Review: Lezyne Super GPS Fietscomputer

Testcondities

De Lezyne Super GPS is getest op mijn racefiets tijdens verschillende omstandigheden. Droge rustige ritten zijn natuurlijk niet interessant om apart te noemen, dat de Lezyne Super GPS gebruikt is tijdens koude en vooral erg natte ritten is veel belangrijker.

Review Lezyne Super GPS

De Lezyne Super GPS is 1 van de 3 nieuwe fietscomputers die uitgebracht is door Lezyne, een merk dat de meeste van ons vooral kennen van fietslampjes en niet van GPS producten. Niet gek ook want dit zijn de eerste fietscomputers die het bedrijf op de markt brengt. Wij hebben van Lezyne de meeste luxe variant gekregen om te testen, maar er zijn dus ook nog twee goedkopere varianten op de markt. De goedkoopste variant is tegelijk ook de meest kleine en lichtste, maar is beperkt als het gaat om opslaggeheugen en heeft geen mogelijkheden om verbinding te maken met andere sensoren. De iets duurdere Power GPS kan dat wel, maar alleen met sensoren die via Bluetooth communiceren. Voor de beste verbindingsmogelijkheden met alle sensoren kom je op de Super GPS uit die zowel Bluetooth als ANT+ ondersteund. Op het moment van schrijven kosten de apparaten €139 99,95, €169 en €199 euro.

De website Lezynestore.nl heeft een prachtig mooi en duidelijk overzicht van de verschillen tussen de varianten, het is dus echt de moeite om deze Lezyne GPS fietcomputer keuzehulp te bekijken.

De Lezyne Super GPS is een redelijk fors maar stevig apparaat waarvan je het gevoel hebt dat je het zonder al te veel zorgen in alle omstandigheden kunt gebruiken. Zelfs als je het apparaatje een keer laat stuiteren hoeft dat zeker geen einde verhaal te beteken. Een CNC gevreesde behuizing wordt gecombineerd door plastic en rubberen elementen. Het LCD scherm op deze fietscomputer is aardig basic maar daar staat een goede leesbaarheid tegenover. Hoge resolutiekleurenschermen zijn leuk, maar niet altijd de meest praktische keuze.

De Lezyne Super GPS verbond zonder problemen met zowel mijn ANT+ sensoren als met Bluetooth apparaten. Het meest interessante Bluetooth apparaatje dat je kan verbinden is natuurlijk je smartphone, de Lezyne Super GPS geeft je dan informatie over binnenkomende gesprekken en sms berichten. Helaas worden berichten van bijvoorbeeld Whatsapp nog niet ondersteund. Naast notificaties is de verbinding ook handig om snel je data te synchroniseren naar de gratis Lezyne GPS Ally applicatie, zodat je de rit kan analyseren en kan delen met websites zoals Strava.

Je hebt beperkte controle over de dataschermen die je kan tonen. De controle die je hebt beperkt zich vooral tot het aantal velden die in één keer getoond worden. Je hebt niet echt de mogelijkheid om zelf de positie van verschillende elementen te kiezen en in te stellen. Lezyne heeft met deze GPS bewust gekozen voor een minimalistisch scherm.

Los van het gebrek aan aanpasbaarheid heeft de Lezyne Super GPS natuurlijk wel ondersteuning voor alle voor de hand liggende elementen die je op en fiets kan meten. Denk hierbij niet alleen aan snelheid, cadans en hartslag maar bijvoorbeeld ook aan Power, temperatuur en hellingsgraad. Top dus. Power is voor een hoop fietsers een belangrijk gegeven en hoewel de Lezyne prima ondersteuning heeft, denk ik dat de meeste gebruikers die met een powermeter rondrijden ook voor de duurdere Garmin opties gaan, een keuze die ik begrijp want de aanpasbaarheid van dataschermen is daar extra belangrijk. Zo rij ik bijvoorbeeld vooral met Power+Cadans+Hartslag rond, zonder dat andere elementen belangrijk zijn tijdens dergelijke ritten.

Op de fiets

Er zijn verschillende houders beschikbaar, maar standaard wordt alleen de stuurpen/stuur houder meegeleverd. Een simpel ‘click en draai’ systeem dat je vastmaakt met rubberen bandjes. Een bewezen betrouwbaar concept dat ook in deze uitvoering goed zijn werk doet.

[vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”7956,7958,7959″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”230″]

Bediening

Zoals bij iedere fietscomputer moest ik even mijn weg vinden in de knoppenstructuur van de menu’s Maar heel veel moeite kost dit niet bij deze computertjes want het is allemaal vrij rechttoe rechtaan. Met een Up en Down, ENTER en terug-knop heb je het wel gehad. Vooral het feit dat ze goed werken als je handschoenen aan hebt was iets waar ik zeker over te spreken ben.

Accuduur

Ik kan niet anders dan onder de indruk zijn van de accuduur van mijn testmodel. Ik heb ritten gereden van 6+ uur en ik heb de indicator zover ik weet nog nooit onder de 85% gezien, top dus.

GPS nauwkeurigheid

Ik heb deze fietscomputer gebruikt terwijl ik ook mijn Garmin 520 op de fiets had zitten, zodat er goed vergelijkingsmateriaal was. De nauwkeurigheid van de GPS tracks die gelegd worden zijn precies wat je er van mag verwachten: net zo goed als die van Garmin. Wel doet de Lezyne er iets langer over om de satellieten te vinden in eerste instantie, maar lijkt het weer minder moeite te hebben met het vasthouden van die verbinding als je in het bos rijdt (in tegenstelling tot de wat oudere Garmin modellen).

Lezyne GPS Ally app

De Lezyne Super GPS kan gebruikt worden in combinatie met een gratis app van Leyne: de GPS Ally app. Dit is een prima app dat zich opvallend genoeg goed staande weet te houden qua functionaliteit als we de vergelijking maken met de Garmin Connect app. Alle meeteenheden, trends en gemiddelde zijn inzichtelijk te maken en natuurlijk kan je de gereden route terug op de kaart zien. Vanuit deze interface zijn ook zaken in te stellen zoals het delen naar Strava.

Conclusie

De Lezyne Super GPS doet wat hij beloofd en doet dat zonder al te veel extra poespas en frivoliteiten. Helaas is dit een markt waar de concurrentie een nogal grote populariteit geniet en dus voorzie ik geen weglopend succes voor deze fietscomputer, de prijs van 200 euro ligt net wat te dicht bij prijs van bijvoorbeeld de Garmin 520. Voor de Mini met zijn stuk kleinere afmetingen en prijskaartje zie ik echter veel meer kansen. Een dedicated GPS tracker in een klein pakketje voor 99,95 euro is een heel aardig aanbod, en lang niet iedereen rijdt met zaken als power, cadans, hartslag, en losse snelheidsmeters rond. Een miskoop kan je echter maar lastig aan dit product hebben, want doen wat beloofd wordt op de doos doet het zonder meer. Met een accuduur die de verwachtingen ruim overtreft.

[vc_images_carousel images=”7957,7960,7955″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” mode=”horizontal” speed=”5000″ slides_per_view=”1″ autoplay=”” hide_pagination_control=”” hide_prev_next_buttons=”” partial_view=”” wrap=”” img_size=”full”]

Pluspunten

 • Accuduur
 • Nauwkeurige GPS verbinding
 • Inkomende SMS en oproep informatie
 • ANT+ en Bluetooth sensor ondersteuning
 • Stevige behuizing
 • Goede gratis app

Minpunten

 • Redelijk groot en zwaar
 • Beperkte aanpassing-mogelijkheden
 • De Super uitvoering is net wat te duur

Review overzicht

Montage
Bediening
Accuduur
App
Design
Prijs/kwaliteit
Sam Rijver
Sam Rijverhttp://www.tabletsmagazine.nl
Altijd in voor een rondje fietsen. Alleen of met een groepje. Vind het leuk om zijn voorliefde voor technologie te mixen met buitenactiviteiten.

2 REACTIES

 1. Hallo Sam, Bedankt voor de review. Kan je ook iets aangeven over de nauwkeurigheid van de gerapporteerde data zoals hoogtemeters? Ik las elders in 1 review iets over rare waarden bij hoogtemeters en ik zou het jammer vinden wanneer ik de computer koop en dit punt inderdaad niet goed zou zijn.

 2. Beste,
  Sinds 2 weken gebruik ik m’n Lezyne super GPS. Je ervaring en conclusie zijn nagenoeg de mijne. Tijdens navigeren is de reactietijd erg traag bij het naderen van bijvoorbeeld een rotonde. Het apparaat meldt doorrijden tot op rotonde en geeft geen richting weer welke gevolgd dient te worden na de rotonde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

5 tips om geur uit hardloop- en wandelschoenen te verwijderen

Wist je dat zweet zelf niet ruikt? De geur die je in je hardloop- en wandelschoenen vindt, is eigenlijk afkomstig van bacteriën: het komt...

Het noorden van Bohemen in Tsjechië is ideaal voor een roadtrip

Tsjechië is een fantastische bestemming voor een mooie roadtrip. Het land is goed te bereiken, heeft afwisselende natuur en tal van monumenten. Ook 3...

Doe mee met de European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.) 2021 raffle en win livestream tickets

Het grootste adventure filmfestival van Europa. Jaarlijks organiseert de E.O.F.T., in samenwerking met Mammut en GORE-TEX, een filmtour door wel twintig landen. Deze tour...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, aanbiedingen en speciale aankondigingen.