Hèt duikhorloge is de Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep

Omega creëerde het Ultra Deep Professional prototype horloge dat door avonturier Victor Vescovo werd gebruikt tijdens saturatieduik in de Marianentrog in 2019, dat een wereldrecord brak. Dit leidde uiteindelijk tot een reguliere productieversie. De Seamaster Planet Ocean 6000M Ultra Deep uit 2022 is momenteel ’s werelds enige productie duikhorloge met een diepte classificatie van 6.000 meter.

De diepte classificatie is natuurlijk belangrijk in een professioneel duikhorloge, hoewel het niet de enige factor is waarmee rekening moet worden gehouden – en Omega heeft alles uit de kast gehaald om dit uurwerk heel bijzonder te maken, afgezien van alleen pure waterbestendigheid. Omega’s nieuwe Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is een verkleinde versie van het Marianentrog-duikprototype, dat 55 mm x 28 mm groot was. Het is wel ISO 6425-gecertificeerd voor duiken, met een kastontwerp dat vier patenten claimt op het kristal, de kristallen pakking, de kroon en een tweedelig achterdeksel.

De Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is het ultieme duikhorloge

De Five Deeps Expedition

Tijdens de Five Deeps Expedition in 2019 werd het originele prototype Ultra Deep Professional aan de buitenkant bevestigd van een DSV (Deep Submergence Vehicle) genaamd Limiting Factor toen Victor Vescovo de bodem van de Marianentrog bereikte – het diepste punt op aarde – en het huidige wereldrecord bereikte voor de diepste duik van 10.925 meter. 

De Limiting Factor

Interessant is dat dit horloge eigenlijk wordt beoordeeld tot een diepte van 15.000 meter, wat werd bereikt met een aanzienlijk dikkere kast en kristal, vergeleken met de uiteindelijke productieversie, die officieel is gemarkeerd met een indrukwekkende 6.000 meter op de wijzerplaat (het horloge is METAS gecertificeerd, dus op waterdichtheid is getest op +25% boven de aangegeven waterdichtheid, dus het is daadwerkelijk in staat om een diepte van 7.500 meter aan te kunnen). Zowel het prototype als de Ultra Deep-productiemodellen zijn gemaakt van klasse 5 titanium, net als de romp van de DSL Limiting Factor.

Eerst wat Omega duikhorloge geschiedenis

Omega begon in 1932 met het uitbrengen van het eerste duikhorloge voor het grote publiek, genaamd de Omega ‘Marine’. Dit horloge werd gebruikt door Charles William Beebe, een Amerikaanse ontdekkingsreiziger die de ‘Bathysphere’ uitvond, een bolvormige onderzeeër waarmee mensen naar de diepe zeebodem afdalen. De ‘Marine’ diende Beebe goed tijdens zijn historische duik van 14 meter in 1930.

In 1948 wordt de eerste Seamaster ontwikkeld, dat vanwege de waterbestendigheid en betrouwbaarheid onder vuur zeer geliefd was onder Britse piloten en zeelieden. In 1957 introduceerde OMEGA de Seamaster 300, een horloge dat speciaal was ontworpen voor duikers en professionals die onderwaterwerken.

De opvallende ‘Ploprof’ werd uitgebracht in 1970 en werd op grote diepte beproefd door de legendarische Jacques-Yves Cousteau. De Seamaster 1000 kwam in 1971 op de markt, een jaar later gevolgd door de Seamaster 120 ‘Big Blue’. In 1981 haalde de freediver Jacques Mayol diep adem voor hij afdaalde tot een diepte van 101 m. Hij behaalde een record met de Seamaster 120 aan zijn pols.

De enorm populaire Seamaster Diver 300M werd in 1993 geïntroduceerd en in 2018 werd ter ere van de 25e verjaardag van dit horloge een vernieuwde versie van deze klassieker uitgebracht.

We nemen een stap terug naar 2005, waar het Ultra Deep-verhaal een bijzonder begin kent. In dit jaar werd de eerste Planet Ocean uitgebracht.

De Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional

Het Zwitserse merk staat bekend om zijn hoogwaardige, professionele duikhorloges. Maar om een horloge te maken dat geschikt zou zijn voor de Five Deeps expeditie – een expeditie naar de vijf diepste oceanen ter wereld – moest het bedrijf vanaf nul beginnen en enkele risico’s nemen. De inspanning was de moeite waard, want Omega kon een nieuwe technologie ontwikkelen die niet alleen voldoet aan de behoeften van de expeditie, maar ook kon worden gebruikt voor de productie van toekomstige duikhorloges.

METAS-gecertificeerd

Een brede keramische lunette-inzet is verkrijgbaar in oranje, zwart of titanium, met een witte duikschaal. Het uurwerk dat  wordt gebruikt, is een METAS-gecertificeerd Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912 dat tikt met een frequentie van 25.200 trillingen per uur (3,5 Hz). De gangreserve is er een van 60 uur en de Seamaster heeft een hoge weerstand tegen magnetische velden (15.000 Gauss). Het uurwerk is volledig afgewerkt en gedecoreerd, maar als duikhorloge is de caseback gesloten. Wel is ‘ie gegraveerd met het Omega-logo en de welbekende Seahorse.

Relatief dun

Een horloge hoeft niet enorm groot te zijn om een enorme druk te kunnen weerstaan. Omega is erin geslaagd de dikte tot minder dan 18 mm te beperken en toch de uitzonderlijk hoge bestendigheid in stand te houden. Dat was niet gemakkelijk. Om te zorgen dat de belasting van de horlogekast binnen aanvaardbare grenzen bleef, is de Ultra Deep onderworpen aan uitgebreide simulaties met behulp van eindige-elementenanalyse.

Klasse 5 titanium

Voor de titanium grade 5 drukromp van de Limiting Factor zijn nieuwe, geavanceerde smeedtechnieken en een volledig lasvrije constructie ontwikkeld. De lunette, kast, achterplaat en kroon zijn gemaakt van stukken die bij het vormgeven van de romp zijn gezaagd. Deze dragen het stempel van de DNV-GL, waarmee de oorsprong, kenmerken en kwaliteit van het materiaal gegarandeerd zijn.

De Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is het ultieme duikhorloge
De Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is het ultieme duikhorloge

Het ontwerp van patrijspoorten vormt een kritieke stap in de ontwikkeling van een onderzeeër. Het belaste oppervlak van de patrijspoorten van de Limiting Factor minimaliseert de druk op de binnenranden van de kegel, waar de belasting het hoogst is.

Bij een horloge gelden voor de aansluiting van het saffierglas op de kast dezelfde problemen. Om de belasting te verspreiden, liet Omega zich inspireren door dit kegel ontwerp. Er werd Liquidmetal gebruikt om een stevige maar flexibele aansluiting van het saffierglas op de kast te garanderen. Dankzij deze innovatieve vorm van ‘hot form bonding’, waarop patent is aangevraagd, kon het gebruik van polymeer afdichtingen worden vermeden en het saffierglas dunner worden gehouden.

Manta Lugs

De lugs (bandaanzetten) van de Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional zijn volledig geïntegreerd in de titanium kast. Ze zijn opengewerkt om de materiële beperkingen op grote diepte niet te overschrijden, omdat zowel het horloge als de band kunnen worden onderworpen aan een hoge trekbelasting. Vanwege hun opvallende uiterlijk zijn ze ‘Manta’ lugs gedoopt.

De Ultra Deep upside down

Het expeditielogo staat middenin de achterplaat in concentrische cirkels, die verwijzen naar de multi-beamsonartechologie. Relevante informatie, waaronder het model, referentienummer, materialen, DNV-GL-certificering en de woorden ‘tested 15,000m 49212ft’ zijn met de laser in de achterplaat gegraveerd.

De Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is het ultieme duikhorloge

Op de robotarm

Drie Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deeps daalden af tot deze extreme diepte. Twee ervan waren vastgezet op de robotarmen van de onderzeeër, de derde op een Lander. Voor de band greep Omega terug op haar ervaring in de ruimte. De combinatie van polyamide band met klittenbandsluiting lijkt veel op de banden die tijdens de Apollo-missies werden ingezet.

Nog zwaardere tests

Alle horloges zijn in de Triton Sub-faciliteit in Barcelona onderworpen aan drukproeven. Daarbij was een controleur van DNV-GL aanwezig. De gekozen maximale druk komt overeen met de richtlijnen van de Marianatrog. Om extra zeker te zijn en te voldoen aan de normen voor duikhorloges, deed Omega hier echter een veiligheidsmarge van 25% bovenop. De horloges moesten dus perfect functioneren bij een druk van wel 1500 bar / 15.000 meter.

Nadat ze de Triton-tests hadden doorstaan en hun waarde op de diepste plek op aarde hadden bewezen, werden de Seamaster Ultra-Deep horloges van Omega vervolgens onderworpen aan het hoogste testniveau in de horloge-industrie. Na de duik werden alle horloges op de proef gesteld door strenge testen gedurende 10 dagen door het Zwitsers Federale Instituut voor Metrologie (METAS). Zelfs na hun extreme onderwaterreis en beproeving, behaalde elk horloge de Master Chronomater-certificering.

Specs

De specificaties van de Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep 6000M Co-Axial Master Chronometer, zijn:

  • Kast: klasse 5 titanium
  • Afmeting: 45,5 millimeter
  • Uurwerk: Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912 
  • Functies: uur, minuten en seconden 
  • Gangreserve: 60 uur 
  • Kristal: bolle saffier met antireflectiebehandeling 
  • Bezel: keramiek met dompelschaal 
  • Kroon: geschroefd, gepolijst graad 5 titanium 
  • Wijzerplaat: blauw, grijs of wit 
  • Indexen: Arabische cijfers
  • Naalden: met lichtgevend materiaal 
  • Achterkant: geschroefd grade 5 titanium en laser gegraveerd 
  • Waterbestendigheid: tot 6.000 meter
  • Armband: zwart rubber, titanium of NATO
  • Prijs: vanaf 11.900 euro

Meer informatie op de site van Omega.

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Dé next-level FPV drone voor avontuurlijke filmmakers is de DJI Avata 2

Als avontuurlijke filmmaker ben je voortdurend op zoek naar manieren om jouw kijk op de wereld vast te leggen op een manier die de...

Bergans Rabot Allround 3L Shell Jacket… Is dat ook zo? | Review

Het hele jaar door ben ik met verschillende activiteiten en of trainingen buiten te vinden. De afgelopen maanden heb ik de Bergans Rabot Allround...

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief