Lawine Uitrusting – GearGuide

gealimits-gearguide-lawine-uitrustingOff-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden sneeuw is groot. Het gevaar des te meer. Jaarlijks kost het vele wintersporters het leven. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 95% van ongelukken door een lawine worden veroorzaakt door de skiër of boarder zelf. Ga nooit off-piste in hoog alpinegebied zonder de lawine-drie-eenheid.

Onderwerpen:

Codes

In de Alpenlanden zijn speciale lawinediensten actief. Ze geven cursussen en lawinebulletins uit. Ze geven het gevaar aan met cijfers 1 t/m 5. Code alleen zegt nog niet alles. Factoren als de steilheid van een helling, sneeuwverwaaiingen, temperatuur, zon, tijdstip op de dag en de oriëntatie van een helling zijn daarnaast op micro-niveau ook van invloed. Daarnaast spelen je eigen gedrag, niveau en uitrusting een grote rol bij je veiligheid.

Code 1 – Gering

Wind-of sneeuwplaklawines treden alleen op bij grote belasting van een steile helling (bijvoorbeeld bij grote groepen skiërs). Spontane lawines komen niet of nauwelijks voor.

Code 2 – Matig

De sneeuw heeft zich op sommige hellingen matig ingezet. Grote groepen skiërs kunnen hierdoor lawines losmaken. In steil terrein kunnen lawines ook door een individuele skiër veroorzaakt worden. Kleine spontane lawines komen vooral in het voorjaar voor.

Code 3 – Fors

De sneeuw heeft zich op vele hellingen (lawinebericht!) matig tot slecht gezet. Lawines kunnen door individuele skiër veroorzaakt worden en het is zelfs mogelijk vanaf de voet van de berg een lawine te starten. Grotere spontane lawines kunnen dan voorkomen.

Code 4 – Groot

Acuut gevaar. De sneeuw heeft zich op alle hellingen slecht gezet en grote lawines komen spontaan naar beneden. Ga nooit buiten de aangegeven pistes!

Code 5 – Zeer groot

Extreem gevaarlijke situatie. Het skigebied is dan vaak (grotendeels) afgesloten. Ook spoorlijnen, wegen en dorpen zijn afgesloten. Evacuatie mogelijk.

MEER GEARGUIDE