Dit gebeurt er als je met een Volvo V90 Hybrid een roadtrip maakt door Schotland

Schotland is de ideale reisbestemming voor zowel de buitensporter als de cultuurliefhebber. Nog mooier is een combinatie daarvan. Ik ondernam samen met mijn twee zoons voor Gearlimits en partner magazine Menquiry een Schotland Ride & Hike road trip adventure. We deden in twee weken tal van outdoor activiteiten en bijzondere plekken aan. Voor het vervoer zijn we een samenwerking aangegaan met het Zweedse Volvo en kregen de Volvo V90 Recharge T6 Plug-in hybrid AWD R-Design mee; Ons doel was simpel, de reis zoveel mogelijk elektrisch afleggen. Volop pluggen en een energie in de Highlands terugwinnen dus.

We hadden de route voor de Scotland Ride & Hike als volgt uitgestippeld: Vertrekkend vanuit Amsterdam naar Duinkerken, daar de ferry op richting Dover. Noordwaarts met Volvo naar Leeds om daarna door te rijden richting Edinburgh. Vervolgens reden via het Cairngorms National Park naar Roybridge en Fort William. Vanwaar wij via Isle of Skye, Lairg en Rogart aandeden. De hoofdstad van de Schotse Hooglanden Inverness mag natuurlijk niet ontbreken waarna we nogmaals door de Cairngorms via Braemar en Edinburgh door naar Newcastle rijden, om daar de ferry richting het ‘pittoreske’ IJmuiden nemen. Het complete Schotland reis- en fotoverslag check je hieronder:

Elektrisch rijden in Schotland

‘Volop pluggen en energie in de Highlands terugwinnen dus’… Tenminste, dat was het idee. Dat bleek een anticlimax. Schotland heeft een goed ontwikkeld netwerk aan oplaadpunten. Denk hierbij niet alleen aan grote steden als Edinburgh en Glasgow, maar ook aan plekken in de ongerepte Hooglanden en de natuurparken. De afstand tussen deze oplaadpunten (net als tussen normale tankstations) kan op sommige plekken wel vrij groot zijn. Dus het is aan te raden zodra je de kans krijgt, de V90 altijd weer vol te laden. ChargePlace Scotland heeft een mooi overzicht van de laadplekken. 

De Volvo V90 Recharge T6 Plug-in hybrid AWD R-Design

Helaas bleek dat veel van deze laadpunten niet in mijn apps stonden en dat de laadpunten niet voor ‘non-uk citizens’ werken. In Nederland maak ik gebruik van een Shell Recharge en ANWB-abonnement. Deze twee laadpassen werkten helaas ‘nergens’ op de route. Bij de laadpunten staat vaak dat je een (UK) app moet downloaden en account moet aanmaken. Ook dit bleek onhaalbaar. In Schotland nam ik telefonisch contact op met ChargePlace Scotland en ze konden mijn verhaal alleen maar bevestigen. Ik ontving een link zodat ik, zodra ik op een laadpaal was aangesloten, via deze webpay link mijn het laadpaal nummer en creditcard gegevens kon invoeren… ook deze optie werkte niet.

Kortom, de laadpaal dekking is er, maar werkt voor ‘non-UK-citizens’ nog verre van optimaal. Een duidelijk geval van pech dus! Wel ben ik blij dat ik geen full-electric (BEV) bij mij had, maar een Plug-in Hybrid (PHEV).

Van Dover naar Bingley

Voordat we de ferry in Duinkerken opgingen hebben we de V90 nog even aan de laadpaal gehangen. Na veel snelwegkilometers leverde dit weer een range van 65 elektrische kilometers op. Volvo beloofd gecombineerd 87 kilometer WLTP. Vanuit het Franse Duinkerken reden we binnen twee uur de weg weer op in Dover. De eerste stop na Dover is Bingley in West Yorkshire, ten Noordwesten van Leeds. Voor ons was dit een functionele stop, dus wij hebben er eigenlijk alleen overnacht. Maar voor wie de tijd wil nemen om de omgeving te ontdekken; er is veel te zien. Met name rond de industriële geschiedenis van dit gebied. Bijvoorbeeld het oude industriedorp Saltaire, dat behoort tot het werelderfgoed. Dit geconserveerde dorp met zijn arbeidershuisjes is gebouwd rond de grote Salts Mill (oude katoenspinnerij). 

As Sustainable As Possible actief roadtrippen door Schotland met de Volvo V90 Hybrid
Bingley

Kielder forest & Berghaus outdoor gear

Vanuit Bingley reden we richting Sunderland voor een tussenstop bij Berghaus, waar een mooie set voor mij en de mannen klaarlag voor de komende avonturen in Schotland. Vanuit Sunderland kozen we ervoor om door en niet om Kielder Forest te rijden richting Edinburgh. De V90 voelde op deze kronkelige wegen trouwens prima aan en is heerlijk in balans. Het Kielder Water & Forest Park is de thuisbasis van het grootste (aangeplante) bos van Engeland en het grootste kunstmatige meer van Noord-Europa. Als buitensporter kan je hier helemaal los. Kielder Forest is een toevluchtsoord voor wilde dieren, fietsers, wandelaars, maar ook voor kunst en architectuurliefhebbers. Het Northumberland International Dark Sky Park is zeker de moeite waard net als het grootste Gold Tier Dark Sky Park-gebied in Europa. Dit park heeft een beschermde status met betrekking tot omgevingslicht. Het is er dus s’nachts heerlijk donker; iets wat de plaatselijke natuur goed doet. Kielder, het eerste in zijn soort in Engeland en een van de grootste ter wereld, voegt zich bij bijvoorbeeld Death Valley en Big Bend Dark Sky Parks in de VS.

Korte stop Edinburgh en door naar Balingry

Edinburgh is ‘by far’ een van de gezelligste steden die ik ken. Het heeft een zeer rijke historie, indrukwekkende architectuur en veel eet- en koffietentjes, Er hangt een relaxte sfeer. Uiteraard zijn de alom bekende bezienswaardigheden de moeite waard. Het National Museum of Scotland is voor geschiedenis en antiek liefhebbers echt een must. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Schotse antiquiteiten, vol met cultuur, wetenschap, technologie, geschiedenis en natuurlijke historie. Je vindt het op Chamber Street en de toegang tot dit enorme museum is gratis. Vanwege de beperkte snelheden in het centrum van de stad kon de Volvo V90 Recharge hele stukken elektrisch rijden, dat compenseerde al ons laadperikelen deels. Vanuit Edinburgh was het nog 50 minuten rijden naar Ballingry in Perthshire voor onze overnachting. Vanuit daar begint ons Schotland Ride & Hike avontuur eigenlijk pas echt!

Loch Leven

Ballingry ligt in de regio Perthshire net ten Noorden van de hoofdstad Edinburgh, deze plek heeft een enorm aanbod van attracties, lochs, glens en bergen. Bovendien is het landschap van Perthshire even divers als indrukwekkend. Highlights zijn onder andere Loch Leven (grootste meer van regio) waar je een heritage trail kunt lopen en water rafting op River Tay in Aberfeldy De regio staat bekend om zijn grote bomen (aka Big Tree Country) welke je tegenkomt in het Tay Forest Park. Hier kan je verschillende trails volgen. In de V90 is trouwens ruimte genoeg voor al je gear, de kofferruimte is 488 liter groot. Onder de bagagebodem is helaas geen extra ruimte vanwege het batterijpakket. Met de banken plat kan je 1517 liter kwijt. De kofferklep is elektrisch bediend. The Queen’s View over Loch Tummel is indrukwekkend te noemen of klim of beklim de 1.083 meter hoge Schiehallion. Als whiskyliefhebber kan je je hart ophalen bij een van de vele distilleerderijen (Edradour, Dewar’s Aberfeldy Distillery, Aberargie of Blair Athol Distillery) reserveren voor bezoek is nodig. Tenslotte is Blair Castle een aanrader net als National Trust’s The Hermitage. 

Glen Lyon Coffee, whisky en de Cairngorms

Vroeg on-the-road richting Roybridge. Gelukkig konden we de avond ervoor de Volvo V90 bij het hotel aan de laadpaal hangen. Het leverde ons een elektrische range van 75 kilometer op. Als coffee addict heb ik een afspraak kunnen maken met de oprichtster van Glen Lyon Coffee Roasters, Fiona Grant, voor een persoonlijke tour in Aberfeldy. Zij startte in 2011 vol passie haar eigen koffiebranderij gevestigd op de top van Glen Lyon, een van de mooiste glens in Schotland. In 2014 werd alles verhuisd naar Aberfeldy, een cool stadje aan de oevers van de Rivier Tay, waar zij enkele van ’s werelds beste koffies inkopen en branden. En nog duurzaam ook, want recent B Corp-gecertificeerd.

Dewar’s Aberfeldy Distillery visit

Om na de koffie meteen aan de whisky te gaan is a; tegen mij principes, b; ik moet er niet aan denken ’s ochtend alcohol naar binnen te gieten en c; tenslotte we moeten na ons bezoek nog per V90 Recharge verder. Toch is de Dewar’s Aberfeldy Distillery om de hoek bij Glen Lyon Coffee Roasters. Dus daar moesten we even langs. Het werd sfeerbezoek aan de uit 1898 stammende distilleerderij, gebouwd door de familie Dewar. We genoten volop van de interactieve tentoonstelling en een bezoek aan de Whisky Lounge en café. Het verbaast ons niet dat Dewar’s Amerika’s bestverkopende Schotse whisky is.

© Aberfeldy Distillery

Clan Macpherson Memorial Cairn & Centre of Scotland Stone

Het mooie van een roadtrip is om on-the-go te besluiten een weg in te slaan zonder te weten waar die je naartoe leidt. Al dien je met de Volvo wel op de gebaande paden te blijven. De V90 mag dan voorzien zijn van vierwielaandrijving veel bodemvrijheid is er niet. Op de bonnefooi ergens heengaan maakt je ook meer bewust van de cultuur en geschiedenis van de plek waar je (vaak) maar even bent. En het des te avontuurlijker en bijzonder. Zo besloten we na een korte stop in Pitlochry op de route richting Fort William, voorbij Dalwinnie in de regio Badenoch zomaar ergens in te rijden. Dit bracht ons bij de Clan Macpherson Memorial Cairn. De cairn is gebouwd van lokale stenen en stenen die zijn bijgedragen door Clan Macpherson-leden van over de hele wereld. De cairn kijkt uit over Upper Strathspey in de richting van Laggan.

Op de cairn is een gedenkplaat te vinden die werd onthuld door Sir William Macpherson van Cluny en Blairgownie, 27e Chief, ter gelegenheid van de vijftigste jaarlijkse bijeenkomst van de clan Macpherson Association op 4 augustus 1996.

Clan Macpherson memorial

Daar praktisch tegenover vind je de Centre of Scotland Stone. Deze grote kei is nou niet bepaald een toeristische trekpleister, maar heeft wel een mooi verhaal, omgeven door mythes, mysteries en vermakelijke lokale legendes. Het hele verhaal vind je hier.

Centre of Scotland Stone

Fort William Vs Roybridge

Hoewel Fort William het centrum van outdoor activiteiten is, je kan hier het hele jaar door terecht, is het niet de meest interessante plek. Desalniettemin is de populairste attractie hier ook meteen de grootste, de 1345 meter hoge Ben Nevis (hoogste in Schotland en in het VK). De meeste gebruikte route is The Pony Track. Voor wie niet wil of kan klimmen is de Nevis Range Mountain Experience een optie, deze gondel brengt je van de voet naar de top, waar je ook een restaurant treft.

Voor de Volvo V90 Recharge T6 Plug-in hybrid AWD R-Design is wat steviger klimwerk trouwens een fluitje van een cent. Met 659 nM verdeeld over alle vier de wielen sleur je de 1975 kilo wegende auto met speels gemak de berg op. Tijdens de afdaling is het een sport om zoveel mogelijk elektrische kilometers in het accupakket te regeneren.

Soms is een ‘ouderwetse’ kaart handig. En geeft ook weer een hele andere dimensie aan een road trip

Wij kozen voor ons verblijf voor het dorpje Roybridge op zo’n 20 minuten rijden van Fort William. Je rijdt er vanuit de Cairngorms via de A86 zo naar toe. Roybridge is een kleine gemeenschap op vijf kilometer ten oosten van Spean Bridge in het gebied dat bekend staat als Glen Spean. Onderweg naar het dorp passeer je de mysterieus ogende Laggan Dam aan de River Spean die je ten zuidwesten van Loch Laggan vindt. Aan diezelfde River Spean wachtte onze Glen Turret Pod in Bunroy Park.

Hiking & Quad biking in Aviemore

Vanuit Roybridge is een het een kleine driekwartier rijden naar de Cairngorm Quad Treks in Aviemore. Hier hebben we een afspraak met John Hayes. Maar voordat het zover was maakten we eerst een mooie wandeling bij Loch Inch. We kozen voor een stuk van de trailroute bij Kingussie, Highlands. Deze route is ongeveer 5,5 kilometer lang. Een eenvoudige maar mooie route die je in ongeveer anderhalf uur kan hiken. Je komt weinig mensen tegen dus het is echt genieten. De route is ideaal voor wandelen en (trail)running. 

Hiking rond Loch Inch

Het echte avontuur kon beginnen! Samen met de mannen stapte ik op een stoere quad op het Alvie Highland Estate in Aviemore. We reden langs de oevers van de River Spey, door de heuvels aan de randen van het Cairngorms National Park, gelegen in de prachtige omgeving van Dalraddy Estate. Onder begeleiding van onze ervaren gids John hebben deze jongetjes zich lekker uit kunnen leven over de opwindende bospaden, heuvels en wadend door riviertjes.

Cairngorms Quad Biking

Isle of Skye, Talisker whisky en Elgol

Isle of Skye, het grootste eiland van de Binnen-Hebriden, is de thuishaven van enkele van de meest iconische landschappen van Schotland en daarmee ook een van de populairste eilanden van het land. The Old Man of Storr is mogelijk de bekendste plek op Isle of Skye. Deze bijzondere rotsformatie ligt vlakbij Portree, de hoofdstad van het eiland en is makkelijk bereikbaar ook voor minder getrainde wandelaars. De film King Arthur Legend of The Sword is deels gefilmd op Isle of Skye. Een indrukwekkend stuk van het spektakel werd opgenomen bij The Quiraing, een aardverschuiving aan de Trotternish Rish. 

Lagan

We reden verder via Kyle of Lochalsh over de Skye Bridge en na een korte lunchstop bij de waterval Eas a’ Bhradain/Loch Ainort door naar de Talisker Distilleerderij. Onderweg passeerden we veel groen en watervallen. De Talisker distilleerderij ligt aan zee en is omgeven door een indrukwekkende vergezichten. De zee zit vol vis en zeehonden. Soms heb je zelfs de mogelijkheid om een dolfijn te spotten; en dat vanuit de distilleerderij! Na onze rondleiding reden wij een stuk terug richting Elgol waar wij de nacht zouden doorbrengen. Op de route richting Elgol kon ik de V90 even goed de sporen geven. Het gecombineerde vermogen van 350 pk maakt de auto lekker rap, wat vooral op tussensprints tussen de heuvels en langs de kust goed tot zijn recht komt.

Isle of Skye | Talisker Distillery

Elgol ligt erg afgelegen. Veel bezoekers aan Skye laten het links liggen omdat het niet op de doorgaande route ligt. Dat is erg jammer want het is meer dan de moeite waard. Het dorp is een plek waar ook zeer mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. 

Isle of Skye | uitzicht vanuit de Glasnakille Wigwams in Elgol

Elgol ligt op het uiterste puntje van het schiereiland Strathaird en alleen de weg ernaartoe is al een beleving op zich. De route is een single-track van zo’n 25 kilometer en je komt veel mooie plekken tegen. Best uitdagend met onze grote Volvo V90 estate. Een gedeelte van de route naar Elgol daalt op sommige stukken met zo’n 25%.

Schieten en hiken in de Schotse Hooglanden

Isle of Skye | ochtendmist op de B8083 richting Boradford

Vanuit Elgol gingen we in alle vroegte over de single-track terug naar Sky Bridge. Vanuit daar vervolgden we onze weg via Loch Cluanie, Loch Tollaidh, Ullapool en het Knockan Crag Reserve om op onze bestemming ‘Lairg’ uit te komen. 

Loch Cluanie

De A87 loopt langs de noordelijke rand van het Loch Cluanie, een meer in de noordwestelijke hooglanden van Schotland. Je vindt het Loch aan het zuidoostelijke uiteinde van Glen Shiel. Het is een reservoir achter de Cluanie Dam.

Richting Ullapool tussen Poolewe en Gairloch, ten zuiden van de A832, passeer je Loch Tollaidh. Het loch is 26 meter diep, 1,5 km lang en 730 meter breed. Het landschap eromheen is erg mooi, het lijkt alsof we in het hooggebergte zijn, hoewel we ons bijna op zeeniveau bevinden. Op de noordelijke oever is een crannog (een oude Schotse nederzetting). Volgens de legende was dit het startpunt voor de Mackenzies die het land van Gairloch van de Macleods innamen.

Aanleg steiger op Loch Tollaidh

Highland Shooting Centre

Een bezoek aan het Highland Shooting Centre stond al jaren op mijn bucketlist. Deze keer was het zover. Bijkomend voordeel; met zo’n actie houd je ook twee pubers tevreden. Het Highland Shooting Centre is een familiebedrijf in Burnside, Altass bij Lairg, dat wordt gerund door Jennifer en Marcus Munro. Ze zijn gespecialiseerd in alles wat met schieten te maken heeft. Vanuit de hele wereld komen militairen, jagers en sportschutters hier trainen en opleidingen volgen. Het aanbod is divers; van vuurwapentrainingen, Clay Target-schietervaringen en bijlessen tot buitenactiviteiten zoals het stalken van herten. Jennifer en Marcus hebben veiligheid en respect voor mens en dier hoog in het vaandel staan.

Atlass | Highland Shooting Centre eigenaar Marcus Munro

De faciliteiten op het terrein variëren van volledige schietsport ‘lay-outs’ zoals bijv. kleiduivenschieten, een Indoor 100m Rifle Range en een Gun Shop.

Het Highland Shooting Centre met de mannen bleek een goede keus. Ze vonden het toch wel even iets anders dan ‘call of duty’ op de game pc. Onder de uitstekende leiding van eigenaar en instructeur Marcus Munro gingen we kleiduivenschieten (clay shooting) met het ‘Cesar Guerini 12 Gauge’ jachtgeweer. We hadden volop beheersing en precisie nodig voor een instructie en schietsessie op de indoor schietbaan van 100 meter met het ‘CZ 457 LRP for 22LR Long Range Precision rifle’.

Snipen met de CZ 457 LRP for 22LR Long Range Precision riffle

Hiking bij de Falls of Shin

Na actie is het tijd voor rust. Op een kilometer of 10 km van het Highland Shooting Centre vind je de ‘Falls of Shin’. Een van de beste plekken in de Schotland Highlands om zalm stroomopwaarts te zien ‘springen’. Daarnaast is de natuur hier prachtig en nodigt ze je uit om mooie wandelingen te maken. Er zijn een drietal duidelijk aangeven routes. Maar je kunt ook je eigen route bepalen, die natuurlijk eindigt bij de Falls of Shin! 

Next stop Tannachy, Sutherland

Voordat we per Volvo V90 Recharge T6 Plug-in hybrid AWD R-Design naar Tannachy te rijden gaan we eerst langs de Sutherland Sporting Tweed Company. In 2018 spraken we voor Menquiry met Kylle Offor, General Manager. Het bedrijf werd in 1995 opgericht door Alasdair Ross. Eigenlijk kwam hij naar Lairg om te genieten van zijn pensioen. Maar wat aanvankelijk begon als een kleine operatie, groeide en groeit tot op de dag van vandaag door. Zijn dochter was vanaf de start betrokken bij SSTC en werkt sinds 2005 fulltime in het bedrijf. Alasdair overleed in 2011 waarna zijn dochter samen met haar man het bedrijf overnam. Lees meer over Tweed en de Sutherland Sporting Tweed Company op Menquiry.

Tannachy | zonsopkomst vanuit de Highland Farm Stay

Op nog geen 30 minuten rijden van Lairg vinden wij onze vaste stek in Schotland op de Highland Croft in Rogart.

De Sea to Summit Telos TR2 Plus tent | Review
Tannachy | In de bossen rond de Highland Croft waan je jezelf in een setting van ‘Lord of the Rings’

Na een dag hiken, overnachten we in een van de eeuwenoude bossen rond de Highland Croft. Hier waan je je in een scène van ‘Lord of the Rings’! De tent opzetten tussen de oude zilverberken was weer een hele nieuwe ervaring. Daarna een goed kop ‘slow-coffee’ en relaxen maar!!!

Inverness, Braemar en een ‘overnight’ in het Cairngorms National park

Om meer over de unieke geschiedenis en cultuur van de stad Inverness en de Schotse Hooglanden te ontdekken kon een bezoek aan het Inverness Museum and Art Gallery niet uitblijven. Het museum huist een fascinerende reeks artefacten en collecties die het leven en erfgoed van de Highlands vertellen. Ze heeft ook een aantal permanente en tijdelijke tentoonstellingen, met werk van lokale kunstenaars en ambachtslieden uit de gemeenschap en daarbuiten. Een laadpaal die het wel deed, dus na ons bezoek stond de Volvo V90 weer vol voor ons klaar. De V90 laadt aan een AC laadpaal met 3 fasen binnen drie uur van 0 tot 100 procent.

Inverness

We hoorden goede verhalen over het ‘Scottish Kiltmaker Visitor Center’. Dat viel helaas wat tegen. Er waren wel een paar kostuums te zien van 1995 klassiekers ‘Braveheart’ met Mel Gibson en ‘Rob Roy’ met Liam Neeson. Het is niet echt een bezoekerscentrum, meer een high-end souvenirwinkel gericht op toeristen, met een kleine tentoonstelling over tartans en kilts op de eerste etage. Toch is het wel een bezoekje waard.

The Fife Arms hotel

Genesteld aan de voet van het Cairngorms National Park vind je het historische dorp Braemar. Lange tijd lokte het ontdekkingsreizigers, romanschrijvers en de Britse koninklijke familie. Op uitnodiging kregen we een uitgebreide rondleiding in het unieke The Fife Arms hotel.

Braemar | The Fife Arms

Bij het binnentreden van dit indrukwekkende 5 sterren hotel word je overweldigd door de flamboyante luxe in Victoriaanse stijl in wat eens het jachthuis van Koningin Victoria is geweest. Prachtig gelegen aan de Dee rivier in de sprookjesachtige Schotse Hooglanden verblijf je daar waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Elke charmante kamer belichaamt een eigen stukje geschiedenis en dompelt je onder in koninklijke weelde. 

Wij namen de tijd om onder leiding van Isla het indrukwekkende historische interieur en, een gedeelte, van de maar liefst 14.000 kunstwerken verspreid over het hotel te bewonderen. Dat is ook niet zo gek als je beseft dat het hotel eigendom is van Iwan en Manuela Wirth. Het Zwitserse echtpaar is de stuwende kracht achter Hauser & Wirth. Ze kochten het hotel in 2015. Na vier jaar restauratie en wederopbouw, onder toezicht van Moxon Architects met interieurs van Russell Sage, is het hotel in Schotland volledig uniek. Je vindt nergens ter wereld een zelfde exemplaar.

A night in the Cairngorms

Cairngorms National Park | overnight stop | ruimte zat in de Volvo V90

Een ‘overnight stop’ in het Cairngorms National park is zeker een aanrader voor wie door Schotland reist. Even je V90 Recharge bijladen is er hier, vanwege de afgelegen locatie niet bij. Het mooie van de Cairngorms is dat er honderden wandelroutes door het nationaal park lopen. Je kunt een mooie hike maken rondom een loch of een avontuurlijke klim door de bergen.

Cairngorms National Park

Er is keuze te over en je hoeft eigenlijk niemand tegen te komen als je dat niet wilt. Dat is ook niet zo wonderlijk omdat dit uitgestrekte gebied bestaat uit hoge bergen, romantische bospaden, de mooiste fauna en sfeervolle dorpjes. Tijdens onze hike door het Cairngorms National Park bleven we ons verbazen. Wat is het hier mooi en wat is Schotland toch fantastisch! Onze fotocamera’s draaiden overuren.

Door naar Newcastle

Onze laatste dag stond in het teken van de afsluiting van onze Ride & Hike roadtrip door Schotland. Na nog een korte stop in Edinburgh reden we langs de kust naar Newcastle, waar DFDS al lag aangemeerd voor de overtocht naar IJmuiden. Nadat we de Volvo V90 Recharge T6 Plug-in hybrid AWD R-Design hadden ingescheept kon het nagenieten van de roadtrip beginnen.

Tot slot

Het is niet voor niets dat Schotland in 2017 is uitgeroepen tot het mooiste land ter wereld. Het land biedt voor ieder wat wils. Met dank aan VisitBritain voor aanvullende tips tijdens onze road trip.

De Volvo V90 Recharge T6 Plug-in Hybrid is eigenlijk alles wat je kunt wensen voor een roadtrip als deze. De V90 biedt niet alleen uitstekende prestaties maar ook een lage co2 uitstoot per kilometer door haar zuinige elektromotoren. Het interieur is voorzien van veel comfort zoals verwarmde lederen stoelen, een uitgebreid infotainmentsysteem en dito veiligheidsuitrusting. Met de standaard AWD kan je ook buiten de gebaande paden van de natuur genieten. Meer info over deze Zweedse alleskunner vind je hier.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om Mazda's nieuwste modellen uitgebreid te testen. Maar niet in...

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en die voldoet aan mijn verwachtingen.

MiiR is goed voor de gebruiker én de planeet

MiiR heeft een duidelijke missie: producten creëren die goed zijn voor de gebruiker én de planeet.