Review: Plantronics Backbeat FIT 3100 Bluetooth Headset

Ik heb eigenlijk een beetje een haat-liefde verhouding met Bluetooth. Als het werkt is het fantastisch, maar zo vaak kan ik niet pairen, of moet het opnieuw, of is het verbonden device leeg…muizen, toetsenboarden, luidsprekers. Gek wordt ik er soms van.

Ik was dus een tikkie huiverig toen ik de gelegenheid kreeg de Plantronics Back beat te reviewen. Het is een nieuw model Bluetoooth Sport headset met twee losse oorstukken.

Omstandigheden

Ik heb ze vooral gebruikt tijdens het mountainbiken en hardlopen. Maar ook tijdens wandelingen, in de auto en in het dagelijks leven. Zowel bij droog weer als in de regen.

Pasvorm

Allereerst zijn het geen kleine oordoppen. Er is een in ear gedeelte die goed in mijn oren paste, maar ook een flexibele oorbeugel die om je oorschelp heen past. Ze zitten best comfortabel, alhoewel ik bij heel lang dragen soms wel druk voelde komen. Tijdens fietsen blijven ze, ook bij stevig zweten goed zitten, en dat geld eigenlijk ook voor hardlopen, waarbij je natuurlijk veel schokkeriger beweegt. 

Geluid

Het geluid is echt erg goed, met diepe tonen die lekker gronden, maar ook in hogere tonen presteert de Backbeat erg goed. Zo hoorde ik in sommige liedjes die ik al een tijd luister, ineens voor mij nieuwe  kleine details in de muziek. De balans is erg goed en je kunt goed horen zonder de muziek heel hard te hoeven te zetten.

Plantronics geeft aan dat de Fit 3100 “Always Aware-oordopjes” zijn waardoor je je omgeving goed blijft horen. Om eerlijk te zeggen is dat mij niet in het bijzonder opgevallen. Het ligt natuurlijk ook aan het volume van je muziek, waarbij, zoals eerder gezegd je de muziek wel goed kunt blijven horen zonder dat je het geluid heel hard hoeft te zetten.

Dat wordt wel minder als je meer last krijgt van wind. Omdat de oordoppen vrij groot zijn merkte ik dat bij hogere snelheden op de fiets er best veel windruis ontstond. 

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van de Back Beat is wat echt opviel en waardoor ik wel ech ben gaan houden van deze set.

Verbinding

De verbinding met mijn telefoon opzetten ging heel easy, en daarna had ik er niet een keer omkijken naar. De set komt in een stevige beschermhoes die ook dient als oplaad station met accu. Als je ze in de case bewaart worden de oordoppen opgeladen, ook als de case zelf niet aan het stroom hangt. Ik heb nooit met lege oordoppen gezeten.

Als je ze dan uit de case haalt, gaan ze automatisch aan, en tegen de tijd dat je ze op je oren hebt zitten hoor je de vriendelijke dames stem melden dat ze aan staan en dat je verbonden bent aan de telefoon.

Bediening

Nadat je je muziek hebt aangezet kan je telefoon eigenlijk in je zak blijven zitten. Je bedient namelijk volume en voor of terug in je playlist, door op de buitenkant van respectievelijk de linker en de rechter koptelefoon. Het vlakke gedeelte van de oordop is zelf de knop, die niet te gevoelig is dat je onbedoeld je muziek bediend, maar  ook weer responsive genoeg dat je met een dikke handschoen aan allles goed kunt bedienen.

Instellingen

Via de Back-Beat app kan je de tap-bediening op de oordropjes verder instellen, met verschillende commando’s voor verschillende tap combinaties (1 tap of 2 tap links of rechts). Op zich wel handig als je van personaliseren houdt en kunt onthouden wat je hebt ingesteld.

Duurzaamheid

Het onderdeel duurzaamheid valt eigenlijk uiteen in twee delen: met hoeveel oog op het milieu is het product gemaakt, en hoe sterk of goed is het product zodat het lang goed blijft functioneren. Op het eerste onderdeel geeft Plantronics eigenlijk geen info. We gaan er dus vanuit dat het geen overweging is geweets bij productie.

Wat betreft duurzaamheid in kwaliteit kan ik niet echt iets definitiefs zeggen aangezien ik de headset slechts 6 weken heb kunnen gebruiken. Dus lange termijn weet ik niet hoe goed ze het blijven doen. Wat wel zo is, is dat in die periode van intensief gebruik (ook in de regen) de headset heel goed is blijven functioneren.

Conclusie

Kortom, zit lekker en stabiel, verbind goed, makkelijk te bedienen, goed geluid en altijd ready to do. Ze zijn niet de kleinste oordopjes maar alle voordelen wegen daar ruimschoots tegenop. Met 149,99 zijn ze niet supergoedkoop maar wel erg goed.

 

BackBeat FIT 3100

Winkeladviesprijs: € 149,99

[vc_btn title=”SHOP DE BACKBEAT FIT 3100″ style=”flat” shape=”square” color=”black” size=”sm” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.plantronics.com%2Fnl%2Fnl%2Fproduct%2Fbackbeat-fit-3100||target:%20_blank|”]
[vc_gallery interval=”0″ images=”27581,27565,27571,27561,27583″ img_size=”full”]

Review overzicht

Geluid
Pasvorm
Verbinding
Gebruiksgemak
Duurzaamheid
Prijs-kwaliteit
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Lichtgewicht outdoor tenten van Fjällräven voor verschillende omstandigheden

De nieuwe lichtgewicht Abisko tenten van Fjällräven zijn breed inzetbaar in het lente- en zomerseizoen. Een nacht in de wilde natuur onder de fonkelende...

GearBite: Rits puller met verbeterde grip van Tacpull

Ritsen moeten eenvoudig te openen en te sluiten zijn. Ook met handschoenen. Er zijn legio ritskoordjes, rits pullers, ritshulpjes - of hoe je ze...

Next level vliegen met de DJI FPV drone

DJI heeft vandaag een geheel nieuwe drone-categorie geïntroduceerd, de DJI FPV. Deze drone combineert de first-person view, snelle prestaties van race-drones, de filmische camera-sweep...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.