Airsoft is outdoor actie met militaire precisie

Samen met je team sluip door een dichtbegroeid bos je naar je doel. Je draagt militaire kleding en bent tot de tanden toe bewapend. De communicatie is van levensbelang. Dan word je aangevallen en schieten kunststoffen balletjes door de lucht. Deze spannende outdoor sport heet airsoft.

Airsoft is schieten met pistolen en geweren op luchtdruk. Zo vat je airsoft in het kort samen. Het is een disciplinaire sport die zowel alleen als in groepsverband beoefend kan worden. Je schiet met plastic kunststofballetjes ook wel BB’s genoemd. Het gewicht varieert van 0,12 gram tot 0,43 gram. De standaard diameter is 6 millimeter. Het laden en vuren gebeurt met een accu die in het wapen is verwerkt. Die zorgt voor spanning en luchtdruk in de kamer.

Credits: Kony | Unsplash

Airsoft wapens

Een airsoft wapen wordt gezien als een luchtbuks of luchtpistool. Het is een pistool of geweer dat niet als een vuurwapen op de ontploffing van een materiaal (vaak buskruit) voor de voorstuwing van het projectiel zorgt. In een luchtdrukwapen zorgt lucht voor de voorstuwing van het projectiel. Er zijn twee verschillende manieren van voorstuwing; Veerdruk en gasdruk.

Airsoft sport

De airsoft sport is op een aantal verschillende disciplines in te delen. Bij IAPS (parcoursschieten) moet je zoveel mogelijk punten halen op tijd. Je doet dit door te schieten op doel. En dat is verschillende stages. Als je deze zo snel mogelijk hebt afgerond heb je gewonnen.

Airsoft is outdoor actie met militaire precisie

Scherp schieten is natuurlijk ook belangrijk. Je wil zo dicht mogelijk bij je doel komen. Dit wordt bereikt door te schieten op kaartjes. Hoe dichter bij de roos hoe beter. Bij het kaartschieten schiet je in een vaste houding. Deze tak van sport bevat meerdere rondes. Wie het meest accuraat schiet is de winnaar.

De meest bekende manier van airsoft is wel het werken in teams. Volledig uitgerust ga je als teamlid een bosrijk gebied in en moet je punten verzamelen door opdrachten uitvoeren. Een militaire communicatie is van groot belang. Daar hoort natuurlijk een complete uitrusting bij. Zo is niet alleen je airsoft geweer met precisie luchtbuks richtkijker of pistool van belang, maar ook je kleding. Je wil namelijk niet opvallen als je door het bos sluipt.

Airsoft is outdoor actie met militaire precisie
Credits: Aleksey Kashmar | Unsplash

In Nederland kan je enkel op speciale airsoft terreinen of in gebouwen terecht. Het je met wapen en uitrusting in het openbaar begeven is verboden. Hierbij zijn wel eens gevaarlijke situaties ontstaan. De politie kan de wapens vaak niet van echt onderscheiden.

Hoe zit de regelgeving voor Nederland in elkaar?

Airsoft wapens zijn legaal voor iedereen vanaf 18 jaar. Je dient je wel te legitimeren bij aankoop. Het wapen mag niet op een echt bestaand vuurwapen/geweer lijken. Het is enkel te gebruiken op eigen terrein, een afgesloten ruimte en of schietbaan. Verboden in het openbaar. Je dient lid te zijn van een airsoft vereniging.

Airsoft is outdoor actie met militaire precisie
Credits: Specna Arms | Unsplash

Minderjarigen mogen schieten onder toezicht van volwassene. Voor replica’s bij airsoft is vergunning nodig. Vrijstelling hiervan is mogelijk als men aantoonbaar lid is van een airsoft vereniging. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse airsoft sportbond.

Hoe zit de regelgeving voor België in elkaar?

Vanaf 16 jaar mag je met toestemming van je ouders een airsoft wapen kopen, vanaf 18 jaar is dit vrij. Aanschaf is vrij tot en met een luchtdruk van 7,5 joule. Daarboven is een vergunning nodig. Airsoft wapens zijn te gebruiken op eigen terrein, een afgesloten ruimte en of schietbaan. Daarbuiten is een vergunning of het inlichten van politie nodig. De houder van een airsoft wapen hoeft niet lid te zijn van een airsoft vereniging zoals in Nederland. Meer informatie via de Airsoft Alliantie België.

Airsoft is outdoor actie met militaire precisie
Credits: Bear Airsoft | Unsplash

Olympische Spelen

De schietsport is al sinds de eerste moderne Olympische Spelen een vast onderdeel. Op 15 verschillende disciplines verdeeld over de zomer- en winteredities. In dit artikel richten we ons op de luchtpistool en luchtgeweer wedstrijden. Deze zijn te verdelen in een tweetal categorieën namelijk de 10 meter luchtgeweer en de 10 meter luchtpistool. Gekwalificeerde schutters kunnen meedoen in vrouwen en mannenteams. Er is ook een gemengde wedstrijd.

Men schiet met 60 schoten per ronde voor zowel het luchtpistool als het luchtgeweer in staande houding. De beste acht kwalificeren zich voor de finale. Tijdens de afgelopen twee edities van de zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro en 2020 in Tokyo kwamen de deelnemers uit China en Iran als beste uit de bus.

Airsoft is outdoor actie met militaire precisie
Credits: Bryan Turner | Unsplash


Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Drie gave Bike cadeaus voor onder de boom

In sommige delen van het land is de eerste sneeuw gevallen. Het is winter maar dat bekend natuurlijk niet dat buitenactiviteiten stoppen. Je gaat...

Hoe kies je de juiste winterjas voor elke activiteit?

De winter klopt volop aan de voordeur! Daarom is het keuze van een goeie winterjas belangrijk. Maar wat ga je ermee doen? Wordt het...

Giant Reign enduro mountainbike geheel vernieuwd | GearBite

Giant stelt haar nieuwste range Reign endurofietsen voor. Deze bestaat uit geheel nieuwe framesets met een aanpasbare geometrie en de mogelijkheid om een achterwiel...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief