor wandelingen, hikes of backpack reizen, dan raad ik de Lowe Alpine Airzone Trail Camino...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief