Vatnajokull – een van de grootste gletsjers van Europa – mooi in beeld gebracht door Mikael Buck

Sony heeft vernieuwde camerasensor-technologie. Deze maakt het mogelijk om onder de meest uitdagende lichtomstandigheden te fotograferen. Om dit de bewijzen heeft Sony Mikael Buck voorzien van camera’s – met deze technologie – en op pad gestuurd.

Door Mickael Buck zijn nog niet eerder vertoonde beelden van de IJslandse grotten vastgelegd. In deze fotoreeks worden de fijne details van de ijsgrotten in Vatnajokull, IJsland weergegeven. Elk jaar verschuift en verandert de Vatnajokull-gletsjer, waardoor complexe grotsystemen gedurende slechts enkele weken bloot komen te liggen. Ook de stromende watervallen en ijzige tunnels zijn gefotografeerd.

Mikael Buck en de lokale gidsen Einar Runar Sigurdsson en Helen Maria verkenden de ijsgrotten met Sony digitale camera’s, waaronder de α7R II, die een van achteren verlichte full-frame sensor bevat en een hoge resolutie heeft. Tevens namen zij de RX10 II en de RX100 IV mee. Deze compacte modellen zijn voorzien van een gestapelde Exmor RS CMOS-sensor en daardoor zeer geschikt voor omstandigheden met weinig licht. De foto’s zijn geproduceerd zonder gebruik te maken van externe hulpmiddelen. Er is enkel met het natuurlijke licht uit de ijsgrotten gewerkt.

In de fotoreeks zijn de grotten tot leven gebracht, waarbij de curven van de sculpturen, de structuur van de ijspegels en marmerachtige textuur van de grotmuren zichtbaar zijn. De waterwegen die in de bevroren grotten stromen, maar ook de watervallen die de blauwe muren van de grot transformeren, zijn op beeld vastgelegd. Buck heeft ook foto’s genomen van een ervaren plaatselijke klimmer die de ijzige muren beklom om de omvang van de grot te demonstreren.

Helen Maria van Local Guide – IJslands oudste berggidsenbedrijf – zegt hierover: “Ik verken deze ijsgrotten nu al jaren met Local Guide. In deze grotten mogen vertoeven is echt een privilege. Wetende dat het om een dergelijk vluchtig fenomeen gaat, maakt het zelfs nog meer bijzonder. De mogelijkheid om deze natuur nu meer gedetailleerd vast te leggen dankzij de sensortechnologie van Sony is een mooie ervaring.”

Yann Salmon Legagneur, hoofd Product Marketing, Digital Imaging voor Sony Europa, vervolgt: “Deze foto’s zouden enkele jaren geleden niet mogelijk zijn geweest zonder een omvangrijke kit, verlichting en andere toebehoren naar de gletsjer mee te nemen – wat een fotograaf alleen maar zou belasten. De sensoren in Sony’s α7- en RX-camera’s zorgen ervoor dat een fotograaf alleen een camera van kleine afmetingen bij zich heeft. Met de mogelijkheden voor low light-fotografie kunnen prachtige beelden zoals deze worden vastgelegd.”

Een greep uit de adembenemende foto’s vind je hieronder:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.