Het is alweer anderhalve week geleden dat ik de 2013/2014 editie van het E.O.F.T. bezocht in de Meervaart in Amsterdam. Alle films waren weer ongeëvenaard. Ik vond er echter dit jaar net even wat andere films tussen zitten dan de voorgaande jaren. Het meest in het oog sprongen de volgende vier films: Petit Bus Rouge, Wide Boyz, North of the Sun en Road to Karakol.

Petit Bus Rouge

De extreme equivalenten van Bassie & Adriaan. Zes prettige idioten in een knalrode bus. Met duizelingwekkende stunts en gewaagde showelementen op ‘luchtige’ hoogtes, toont het gezelschap van Petit Bus Rouge, dat een vuurwerk van adrenaline ook humor kan hebben. In hun bus reisden de outdoorartiesten door Europa – Highlining op het Atomium, sprongen van bruggen vanaf de rijdende bus en basejumps vanaf de paragliderkatapult. Vangnet niet nodig….

Wide Boyz​

Twee jaar in een kelder aan het plafond hangen met een nagenoeg perfect nagebouwde Century Crack. De twee Britten, Tom Randall en Pete Whittaker werden door de locale Offwidth-Climbing scene in eerste instantie niet zo serieus genomen. Totdat ze de eerste beklimming van de Century Crack, de lastigste van alle offwidth-routes in Moab (Utah), na twee dagen al hadden geklaard.

North of the Sun

​Inge Wegge en Jørn Nyseth Ranum zijn op zoek naar de perfecte golf. Maar….. alles heeft een keerzijde en daarbij krijg je nog koude voeten ook: de twee Noorse surfers besluiten om de winter in een geheime bocht, vlakbij de poolcirkel door te brengen – de volle negen maanden, in een zelfgebouwde hut van strandafval. Kachelhout levert de Atlantische Oceaan gratis, evenals massa’s plastic afval. Maar als ze willen dat hun surfparadijsje geen afvaldepot wordt, blijft Jørn en Inge niets anders over dan het strand schoon te maken.

Road to Karakol

Deze laatste is zo’n persoonlijk dingetje. Typisch zo’n avontuur waar velen mee in het hoofd lopen maar nooit doen. Ik vind dit soort avonturen altijd erg inspirerend. Leuk was dat Kyle Dempster hoogst persoonlijk aanwezig was in Amsterdam.

Op weg naar de laatste nog niet bedwongen toppen van Kirgizië, heeft hij al dagen geen levende ziel meer gezien. Na een ongezellige ontmoeting met de Kirgizische militaire politie en de oversteek over verschillende snelstromende rivieren, waarbij hij op een haar na zijn gehele uitrusting verspeelde, rest Kyle nog slechts de vlucht naar voren – zelfs wanneer hij daarbij meer een gevoel dan een gebaande weg volgt.

De EOFT is op 12 oktober gestart in Den Haag en zal – na een tour door heel Nederland – op 10 november in Woerden de laatste voorstelling presenteren. Voor de exacte locaties, tijden, ticket info en uiteraard het complete programma ga je naar eoft.eu/nl.

Hieronder een korte impressie van de E.O.F.T.13/14 première in München.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.