Videoreview: Canyon Neuron CF 9.0 SL

Bij GearLimits krijgen we niet altijd veel tijd om met een fiets te rijden voordat we een review maken. Het kan natuurlijk aan mijn skillniveau liggen, maar ik heb eigenlijk wel tijd en kilometers nodig om een fiets echt te leren voelen. De hele feel en balans van een fiets is toch elke keer net wat anders. Bij de Canyon Neuron was ik erg blij dat ik die tijd had.

Omstandigheden

De Canyon is een trailbike met een fullcarbon frame, 13 mm travel voor en achter en 29 inch banden. Ik heb met deze fiets gedurende de wintermaanden op alle trails van de Utrechtse Heuvelrug gefietst. Meestal vrij vochtig, zelfs met sneeuw, en met veel remkuilen en stevig uitstekende vaak natte boomwortels.

Review

Allereerst moet ik zeggen at ik dit echt een hele mooie fiets vindt. Waar de vorige Neuron een beetje saai oogde, heeft deze een schitterende kleur en mooie matte afwerking. Vindt ik erg mooi en ik kreeg er op de trails op veel positieve reacties op. Als je de blauwe kleur te fel vindt, is er ook en mee basic en ingetogener kleurencombinatie.

Dit is echt een fiets waar je enorm veel zin van krijgt om te gaan rijden. Ik zat meteen lekker op de fiets, en hoe vaker ik erop zat, hoe prettiger het werd. Zo zie je maar dat je soms echt veel kilometers moet maken om een fiets echt te voelen.

De eerste paar ritten zat ik denk ik te “hard” op mijn fiets en had het gevoel dat ik de fiets echt door de bochten moest duwen. Ik dacht dat het een wat log lang ding was. Totdat ik ontdekte hoe je ook deze fiets, ondanks de langere geometrie heerlijk heen en weer kan laten dansen onder je. Dropper post naar beneden, en je weeft zo je fiets door die snellere slingerende bochten heen. Het is kwestie van die balans voelen, het gewicht van de fiets begrijpen en vertrouwen op de grip op je banden.

Gewicht & klimmen

Als je de fiets optilt, voelt hij ondanks zijn full carbon framen en carbon wielen niet super licht, maar als je op snelheid afdaalt voelt het juist wel super licht, en eigenlik klimt de fiets ook gewoon erg lekker. Je kan goed door blijven poweren op je pedallen en ook op de zachtste stand van de achterdemper voelde ik eigenlijk geen pedalbob (dat je een beetje een lichte stuiter voelt). Dat is een goed teken dat er niet teveel energie verloren gehad bij het trappen in de demper.

Vering

Zowel de voor als achter dempers waren fantastisch wat mij betreft. De 130 mm FOX Performance Float DPS LV achter en de Fox Performance Elite voor vond ik overigens een heerlijke combinatie. 

Op de verschillende trails die ik heb gereden waren er echt mega ruimkuil stukken en het is heerlijk om de fiets daar compleet vrij (zonder te remmen) daarover heen te laten rammelen. De vering was “silky smooth,” erg progressief op heftigere stukken en ook spelend op straat was het genieten hoe met name de Float achter alles heel natuurlijk opvangt. Daar helpen de 29 inch wielen natuurlijk ook bij.

Snelheid

Dat doet deze fiets sowieso erg goed. Bergaf, stabiel en als je eenmaal het gevoel hebt, super bewegelijk, en ook bergop, over wortels en op stapjes. Erg fijn. Naast de geweldige vering had ik ook het gevoel dat het frame ook wel echt bijdraagt aan het comfort van de fiets.

Lage trapas

Het enig wat ik eigenlijk tegenkwam was dat ik bij het doortrappen door niet al te scherpe bochten, regelmatig met de trappers de grond raakte. Ik had het gevoel dat de trapas wat lager zat dan bij andere fietsen die ik heb gereden. Dat hangt natuurlijk (zeker bij een fully) ook aan hoe hard je je banden voert, en hoe je achterdemper is afgesteld, en na het stevig oppompen van beiden was dat minder. Maar ik merkte dat ik me wel daaraan ging aanpassen.

Een lagere trapas betekend ook in de regel een lager zwaartepunt dus wellicht droeg dat ook wel bij aan de bewegelijkheid die ik eerder noemde. 

Afmontage

Tot slot de afmontage: Lekker soepel schakelend 1×12 SRAM X01 Eagle, De Maxxis ForeKaster 2,35 inch banden gaven lekker veel grip in al die snelle bochten, SRAM Guide R remmen, welbekend en gewoon goed.

Conclusie

Al met al een echt heerlijke fiets, ik heb veel Strava PR-etjes zowel op klimmen als dalen kunnen verbeteren en deze fiets kost slechts € 3699,-. Dus daar krijg je wel erg veel fiets voor terug.

 

Canyon Neuron CF 9.0 SL

Trailbike

Winkeladviesprijs: € 3699,-

[vc_btn title=”SHOP VOOR DE NEURON” style=”flat” shape=”square” color=”black” size=”sm” align=”left” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.canyon.com%2Fnl%2Fmtb%2Fneuron%2F2019%2Fneuron-cf-9-0-sl.html||target:%20_blank|”]

Review overzicht

Klimmen
9
Dalen
9
Frame
8.5
Vering
9.5
Sturen en wendbaarheid
8.5
Trap efficientie
8.5
Afmontage
8.5
Prijs-kwaliteit
10
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2021/2022

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

Rab & Lowe Alpine openen Europees reparatie- en servicecentrum in Nederland

Liefde voor de bergen, voor kleding en voor uitrusting is van meet af aan de drijvende kracht achter de merken Rab en Lowe Alpine...

GearBite: de geheel nieuwe Suunto Core Alpha Stealth is gemaakt voor iedere buitensporter

Voor iedere veeleisende buitensporter is er altijd een Suunto. Nu is er de nieuwe Core Alpha Stealth, een ABC-outdoorhorloge (Altimeter, Barometer, Compass). Of je...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief