Review: Cube Stereo 140 – 2018 Mountainbike

De eerste indruk van de Stereo is vooral dat het esthetisch gezien een hele mooie fiets is. Ook niet onbelangrijk. Mat grijs voor het grootste gedeelte met zwart glans banen en oranje accenten. De Fox logo’s op de voorvering en achterdemper hebben die oranje kleur meegekregen en deze accenten zijn ook op de velgen doorgevoerd. Het Carbon frame oogt stevig met een lichte top tube met ene fraaie scherpe vouw. Het achter arm is wel van aluminium en is daarmee iets minder fraai gevormd dan het frame. Maar niet opvallend. Het stuur, de ophanging van de achterdemper, en de eerder genoemde velgen zijn van aluminium, waarmee de fiets op een 13,5 kilo gewicht komt. Niet erg zwaar maar ook niet super licht.

En toch voelt de fiets wel licht aan. Dat is wat mij opviel toen ik er voor het eerst op ging zitten, waarbij ook de iets ruimere zit ook merkbaar was. Voorheen vond ik de Stereo wat compacter zitter, maar deze, met een reach van 458, een balhoofd hoek van 66,5 en een wielbasis van 1189 zit net wat ruimer. Dat is misschien ook wel de reden waarom de fiets, ook op het BikePark, zo prettig aanvoelde.

Omstandigheden

De Cube Stereo 140 van 2018-2019 is al weer de 3e Stereo die we de afgelopen jaren hebben gereden en gereviewd. Ik was daarom een beetje nieuwsgierig of er iets nieuws aan de fiets zou zijn, en zo ja wat. Sowieso zouden we deze Stereo onder voor ons nieuwe omstandigheden reviewen, namelijk o.a. in BikePark Winterberg. Ik heb ook met fiets op XC trails in Nederland gereden. Omstandigheden op het BikePark waren fijn, niet te warm of koud, trails beetje vochtig. In Nederland super droge trails, diep mul zand.

Allmountain / enduro? Wat is dat?

Elke keer dat we een review plaatsen waarin staat dat een bepaalde mountainbike een Enduro fiets is of Enduro eigenschappen bezit krijgen we reacties die vooral te maken hebben met het begrip “enduro” en wat mensen daaronder verstaan. Voor onze “indeling” check onze GearGuide.

Dat gezegd hebbende is in ieder geval duidelijk dat de Cube Stereo 140 eigenlijk niet voor het BikePark gemaakt, noch voor XC trails. Het is eigenlijk een all-mountain of een lichte enduro te noemen. Een fiets waarop je kunt klimmen en ook goed mee kunt afdalen over technisch lastig terrein. We hebben de fiets dus eigenlijk niet op het terrein getest waarvoor het bedoeld is, maar gereden op de twee uitersten van MTB zou je kunnen zeggen: XC aan de ene kant, waarbij trapefficiëntie, goed schakelen en sterk klimmen met power vanuit je benen het belangrijkste is. En BikePark downhill werk aan de andere kant van het spectrum, waarbij de power vanuit zwaartekracht komt, stabiliteit op hogere snelheden bergaf belangrijk is met alles wat daar bij komt kijken, dus vooral vering en een fiets die goed kan remmen. Precies daar tussen zit deze fiets eigenlijk.

BikePark prestaties

Alles wat wij in de fiets konden gooien op het BikePark, kon de Stereo handelen. Ik denk met hogere snelheden en nog heftigere sprongen dat je wel meer tegen de limits van de fiets kunt aanlopen, maar dat ga je krijgen als je echt bovengemiddeld ervaren bikepark rider bent. In zo’n geval kan je inderdaad beter over stappen naar een downhill fiets.

Maar voor ons deed de Stereo het dus heel goed in het bikepark. De fiets is lekker in balans, stabiel op snelheid, verlaat de grond bij sprong goed en gelijkmatig, pakt landingen soepel en haalt ook het grootste gerammel van op wasbord lijkende remkuil secties eruit zodat je polsen niet helemaal naar de mallemoer gaan. De SRAM Guide en Code R, Hydr. Disc Brake (200/180) remmen waren up to the task. De Fox 36 Float Factory FIT GRIP2 (150mm voor) en Fox Float DPX2 Factory EVOL (140 mm) achter waren erg goed afgesteld op wat ik nodig had op het park. Super fijne vering.

XC prestaties

De vering gaf niet echt een lock-out mogelijkheid achter, maar je kunt het wel stijver afstellen. En met die afstelling, en een stuk minder lucht in de Schwalbe banden ging ik de buitengewoon zanderige trail van Zeist op. Het had al weken niet gereden en het was op sommige stukken echt zandbak rijden. En toch vond ik het lichter dan verwacht. Wat opviel was dat de fiets bij die lagere snelheden, waarbij je echt soms door het zand moet ploegen (dus veel power zetten vs weinig tractie en snelheid) heel erg goed in balans bleef. Achterop het zadel gezeten bleef de fiets toch grip houden en zelfs op zanderige klimmetjes geen voetjes aan de grond. Erg fijn. De balhoofdhoek is niet zo steil als bij een “echt” XC-er maar scherp sturen in die zandbak doet je toch vastlopen.

[vc_gallery interval=”3″ images=”24525,24524,24523,24526″ img_size=”full”]

Conclusie

Wat zegt dit over deze all-mountain / enduro fiets? Dat het een fiets is dat over het hele spectrum goed presteert. En ongetwijfeld helemaal tot zijn recht komt op dat rotsachtige technische terrein. Met de silky smooth SRAM Reverb Stealth dropper post erop kan je alle omstandigheden aan. De Cube Stereo is een echte alleskunner (zonder de negatieve connotatie). Rustig en toch gevoelig, speels en toch stabiel. Hele fijne fiets.

Cube Stereo 140, model 2018

All-mountain – enduro Mountainbike

Adviesprijs € 3499,-

[vc_btn title=”KOOP DE CUBE STEREO 140″ style=”flat” shape=”square” color=”black” align=”center” button_block=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.cube.eu%2Fen%2F2019%2Fbikes%2Fmountainbike%2Ffullsuspension%2Fstereo%2Fcube-stereo-140-hpc-tm-275-greynorange-2019%2F|||”]

Review overzicht

Klimmen
8
Dalen
8
Frame
7.5
Vering
9
Sturen
8.5
Trap efficientie
8
Afmontage
8
Prijs Kwaliteit
9
Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

1 REACTIE

  1. Kleine correctie… De fiets heeft een Fox transfer dropper geen sram reverb… Verder wel een hele goede review. Heb ‘m zelf ook. Heb alleen het stuur +stem vervangen door een exemplaar van Renthal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief