First ascent poging op de Nanga Parbat ‘killer mountain’ Winterexpeditie

In december 2013 vertrekken The North Face-atleten Simone Moro en David Goettler voor een trip die drie maanden in beslag neemt; The North Face Nanga Parbat Winterexpeditie 2014. Het gaat om een van de zwaarste expedities in het koudste en zwaarste seizoen voor klimmers. Het bereiken van de top zal een enorme fysieke en mentale uitdaging zijn, alleen al door het feit dat het basiskamp zo’n 5000 meter van de top ligt.

Simone Moro en David Goettler willen de eerste klimmers zijn die de top van de Nanga Parbat in de winter bereiken. De temperatuur is in deze tijd van het jaar constant onder de min 40 graden Celsius.

Sinds 1988 zijn er 29 pogingen geweest om in de winter Pakistaanse bergtoppen van 8000 meter te bereiken. Zestien daarvan waren gericht op de Nanga Parbat. Geen enkele expeditie is het gelukt de top te bereiken. Volgens Simone Moro is de kans dat deze expeditie daar wel in slaagt twintig procent.

De Nanga Parbat in Pakistan staat bekend als ‘killer mountain’. De berg is heel lastig te beklimmen en heeft aan veel klimmers het leven gekost. De top ligt op 8125 meter. De berg is daarmee de negende in de ranglijst van hoogste bergen. De Nanga Parbat is samen met de K2 de enige berg van meer dan 8000 meter die nog nooit in de winter is bedwongen.

Moro: “Ik ga in de winter. Ja. Nog een keer. In de winter. Het is mijn droom. Ontdekken houdt nooit op.”

Moro, afkomstig uit Bergamo (Italië), heeft inmiddels drie bergtoppen van 8000 meter bedwongen. Hij is te beschouwen als winterexpert en hanteert een minimalistische alpine benadering. Voor Goettler is het zijn eerste poging om een top van 8000 meter in de winter te bereiken. Hij wil de eerste Duitse klimmer zijn die deze prestatie levert.

The North Face-atleet Emilio Previtali vergezelt Moro en Goettler op hun expeditie. Previtali verzorgt exclusieve updates vanuit het basiskamp en hoger op de berg door middel van video’s en foto’s. Zo zal iedere stap van deze zware expeditie worden vastgelegd.

De North Face Nanga Parbat Winterexpeditie 2014 onderstreept opnieuw de enorme aantrekkingskracht van het ontdekken en exploreren en de wil van mensen om hun grenzen steeds te verleggen.

[vc_video link=”https://youtu.be/qm38JHWaejc”]

Hayco Volkers
Hayco Volkers
I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Review: De Nordic Pocket Saw kettingzaag in zakformaat

De afgelopen jaren heb ik een aantal flexibele draadzagen gebruikt, waarvan het gros niet echt duurzaam bleek. De Nordic Pocket Saw is net even...

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk...

Review: On Cloudultra Trailschoenen

De On Cloudultra is de nieuwe trailschoen van On die specifiek ontwikkeld is voor het lopen van ultra’s (afstanden boven de marathon afstand). On...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief