Mountainbikes – GearGuide

gearlimits-gearguide-mountainbike-cube-reactionHet aanschaffen van de juiste mountainbike is van nogal wat aspecten afhankelijk. Het is niet alleen het maken van keuze tussen fietsen met alleen voorvering of voor en achter vering. Ook zijn er vele varianten verkrijgbaar met een diversiteit aan veerwegen. Wil je een geheel fabrieksklare geassembleerde fiets of wil je zelf knippen en plakken?

De keuze van je mountainbike hangt voor een groot deel af van je budget. Er is veel aanbod en er zijn veel factoren die van invloed zijn op je keuze, dat je eerst moet bepalen wat je  budget is. Er zijn grote prijsverschillen tussen fietsen. Dit heeft o.a. te maken met de afmontage. Wil je een carbonframe of juist aluminium etc. Er is grofweg een verdeling te maken in vier verschillende prijsklassen.

Toch is het maken van een keuze minder complex dan gedacht. De Gearlimits GearGuide bied je een stappenplan.

Onderwerpen:

 • Stijlen
 • Wielen & Banden
 • Remmen
 • Vering
 • Framemaat
 • Zadel(pen)
 • Aandrijving
 • Pedalen

Stijlen

Er zijn veel verschillende stijlen van mountainbiken. Iedere stijl heeft een ander profiel wat betreft het materiaal dat het beste bij de stijl past. We hebben de stijlen in de tabel hieronder voor je beschreven:

*FF helm = Full Face Helmet

Remmen

Velg & Schijfremmen

remmen-CUBE-29-ams-raceHet gebied waar je biked is bepalend. Rijders die hun wekelijkse rondjes door het bos draaien, zijn prima geholpen met ‘ouderwetse’ velgremmen. Die wegen minder, kosten minder en zijn prima in staat de fiets te vertragen. Natuurlijk laat een V-brake zich minder exact doseren dan een hydraulische schijfrem, maar wie dat bezwaarlijk vindt, kan altijd hydraulische velgremmen van Magura monteren. Die gaan een eeuwigheid mee, zijn zeer precies te doseren en de remblokjes zijn zonder gereedschap te vervangen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan de velgrem. Allereerst is de remkracht van een V-brake of een HS33 minder dan die van een hydraulische schijfrem. Dat is bij droog weer al duidelijk, bij regen is een schijfrem veruit superieur! Ook doet de schurende werking van de remblokjes de velg slijten. Wie veel in de regen fietst, moet regelmatig de velgflanken op dikte controleren . Een versleten velg kan tot wielbreuk (en ernstige valpartijen) leiden!

Allemaal redenen dat op de meeste bikes de velgrem heeft plaatsgemaakt voor een schijfrem. Een schijfrem remt te allen tijde beter! Vooral gemonteerd op de wielen van een full suspension brengt de schijfrem de fietser sneller, veiliger én met minder inspanning beneden. Kramp in de vingers bij het elimineren van hoogtemeters in de Alpen? Niet meer met een set goede schijfremmen. En wie geen pijn meer heeft, kan meer genieten van de afdaling. En daar gaat het toch om…

Vering

vering-CUBE-29-ams-race2Veersystemen met veel veerweg en meervoudig instelbare dempers worden tegenwoordig veel gebruikt. Hierbij varieert de keuze van een volledig open instelling via een instelling die negatieve trapinvloeden op de vering uitschakelt, tot aan een volledige blokkering van de demper voor een ‘hardtail’ gevoel. 100mm veerweg (ook wel “travel” genoemd) voor en achter is tegenwoordig de norm, en kan zomaar oplopen tot 180mm. In Nederland is een achtervering geen noodzaak. .

Alleen voorvering

Fiets je voornamelijk in Nederland, dan is de ‘ouderwetse’ hardtail met een verende voorvork altijd nog een uitstekende keuze. Een hardtail is lichter, minder onderhoudsgevoelig dan een volledig geveerde fiets. En natuurlijk goedkoper. Het geld dat je bespaart door af te zien van achtervering kan besteed worden aan meer hoogwaardige en lichtere onderdelen of aan accessoires als een helm of een goed jack. En met een hardtail is het ook prima fietsen in de Ardennen of Alpen, zéker omhoog. Maar afdalen gaat sneller, veiliger en comfortabeler met een full suspension. Voor wie het gas niet helemaal open draait, kan je ook prima naar beneden met een hardtail. Nadelen: minder comfort en minder tractie.

Voor en achtervering

Hachtervering-CUBE-29-ams-raceet belangrijkste argument dat vóór full suspention pleit, is comfort. Met een volledig geveerde fiets heb je minder last van oneffenheden. En wat veel mensen niet weten: dat spaart niet alleen de rug, maar ook de spieren. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond, dat men op een full suspension minder snel vermoeid raakt. Twee andere redenen om voor een volledig geveerde fiets te kiezen: zo’n bike beschikt over meer tractie op het achterwiel en biedt meer controle (lees: veiligheid) tijdens het afdalen.

Wie regelmatig tochten over de grens maakt – we denken daarbij niet alleen aan regio’s als de Ardennen of Sauerland, maar ook aan de Alpen – dan is een crosscountry- of marathonbike met minimaal 100mm centimeter voor- en achtervering de moeite waard. Wie graag tochten door de Alpen maakt en het liefst afdaalt over uitdagende single tracks, is het best bediend met een zogenaamde allmountain fully. Deze beschikt over minimaal 100mm veerweg (tot zo’n 160mm) en laat zich nog sneller over ruige paden naar beneden manoeuvreren. Op de Nederlandse trails is zo’n fully minder op z’n plaatst, maar misstaat zeker niet. Met de beschikbare lock-out functionaliteit (blockeren van de demper, vaak in verschillende stappen) op zowel voor als achterdempers kan je ook met deze fietsen weer uitstekend op Nederlandse trails uit de voeten.

Nadelen heeft de vol-geveerde mountainbike natuurlijk ook. Reken op een meerprijs van zo’n vijfhonderd euro ten opzichte van een hardtail, een meergewicht van minimaal een halve kilo en meer onderhoud.

Framemaat

frames-niner-air9-2012-frameHet is van belang een fiets aan te schaffen met de juiste framemaat. Het is erg belangrijk dat je een fiets bij jouw lichaamslengte en bouw past. Een richtlijn hiervoor zijn de tabellen hieronder.

Afbeelding: Niner Air9 Carbon frames

Maatbepaling voor hardtail MTB en 29er

De binnenbeenlengte wordt bij een hardtail MTB vermenigvuldigd met 0,226; het verkregen resultaat is de theoretische waarde van de framemaat in inch. Eén inch komt overeen met 2,54 cm.

Opmerking: 26 en 29 inch MTB’s worden met dezelfde framemaat formule berekend.

Mountainbike Framemaat

Ligt de theoretische waarde tussen twee maten in, dan gelden deze vuistregels:

 • bij sportief fietsgebruik eerder de kleinere maat aanhouden
 • bij toergeoriënteerd fietsgebruik eerder de grotere maat aanhouden

Maatbepaling voor full suspension MTB

De binnenbeenlengte wordt bij een full suspension mountainbike vermenigvuldigd met 0,225; het verkregen resultaat is de theoretische waarde van de framemaat in inch. Eén inch komt overeen met 2,54 cm.

Opmerking: 26 en 29 inch MTB’s worden met dezelfde framemaat formule berekend

Ligt de theoretische waarde tussen twee maten in, dan gelden deze vuistregels:

 • bij sportief fietsgebruik eerder de kleinere maat aanhouden
 • bij toergeoriënteerd fietsgebruik eerder de grotere maat aanhouden

Zadel(pen)

zadel-pen-CUBE-29-ams-raceEen goed verstelbare zadelpen is een must. Omhoog tijdens het klimmen, omlaag tijdens het afdalen. Bij een toermountainbike staat het zadel maar net iets hoger dan het stuur. Dat biedt een meer ontspannen zitpositie, een beter zicht rondom en een betere gewichtsverdeling tijdens afdalingen. ATB-racers kiezen vaak voor een diepere, meer efficiënte, maar minder comfortabele zit. Een “dropper-post” biedt veel flexibiliteit in het aanpassen van je zadelhoogte terwijl je rijdt. Deze bestaat uit twee in elkaar schuiven buizen die samen de zadel pen vormen. De bovenste buis kan voor een deel in de onderste buis schuiven, middels een mechanische veer die wordt geklemd of lucht vering. De pen veert dan verder niet, maar wordt stijf gefixeerd op de hoogte die je gekozen hebt. Vanaf je stuur bedien je met een schakelaar waardoor het zadel hoog of laag kunt zetten, al naar gelang je aan het dalen of klimmen bent. Vooral bij het dalen op hogere snelheden of bij hele steile stukken betekend een lager gepositioneerd zadel, die je daarmee als het ware uit de weg zet, dat je je zwaartepunt kunt laten zakken, de fiets vrij kan bewegen tussen je benen en je makkelijker je gewicht verder naar achter kunt plaatsen, wat de kans op een val over je stuur significant verminderd.

Kiezen zadel

Het kiezen van een zadel is lastig omdat er erg veel keuze is. Het belangrijkste bij je zadelkeuze is het bepalen van de afstand van je zitbotjes waarmee je op je zadel zit. Ga voorovergebogen op een stuk ribbelkarton zitten en boots een Fietsbeweging na. De afdrukken die je ziet als je opstaat zijn die van je zitbotjes. De afstand tussen deze afdrukken is de minimale breedte van je toekomstige zadel. Wanneer de zitbotjes steun hebben op het zadel, wordt het meeste gewicht gedragen op het bot en ontlast je de ‘weke delen’ veel meer. Voor sommige mensen geeft een gat in het zadel verlichting doordat de druk anders verdeeld wordt. Ga altijd eerst na waar de knelpunten zitten en zoek daar vervolgens een passend zadel bij. Veel fiets speciaalzaken hebben testzadels. Door verschillende modellen te testen kun je uiteindelijk een goede keuze maken.

Aandrijving

aandrijving-CUBE-29-ams-raceEen goede aandrijving is essentieel. Dure groepen van Shimano en Sram zijn niet alleen lichter, schakelen nauwkeuriger, maar zijn vaak ook duurzamer. Goede en betaalbare kwaliteit begint al bij Shimano Deore of Sram SX5.

Pedalen

pedalen-shimano-PDM985-NCL-ANGLEPedalen voor mountainbikes zijn meestal uitgevoerd met een SPD-kliksysteem (SPD =  Shimano Pedaling Dynamic). Het voordeel van SPD pedalen is dat je fietsschoen vast klikt op het pedaal van je mountainbike.

Afbeelding: Shimano PDM985 SPD pedaal

Hierdoor maak je niet alleen een duwende beweging, maar ook een trekkende beweging. Op deze wijze haal je de meeste efficiëntie uit klikpedalen.

SPD-pedalen laten weinig tot geen beweging toe van de voet ten opzichte van het pedaal. Er zijn pedalen die wel een kleinen draaiing toelaten, zoals de SPD-SL pedalen. Pedalen zijn in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Shimano heeft voor ieder niveau een pedaal in haar assortiment, maar ook bekende merken zoals Ritchey en Look voeren verschillende SPD-pedalen.

Outdoor 2017 Tradeshow – Impressions

It’s been a bit quiet the past few days on GearLimits.com; reason being we have been recovering from a number of extremely intensive days...
video

Coming up, the 6th edition of the Lausanne Slopestyle

The 6th edition of the Lausanne Slopestyle will take place on July 1st and 2nd in Lausanne, Switzerland. More than 300 participants from all...