Steun bij het Sporten met Compressiekousen

Sporten met compressiekousen. Een tijdje terug schreven we een artikel over een niet erg sexy product: de steunzool. Deze keer hebben we het over een die misschien nog minder sexy klinkt: de steunkous. Of, om het toch iets sexyer te doen klinken, compressiekousen.

Van alle producten die je nodig hebt als je buiten gaat sporten, is er bijna geen product dat zo onzichtbaar maar tegelijkertijd ook zoveel invloed kan hebben op je activiteiten als sokken. Ik heb zo vaak de verkeerde sokken gebruikt, of het nu tijdens hiken in de bergen was, of snowboarden, mountainbiken. En dan heb ik het vooral over het materiaalgebruik en de pasvorm. Ik zweer zelf bij merino sokken in vrijwel alles wat ik doe. Een goede keus in sokken betekent vaker droge voeten, geen blaren maar ook ondersteuning van je spieren.

Steun bij het Sporten met CompressiekousenSporten met compressiekousen

Toen wij onlangs de Marathon du Mont Blanc mochten filmen zagen we veel trailrunners met compressiekousen lopen. En niet meer steunkousen zoals je oma ze droeg, maar met mooie kleuren, flashy logo’s, steunkousen die sportiviteit en kracht uitstralen. Maar wat doet zo’n kous nu eigenlijk?

Vooral bij sporten waar je veel rent, zoals trailrunnen zie je pijn in je onderbenen als veelgehoorde klacht. Maar ook bij schaatsen, langlaufen, skiën, (alhoewel daar de druk meer op je bovenbenen kan zitten), lange afstandshikes en zelfs mountainbiken (ik heb regelmatig op langere ritten kramp in mijn kuiten gekregen) kunnen compressiekousen je onderbenen extra steun geven. Maar hoe werken die steunkousen nou eigenlijk?

Steun bij het Sporten met CompressiekousenWerking

Er is nog niet heel veel puur wetenschappelijk onderzoek dat heel direct de werking van kousen tot het naadje uitlegt. Er is wel onderzoek dat concludeert dat “stockings with constant compression in the area of the calf muscle significantly improved running performance at different metabolic thresholds.”

Bloedcirculatie

Het is best een ingewikkeld verhaal, maar kort gezegd: door inspanning gaat er meer bloed met voedingstoffen naar je spieren. Hierdoor gaan je aderen uitzetten. Doordat er meer toevoer is, heeft de spier moeite met het afvoeren van afvalstoffen. De druk in je been neemt toe en dat kan pijn gaan doen.

De compressiekousen helpen om die afvalstoffen af te voeren richting het hart. Ze versterken de “pompfunctie van de spier” en kunnen dus ook verzuring tegen gaan. De kous is rond de enkels het strakste en wordt naar boven toe geleidelijk minder strak. Daarmee duwt het eigenlijk het bloed omhoog. Daarnaast worden gecomprimeerd waardoor ook de omloop snelheid van het bloed wordt verhoogt voor een snellere afvoer van afvalstoffen.

Bijkomend voordeel voor wintersporters is dat die betere doorbloeding ook helpt om koude tenen en voeten tegen te gaan!

Spiersteun

Een tweede werking van de kous heeft te maken met de zijwaartse beweging van de spier tijdens het rennen. Door die beweging kan er veel druk ontstaan op de bevestiginsvliezen van de spier. Bij herhaling en kracht kan dat irritatie veroorzaken of zelfs leiden tot shin-splints. De compressiekous beperkt die zijwaartse beweging en kan dus ook op deze manier blessures helpen voorkomen.

Pasvorm en comfort

Omdat de compressiekous strak zit, is pasvorm nog belangrijker. Als die niet goed is kan de kous of niet werken (te los), of juist te strak zitten waardoor je tintelingen kunt krijgen of zelfs pijn krijgt, veroorzaakt door de kous zelf. Dus een goede maatvoering en pasvorm is cruciaal. En qua materiaal, ook compressiekousen zijn er in verschillende materialen en diktse. Voor mijn favoriete activiteiten hou ik het op merino voor mezelf, en hoe mooi is het dat er ook inderdaad Merino compressiekousen zijn. We gaan binnenkort een paar reviewen!

Steun bij het Sporten met Compressiekousen
Voor meer informatie naar de werking van sportcompressiekousen check hier.

Mark Stokmans
Mark Stokmans
Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook

Gerelateerd

Recente artikelen

Voor iedere voet de juiste leest met Hanwag

Al jarenlang zijn de leesten van Hanwag een essentieel onderdeel van hun schoenen. Deze leesten, de basisvorm waarop een schoen wordt gevormd, bepalen in...

Zijn de jassen van Cortazu echt zo waterdicht als ze beweren?

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet je of een bepaalde outdoor- of...

Met Royal Robbins ‘Born in Basecamp’ en authentieke avonturen

Het gevoel van voldoening en verbondenheid met de natuur is precies waar de geest van Royal Robbins - Back to Basecamp over gaat.

Schrijf je in voor onze onregelmatige nieuwsbrief