Snowboardbindingen: Top tips + Tricks van Edgar

In onze serie gear tips voor snowboarders, die we hebben ingezet met 10 snowboard tips, vroegen we aan Edgar van Kooten van Frosty Snowboarding ook om zijn tips over bindingen. Het bleef daarbij niet alleen bij het presenteren van een aantal bindingen, maar mondde ook uit in een minicollege over het belang van bindingen, wat de binding doet en hoe je je rijden kan beïnvloedden door de afstelling van je binding.

De Tips


Burton Diode:
 3-D molded enkel strap die Burton “Hammockstrap” noemt die strak en comfortabel over de enkel en hoge wreef zit. Geen stof of naden die kapot kunnen. De strap zelf klapt helemaal weg zodat je makkelijk kunt instappen. Toe strap op de schoen goed te fixeren. Krachtige binding voor het agressievere werk. Adviesprijs is €399,-.

Rome Katana:
 Meest opvallende aan deze lichte dames binding is de concaaf geshapte baseplate. Blokkeert daardoor niet de natuurlijke lengte flex van het boord. Ankle strap breed en comfortabel, toestrap kan door silicoon materiaal zowel over de teen als over de wreef gedragen worden. Lean angle van de high back kan eenvoudig aangepast worden op omstandigheden. Adviesprijs € 360,-

Burton Genesis: Flexibele bindingen die controle moet combineren met comfort. In de highback is een extra demping geplaatst. Zachte flex in de baseplate naar het board. Ook hier weer de Hammockstrap van Burton zoals we zagen bij de Diode. High back staat standaard recht-op maar ook hier kan lean angle worden bijgesteld. Adviesprijs € 390,-

Burton Malavita: High-end freestyle binding. Veel flex en de extra wing aan de highback geeft nog meer stabiliteit bij rotatie van onderbeen. Ook weer Hammockstrap en toestrap.

Gnu B-Forward: Fraaie lichte dames all-mountain binding met speed-entry systeem. Vergelijkbaar met het systeem van Flow bindingen, klapt de high back achterwaarts weg. Tegelijkertijd wordt de enkel strap opgetild. Hierdoor kan je makkelijk instappen, inklikken en weg. Adviesprijs: €240,-

De Tricks:

Terwijl we over al die mooie spullen spraken, ging het ook over meer dan alleen features, maar ook wat de afstelling van je bindingen betekende voor je prestaties en plezier op het board. Paar gave inzichten:

Gebruik je straps goed: Elke binding heeft in principe twee straps, een enkel strap en een wreef of teen strap. Deze laatste heb je in de variant dat de strap over de knokkels van je tenen of de lage wreef loopt, en de variant dat deze echt over de tip van de tenen wordt gefixeerd. Het belangrijkste is de enkel strap, hiermee zet je echt de boot (die echt goed moet zitten) heel stevig vast in je binding. Het is namelijk het hoogste punt van de binding en daar vind de druk van de trekbeweging als je een bocht inzet, plaats.

Je ziet daarnaast vaak dat mensen ook de wreef of teen strap heel erg vast zetten. Dat is minder nodig. Het enige wat je met de toe strap moet doen is de boot fixeren. Je moet eigenlijk geen druk ervan op je voet voelen. Dit kan namelijk ten koste gaan van de voorbloeding van je voet.

Gebruik de Lean Angle van je Highback: De hoek van je high back heeft een enorme impact op hoe je staat. Als je de hoek kleiner maakt, dus je zet de high back schuiner naar voren, dan wordt je eigenlijk gedwongen om je knieën dieper te buigen en je staat veel actiever. Dat heeft op pistes, vooral bij harde of ijzige pistes, twee voordelen:

  1. Je kunt beter oneffenheden opvangen en je staat bij meer snelheid stabieler;
  2. Omdat je lager staat kan je veel beter carven. Je staat dichter tegen je front-side bocht, en voor je back-side bocht hoeft je niet je lichaam ver buiten je board te hangen; het board reageert heel snel op de druk op je hielen.

Als je alleen de poeder in gaat moet je de high back weer minder schuin instellen. Je wilt dan namelijk niet teveel druk opbouwen (is ook niet nodig) maar relaxter wat verder achterop je board staan.

Dus speel met die hoek, voel wat het met je doet, en pas het aan op de sneeuwomstandigheden. Goede bindingen hebben de mogelijkheid om de lean-angle eenvoudig aan te passen. Check dit dus als je een binding gaat kopen. Heel belangrijk!

Flex in je baseplate: De bindingen worden via de base plate op je board geschroefd. Deze kunststof plaat kan in meer of mindere mate flexibel of stijf zijn. Wat daarbij belangrijk is, is dat de stijfheid van de base plate niet de natuurlijk lengte flex van je board belemmert. Edgar geeft in onze vlog een mooi voorbeeld van een binding, de Rome Katana waarbij de base plate niet plaat is maar concaaf gevormd, waardoor de binding stijg kan blijven (dat is prettig voor directe overdracht van energie) en tegelijkertijd aangepast is om de natuurlijke flex van het board minimaal te belemmeren. Slim zeg ik dan.

Instappen en wegwezen: nog één in de categorie slim: de speed -of easy entry bindingen van merken als Flow en Gnu. Deze systemen staan toe dat je makkelijk in en uit je binding stapt zonder elke keer op je kont te hoeven gaan zitten. De ankle en teen straps stel je eigenlijk een keer in en hoef je de rest van de dag (of de hele vakantie) niks aan te veranderen. Best een optie als je van gemakkelijk houdt en als eerste van je buddies weg wilt zijn bij de skilift.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

De Volvo XC60 2024, één groot avontuur | Autotest

De Volvo XC60 Recharge T6 AWD Plug-in Hybrid Ultimate Bright 2024 is een ideale keuze voor liefhebbers van avontuur die genieten van comfort en houden van mooie auto's.

De langverwachte ThruDark HeriTech collectie in samenwerking met Jason Fox

ThruDark heeft recent de langverwachte "HeriTech" collectie gelanceerd, met een unieke samenwerking met merkambassadeur en oude vriend Jason Fox - "Foxy". Deze eerste collectie...

Helly Hansen eert Ski Patrollers op de International Ski Patrol Day 2024

Morgen, op 10 februari 2024, is het weer zover: International Ski Patrol Day wordt voor de derde keer op rij georganiseerd door het Noorse...

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief