Interview met natuur illustrator Jack Spowart

Vorig jaar maakten we kennis met Jack Spowart toen Rab en Banff op zoek waren naar een getalenteerde kunstenaar om het ‘artwork’ voor de 47e editie van het Banff Center Mountain Film and Book Festival te ontwerpen. Na het uitschrijven van een wedstrijd ontvingen ze vele inzendingen van getalenteerde kunstenaars, maar Jack werd gekozen als winnaar vanwege zijn complexe illustraties die bestonden uit een combinatie van pen, inkt en subtiel kleurgebruik. Zijn werk viel echt op. Ook ik werd geraakt door zijn tekeningen en was nieuwsgierig naar het ‘artwork’ van Jack en wat hem inspireert. Ik nam contact op met Jack en sprak met hem afgelopen zomer in Ardersier, Schotland.

Jack Spowart is een in de Schotse Hooglanden gevestigde illustrator, die inspiratie haalt uit het buitenleven en hoopt anderen te inspireren om de natuur te respecteren en een dieper begrip op te bouwen. Zijn ontwerp voor het Banff Center Mountain Film and Book Festival toont Lake Louise in Banff National Park en weerspiegelt zijn fascinatie voor de natuur. Meer weten over Jack en zijn ‘artwork’? Lees hier mijn interview met hem.

Jack Spowart maakt ‘artwork’ voor het Banff Mountain Festival

Kan je ons iets vertellen over jezelf en hoe je bent begonnen als illustrator?

Hoi, ik ben Jack Spowart, ik ben 31 en ik woon in een klein dorpje genaamd Ardersier aan de rand van Inverness, Schotland. Ik ben een formeel opgeleide animator (DJCAD Dundee), gespecialiseerd in belichting en rendering, maar ik tekende altijd liever dan dat ik achter de computer zat. Ik denk dat het belangrijkste moment waarop ik als illustrator begon, was toen ik aan de oever van Lake Wanaka zat en de bergen voor me schetste in veel verschillende stijlen.

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière als illustrator na te streven? Was er een bepaald moment of ervaring die je passie aanwakkerde?

Ik heb er altijd van genoten om buiten te zijn, te ontdekken, te fotograferen en kleine filmpjes te maken over mijn ervaringen. Dit zette me aan het denken over hoe ik mijn liefde voor het buitenleven en tekenen kon combineren. Mijn ontdekkingstocht door Schotland heeft me zeker geïnspireerd om een carrière als illustrator na te streven. Een opmerkelijk moment was een verblijf in Hanmer Springs met mijn huidige vrouw en vrienden tijdens de kerst van 2019. Tijdens het ombouwen van een busje tot een camper kreeg ik advies en een zacht duwtje in de rug om dingen van de grond te krijgen.

Hoe zou je jouw artistieke stijl omschrijven en wat onderscheidt die van andere illustratoren?

Ik zou mijn stijl omschrijven als heel precies, logisch, intensief en onderzoekend. Ik laat bepaalde gebieden aan de kijker over om zelf te ontdekken. Ik heb interesse in wetenschap/wiskunde, met name metingen, tijd, grafieken, patronen, hoeken en kaarten. Ik denk graag dat mijn werk anderen inspireert en mensen een kans geeft om zich te verbinden met de landschappen om ons heen. In mijn werk is respect voor de natuur verankerd. Ik hoop anderen te inspireren om dat respect uit te dragen en een dieper begrip van wilde plaatsen op te bouwen.

Kun je enkele van de belangrijkste projecten of samenwerkingen delen die je carrière als illustrator hebben gevormd?

Omdat ik pas anderhalf jaar fulltime als illustrator werk, heb ik tot nu toe nog niet heel veel klanten en samenwerkingen gehad. Een belangrijk project dat ik heb gedaan en dat mijn werk heeft beïnvloed en gevormd, is het werk met Buff en Rab voor het Banff Mountain Film Festival. Ik werd gevraagd om hun artiest te zijn voor het festival nadat ik mijn werk aan hen had voorgelegd. Ik hield van de ervaring van het maken van het werk, maar ook van de connecties die ik maakte toen ik in Banff was voor het festival – ik hoop echt dat ik ooit nog eens terug kan!

Zijn er specifieke thema’s of onderwerpen die je graag onderzoekt met je illustraties? Waarom zijn ze belangrijk voor je?

Mijn thema’s en onderwerpen zijn bijna altijd plaatsen waar ik ben geweest, die ik heb ervaren en waar ik tijd heb doorgebracht. Het is een plek waar ik herinneringen heb gemaakt, soms goed, soms slecht, soms gewoon nostalgisch van aard. Bijvoorbeeld, ‘De Duitse Soldaat’ is gewoon een vreemd gevormde rots aan de kant van de A9 ten zuiden van Inverness, maar ik heb er dierbare herinneringen aan. Mijn vader wees me erop tijdens een van onze eindeloze tochten over de A9. Nu zie ik hem elke keer en denk ik aan hem.

Hoe ziet je creatieve proces eruit? Hoe benader je een nieuw project, van concept tot uiteindelijke uitvoering?

Tijd om een locatie te onderzoeken is belangrijk voor de conceptualisatie van een nieuw project. Waarheen lopen, wanneer gaan, een doel stellen, een bepaald tijdstip. De locatie verkennen door er fysiek te zijn, te fotograferen en te filmen. Ik maak schetsen op locatie als dat gepast is, maar over het algemeen zoek ik in eerste instantie naar de beste compositie door de lens. Daarna maak ik een gedetailleerde potloodschets en uiteindelijk penwerk. Ik werk van links naar rechts, in een rasterstructuur, waarbij ik de details langzaam opbouw.

Zijn er kunstenaars of illustratoren die je werk hebben beïnvloed of geïnspireerd? Zo ja, hoe hebben zij je artistieke stijl beïnvloed?

Ik werd in eerste instantie geïnspireerd door kunstenaars op Instagram, die meestal hun werk op dit platform plaatsten en keken waar het hen bracht. Een paar opvallende creatieven die ik volgde en waar ik invloed van ondervond zijn Derek Myers, David Rollyn, Sarah Hernandez, Kerby Rosanes en Kim Becker. Zij zijn meesters in penwerk.

Kun je iets vertellen over aankomende projecten of spannende ondernemingen die we in de nabije toekomst kunnen verwachten van Jack Spowart Illustrator?

Er is een mogelijkheid dat ik ga samenwerken met een Schotse freelance filmmaker die een film maakt over de Gaelic taal, muziek en de band met het landschap. Ik kan nog niet te veel in detail treden omdat het nog in de beginfase zit en ik nog bezig ben met het vinden van financiering en ideeën.

Mijn spannendste onderneming voor volgend jaar tot nu toe is dat ik naar de Scotland’s Trade Fair in Glasgow ga. Ik heb daar een stand waar ik mijn werk kan laten zien aan veel van de grootste Britse merken in de detailhandel. Ik hoop veel te kunnen netwerken, contacten te leggen met merken en wat bestellingen binnen te halen voor winkels en bedrijven!

Hoe blijf je gemotiveerd en hoe blijf je je ontwikkelen als illustrator? Zijn er bepaalde strategieën of gewoontes die je creativiteit stimuleren?

Ik krijg nooit genoeg van tekenen. Ik teken al zolang ik me kan herinneren en sinds ik mijn bedrijf heb opgericht, heb ik minder tijd om te tekenen omdat ik veel andere dingen moet doen. Dus als ik kan tekenen, is dat puur genieten. Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe wegen voor promotie en ontwikkeling. Er zijn veel manieren om jezelf vrij te promoten, ik probeer op de hoogte te blijven van de nieuwste trends/ideeën op het gebied van zelfpromotie. Onderzoek en netwerken met bedrijven zoals jij helpt ook om het merk te promoten en op te bouwen. Om de creativiteit aan te wakkeren, is het altijd belangrijk om af en toe te stoppen, na te denken en naar buiten te gaan. Denk er echt aan waarom je dit allemaal in de eerste plaats bent begonnen en ‘practice what you preach’ als zodanig. Ga de heuvels in.

Meer van Jack’s artwork

Nog meer weten over het werk van Jack Spowart? Bekijk dan hier zijn portfolio of koop voor jezelf – of iemand anders – een print in de online winkel.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Wander Tactical: de essentie van liefde en passie voor het maken van messen

Recent sprak ik de oprichters van Wanderer Tactical. Wander Tactical is in 2015 opgericht door twee gepassioneerde mannen die een gedeelde liefde voor messen,...

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn robuuste ontwerp, veelzijdige opslagopties en gebruiksvriendelijkheid.

De nieuwe Rab Muon rugzakken zijn licht en sterk

Rab heeft hun productlijn uitgebreid met de nieuwe Muon rugzakken! Deze lichte en robuuste packs zijn perfect voor lange wandelingen en trektochten
[tdn_block_newsletter_subscribe title_text="Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief" input_placeholder="E-mail adres" btn_text="Inschrijven" tds_newsletter2-image="8" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="row" tds_newsletter4-image="9" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="10" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="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" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter1-input_bar_display="" tds_newsletter1-input_border_size="1" tds_newsletter1-title_color="#cccccc" tds_newsletter1-description_color="#ffffff" tds_newsletter1-disclaimer_color="#90a0af" tds_newsletter1-disclaimer2_color="#90a0af" tds_newsletter1-input_text_color="#000000" tds_newsletter1-input_placeholder_color="#cccccc" tds_newsletter1-input_bg_color="#ffffff" tds_newsletter1-input_border_color_active="rgba(255,255,255,0)" tds_newsletter1-f_title_font_family="394" tds_newsletter1-f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjM2IiwicG9ydHJhaXQiOiIzMCIsInBob25lIjoiMzAifQ==" tds_newsletter1-f_title_font_line_height="1.2" tds_newsletter1-f_title_font_spacing="-1" tds_newsletter1-f_descr_font_family="431" tds_newsletter1-f_descr_font_size="eyJhbGwiOiIxNiIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE1IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCIsInBob25lIjoiMTQifQ==" tds_newsletter1-f_descr_font_line_height="1.6" tds_newsletter1-f_descr_font_weight="600" content_align_horizontal="content-horiz-center" tdc_css="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" tds_newsletter1-f_disclaimer_font_family="394" tds_newsletter1-f_disclaimer2_font_family="394" tds_newsletter1-f_input_font_family="394" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="3" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQiLCJwaG9uZSI6IjE0In0=" tds_newsletter1-f_btn_font_family="431" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter1-btn_bg_color_hover="#cccccc" tds_newsletter1-f_input_font_weight="600" tds_newsletter1-f_title_font_weight="700" tds_newsletter1-btn_border_size="1"]