Review: Optimus Crux Lite brander

Voor wie korte wandeltochten of microadventures maakt – en toch snel een kop verse koffie of soep wil maken – is een kleine brander ideaal. Mits deze over voldoende capaciteit beschikt. De Optimus Crux Lite zou aan alle eisen moeten voldoen.

De afgelopen maanden heb ik de Optimus Crux Lite daar ook voornamelijk voor gebruikt, kamperen in Nederland en korte hikes in Schotland. De Crux Lite is klein, duurzaam, snel en wordt geleverd met een handig foedraal (en handleiding).

Over Optimus

Optimus is van origine een Zweeds bedrijf en maakt al meer dan een eeuw branders. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1899 ontwikkelt en verbetert Optimus haar producten om te voldoen aan de eisen van gebruikers over de gehele wereld. Net als de meeste Zweedse outdoorbedrijven zijn ze verdomd goed in wat ze doen.

Optimus Crux Lite

De Optimus Crux Lite is een brander voor de echte grammenjager. De brander weegt slecht 82 gram en neemt zeer weinig ruimte in. Hierdoor is het één van de lichtste branders van dit moment. Door het ontbreken van het opvouwsysteem is de brander nog lichter dan de reguliere Optimus Crux.  

Gebruik

De Crux Lite onderscheidt zich op twee manieren van andere branders. In de eerste plaats zorgt een inklapbaar regelventiel ervoor dat de brander zo eenvoudig en intuïtief in een klein pakket kan worden opgevouwen.

In de tweede plaats zijn de pansteunen verwerkt vanuit de brander zelf, waardoor een duurzaam en compact ontwerp is gecreëerd. Naar mijn mening een uiterst innovatieve oplossing. De brander wordt geleverd in een foedraal en is als klein pakketje makkelijk op te bergen, bijvoorbeeld in de holling van een 220 grams gasfles.

Clip-On windscherm

Met zijn 82 gram is de Crux Lite de lichtste brander die ik tot op heden ben tegengekomen. Eén liter water kookt in iets meer dan drie minuten, waardoor deze ook nog eens erg ‘snel’ is voor een kleine brander.

Al moet ik zeggen dat dit afhangt van de wind en omgevingstemperatuur. Met een gasfles van 220 g zou je bijna 90 minuten brandtijd moeten hebben. Wel wil ik adviseren te investeren in een klein opvouwbaar ‘‘windscherm’ om warmteverlies bij veel wind te voorkomen. Optimus heeft hiervoor het Clip-On windscherm op de markt gebracht.

Ondanks de compacte pakmaat beschikt de Optimus Crux over een krachtige branderkop met een vermogen van 3000 watt. De vlam is goed te regelen zonder je handen te verbranden. Het lichte gewicht en de krachtige branderkop maken de Optimus Crux Lite tot het ideale kooktoestel tijdens trektochten in de natuur.

Conclusie

De Crux Lite is niet ontworpen om een uitgebreide maaltijd voor vier personen te bereiden, maar ontworpen om water efficiënt te koken voor een kop koffie of soep. Goede stroeve pansteunen, eenvoudige bediening, snel en redelijk zuinig en een goede prestatie bij koudere temperaturen. Het is een standaard onderdeel geworden van mijn uitrusting; in combinatie met een 1-kops Moka pot, voor een goed espresso.

Optimus Crux Lite

De Optimus Crux Lite heeft een winkeladviesprijs van € 44,95 en is onder andere verkrijgbaar bij Bergfeunde.nl 

Review overzicht

Gebruiksgemak
Inpakvolume
Vlamregeling
Stabiliteit
Design
Prijs/kwalitiet

Samenvatting

De Optimus Crux Lite is een compacte brander en ideaal voor wandelingen en trektochten. Voorzien van een krachtige branderkop. Value for money!
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2021/2022

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

Rab & Lowe Alpine openen Europees reparatie- en servicecentrum in Nederland

Liefde voor de bergen, voor kleding en voor uitrusting is van meet af aan de drijvende kracht achter de merken Rab en Lowe Alpine...

GearBite: de geheel nieuwe Suunto Core Alpha Stealth is gemaakt voor iedere buitensporter

Voor iedere veeleisende buitensporter is er altijd een Suunto. Nu is er de nieuwe Core Alpha Stealth, een ABC-outdoorhorloge (Altimeter, Barometer, Compass). Of je...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief