2023 fietshelmen special, Cube, POC en Specialized | Review

Voor de 2023 Gearlimits fietshelmen review wilden we drie helmen testen in de hogere prijsklasse. In de vergelijking hebben we de volgende helmen getest: de Cube Heron (258gr, €250), de POC Ventral Air (260gr, €260) en de Specialized Prevail 3 (250gr, €330). We realiseren ons dat er meer goede helmen in de markt te verkrijgen zijn. Deze review zegt dan ook niets over andere helmen, maar is slechts een op zichzelf staand oordeel. 

We hebben de fietshelmen aan een grondige test onderworpen tijdens een vierdaagse bikepacking trip rond het Gardameer. Daar werd in ruig terrein 370 kilometer afgelegd in combinatie met 10.000 hoogtemeters. Ruim voldoende omstandigheden om een goede indruk te krijgen van de diverse helmen.

2023 Cube, POC en Specialized fietshelmen special | Review

Cube Heron

2023 Cube, POC en Specialized fietshelmen special | Review

Pasvorm

De Cube Heron heeft een heerlijke pasvorm. Mede door zijn gewicht heb ik niet het idee dat ik een helm op mijn hoofd heb zitten. Met het SILC 180+ fit-systeem is de helm eenvoudig strakker of losser te zetten. Een aandachtspunt met de Cube Heron is dat je na een rit niet vergeet je helm af te zetten.

Verstelbaarheid

De afstelling van de Cube Heron gaat met het SILC 180+ fit-systeem eenvoudig. De Cube-site vermeldt dat de hoogte en breedte met een hand te bedienen is en dat heb ik ook zo ervaren. De bandjes liepen wat strak aan de achterkant van mijn oren. Met het afstellen krijg ik de bandjes niet verder naar achteren, maar na vier dagen Gran Garda heb ik daar minder hinder van.

Gewicht

De Cube Heron is een zwaargewicht in de lichtgewicht klasse. De website zegt dat de helm 258 gram weegt. Mijn keukenschaal zegt 270 gram, maar de Cube Heron voelt, zelfs met het MIPS systeem, superlicht.

Ventilatie

De Cube Heron staat in de boeken als een aero-helm en zo ziet het er ook uit. Op snelle stukken blijft het hoofd koel door de negen ventilatiekanalen. Met een bepakte gravelbike bergop fietsend in de zon met een petje onder de helm wordt het mij te warm en besluit ik het petje af te doen. De verkoeling is direct merkbaar.

Design – ‘the looks’.

Als de Cube Heron een vrouw is, is het nummer The look van Roxette zeer toepasselijk. ‘She’s got the look. Na-na-na-na-na. Na-na-na-na-na-na ( dit is het jaar 1989). Ik vind de Cube Heron er stoer, strak en snel uitzien. Voor mij is het liefde op het eerste gezicht en voor het eerst in tijden overweeg ik selfies op Strava te zetten.


POC Ventral Air

2023 Cube, POC en Specialized fietshelmen special | Review

Pasvorm

Alsof de POC Ventral Air helm op maat is gemaakt, zo goed is de pasvorm (voor mijn hoofd in ieder geval). Direct bij de eerste keer opzetten zit de helm als gegoten. Zowel met een petje op als zonder. De pasvorm is zo goed dat de helm zelfs vast op mijn hoofd blijft zitten als de bandjes onder mijn kin niet vastgeklikt zijn.

Verstelbaarheid

Gelet op het feit dat deze helm mij direct zo goed paste, heb ik de verstelbaarheid niet echt hoeven uit te proberen. Dat was alleen nodig als ik met of zonder petje fietste. En in dat geval was de verstelbaarheid goed. De helm heeft een verstelmogelijkheid; via een makkelijk te bereiken draaiknopje aan de achterzijde kan de helm wat ruimer of wat krapper worden afgesteld. En die ene verstelmogelijkheid is prima; geen gedoe met andere schuifjes en andere verstelmogelijkheden in de helm die, wat mij betreft, vaak zorgen voor te veel keuzemogelijkheden voor wat betreft de afstelling.

Gewicht

De helm geeft op de keukenweegschaal 280 gram aan en is dus iets zwaarder dan opgegeven door de fabrikant. Maar het is een absolute lichtgewicht helm. Tijdens de vierdaagse fietstocht rondom het Gardameer had ik regelmatig het idee geen helm op te hebben. Volgens de specs van POC betreft het een “exceptionally lightweight helmet” en daar kan ik mij prima bij aansluiten.

Ventilatie

POC beveelt deze helm aan mede vanwege de goede ventilatie. Ik heb de helm alleen nog in koel voorjaarsweer (max 15 C) gedragen waar de behoefte aan ventilatie nog niet echt groot is maar ik ga er zonder meer van uit dat het een zeer goed ventilerende helm zal zijn. 

Design – ‘the looks’

Toen POC enkele jaren geleden ook op de markt van de fietshelmen betrad viel het ontwerp en de looks van hun helmen op als enigszins afwijkend van de norm van destijds. Inmiddels zijn we wel gewend aan de “POC looks”. Die zijn wat mij betreft heel goed en strak. Het is een compact ogende helm die strak op het hoofd zit en waarbij je er niet uitziet als een calimero kuiken.

Overig

Volgens de specificaties van POC heeft de helm ook een “eye garage” (bravo voor degene die die term verzonnen heeft) om die het gemakkelijk zouden maken om een bril tijdens het fietsen af te zetten en (even) op of in de helm te “parkeren”. Ik draag een bril op sterkte dus voor mij is het niet aan te raden om de bril af te zetten maar voor situaties waar de zonnebril even af kan is de eye garage vast een mooie feature.


Specialized Prevail 3

2023 Cube, POC en Specialized fietshelmen special | Review

Pasvorm

De S-Works Prevail 3 is de opvolger van de Prevail 2. De helm zit werkelijk heerlijk. Hij past heel mooi op het hoofd en de bandjes vallen heel mooi om en achter de oren. Onder de oren heeft Specialized de bandjes dermate vernuftig gemonteerd zodat ze nooit in de knoei komen. Ik heb de helm zowel met petje (‘casquette’) als zonder fietspet gedragen en in beide gevallen past de helm prima op het hoofd. Ik had een maat M op, 55-59cm hoofdomtrek. 

Verstelbaarheid

De helm is heel goed verstelbaar aan zowel de achterzijde als onder de kin. Aan de achterzijde middels de bekende draaiknop (naar rechts strakker, naar links losser) en dat lukt goed met zowel handschoenen aan, als zonder handschoenen. Onder de kin is het een kwestie van het bandje een keer op de juiste lengte brengen, en daarna blijft deze goed in positie. Het vast- en losklippen van de helm middels de gespsluiting is eenvoudig en werkt goed.

Gewicht

Zelf geeft Specialized een gewicht van 260 gram. Met nameten kwam ik zelf uit op een gewicht van 275 gram. Daarmee is deze helm ten opzichte van de Cube en de POC in deze test niet de lichtste, maar zeker ook niet de zwaarste. 

Ventilatie

Ten opzichte van het vorige model, de Prevail 2, claimt S-Works 24,5% meer ventilatieoppervlak te hebben gecreëerd. En het is inderdaad opmerkelijk hoeveel wind er door de openingen heen komt. Zowel aan de voor- en bovenzijde, als aan de achterkant. De schuimbruggen in het midden van de helm zijn verwijderd, en vervangen door geweven aramide kabels. Van de helmen die we in deze test hebben getest, is de S-Works de helm met de meeste ventilatie. Daarmee is het een helm die het goed zal doen bij ritten met een hoge inspanning. 

Design – ‘the looks’

De Prevail 3 ziet er heel fraai uit, zowel los als op het hoofd. De helm is fantastisch afgewerkt. Aan de binnenzijde, maar ook aan de buitenkant. S-Works gebruikt glanzende plastic elementen in combinatie met wat meer ‘doffe’ elementen. Aan de voorzijde is het Specialized logo geprint, aan de zijkant het S-Works logo. Voor mensen die minder houden van het rondrijden met schreeuwerige opdrukken, is er de optie te kiezen uit een model zonder de tekst ‘S-Works’. 

Overig

De bril past mooi in de helm en valt er niet uit. Ook deze helm is uitgevoerd met MIPS (Multi Directional Impact Protection). Het komt er op neer dat de helm een betere bescherming biedt bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken waardoor hersenschade door een valpartij nog beter wordt voorkomen. Als je de Prevail 3 aanschaft krijg je er een handig opbergzakje bij. 

Conclusie

Alle drie de helmen zitten qua prijs en gewicht dicht bij elkaar. Het zal voor iedereen een persoonlijke afweging zijn welke te kiezen. Voor renners die wat meer een racestijl hebben, en op zoek zijn naar weinig gewicht, is de Cube wellicht een goede keuze. Voor renners die meer moeten klimmen, zou de keuze wellicht eerder vallen op de POC of de Specialized. In ieder geval zijn ze alle drie voorzien van MIPS, wat de veiligheid ten goede komt.

Albin Bronkhorst
Albin Bronkhorsthttps://www.instagram.com/albinrene/
Serial entrepreneur. Founded several companies. Internet, news & sports junk. Survivor. Passion for cycling, hiking, travel, outdoor sports. Instagram: @albinrene. Country: Canada. Bike: Canyon Aeroad CF SLX 8. Gravelbike: RodeoLabs Flaanimal 5.0. Board: Burton Supermodel.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De beste Ski & Outdoor hardshell jassen voor 2023/2024

Voor de ultieme bescherming tijdens je ski & outdoor trips, hebben we de beste hardshell jassen in de markt op een rijtje gezet. Bij...

De Hanwag Rotpunkt retro bergschoen revival

In de vroege jaren '80 introduceerde Hanwag, een bekende fabrikant van berg- en wandelschoenen, als een van de pioniers sportklimschoenen op de markt. Nu...

De Motorola Defy Satellite Link bluetooth gadget | Review

Als outdoor liefhebber ben ik altijd op zoek naar handige gadgets die mijn avonturen in de natuur kunnen verbeteren. Onlangs heb ik het Motorola...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief