Action Camera’s – GearGuide

In de afgelopen jaren zijn actioncams een onontbeerlijk onderdeel geworden van action sports. GoPro is het merk geweest dat deze nieuwe markt heeft gecreëerd met de introductie van de GoPro Hero 35mm in 2005. De markt van Action cams is steeds drukker aan het worden en om een goede keuze te maken zetten we een aantal zaken op een rij waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van jouw perfect action cam.

[vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”3″ images=”18827,5453,5454,5455,5456,5457,5458,5459″ img_size=”full”]

Video kwaliteit

Belangrijkste aan je camera is de video kwaliteit. De kwaliteit van de video heeft onder andere te maken met de resolutie die de camera kan filmen, hoeveel frames per seconde, video compressie en de kleurkwaliteit.

Resolutie

Resolutie heeft betrekking op de hoeveelheid beeldpuntjes (pixels) en is de bepalende maat voor videokwaliteit. Hoe meer pixels op een scherm hoe hoger de resolutie, hoe hoer de beeldkwaliteit.
  • 4K: Videoformaten_verhoudingen2-612hiermee wordt een beeldresoluite aangeduid waarbij het aantal pixels grofweg 4x zo hoog is als bij 1080, ofwel Full HD. 4k staat garant voor een ongekende beeldscherpte waarbij soms de isolatie van 3D beeld kan ontstaan. Er zijn twee kanttekening te plaatsen bij 4K.
    • Allereerst levert het filmen in 4K ook videobestanden op die vele malen groter zijn dan bij 1080p. Zowel voor opslag als beeldbewerking heeft dit grote gevolgen: je harde schijven slibben binnen de kortste keren vol, en je hebt een PC of Mac nodig die een hele snelle processor heeft wil je een beetje soepel 4k beelden willen monteren. Daarnaast zijn meeste computers en televisies nog niet klaar voor dit zeer grote videoformaat.
    • Er zijn steeds meer camera’s die 4k kunnen filmen, maar meesten alleen nog met 15 frames per seconde waardoor geen vloeiend beeld ontstaat. Waarom dat is komen we later op terug bij het onderdeel Frames Per Seconde.
  • 1080p, ook wel al Full HD aangeduid. De beeldresolutie is 1920 bij 1080 pixels. Alle gangbare televisie toestellen en computers kunnen Full HD resolutie aan en ook alle serieus actioncams op de markt filmen in 1080p.
  • 720p, is HD Ready, maar levert eenvoudigweg een kleiner beeld veld op. Evenals de 1080p is dit een heel gangbaar formaat en kan in verschillende video formats eigenlijk overal afgespeeld worden. Bij grotere schermen echter ga je wel een verlies aan kwaliteit zien, omdat de beschikbare pixels simpelweg over een groter vlak verdeeld moeten worden en de pixels daarmee in absolute zin groter worden. Hierdoor wordt het beeld dat je ziet minder scherp. 720 is wel een optie om mee te filmen, omdat bij action mams doorgaans de 720 resolutie gepaard gaan met het kunnen filmen op een hogere beeldsnelheid.

Frames Per Seconde / Frame rate

Een digitale film wordt, eigenlijk net als ouderwetse analoge films, opgemaakt uit een reeks beeldopnames die achter elkaar gemaakt, en vervolgens afgespeeld worden. Hoe meer frames er per seconde worden gemaakt, hoe kleiner het verschil wordt tussen de verschillende frames, en hoe vloeiender de uiteindelijk afgespeelde film eruit ziet. De standaard voor televisie in Europa is 25 beelden per seconden, bij die frame rate kan het menselijk oog de individuele beelden niet meer onderscheiden.
Het aantal frames dat je per seconde filmt bepaald hoe vloeiend het beeld is dat je uiteindelijk bekijkt, en ook hoe vloeiend slow motion of super slow motion edit worden. En wat is gaver dan een sloom van je beste moves. Hoe hoger de frame rate, hoe verder je het beeld kan vertragen zonder dat de output (de sloom dus) hakkelig wordt. Over een echt vette slomo spreek je mijns inziens pas vanaf een vertraging van 20% ten opzicht van originele snelheid. Als we rekenen naar rond de 25 fps als output framerate (dan blijft het soepel) voor de slomo dan betekend dat je volgens de volgende verhouding kunt vertragen:
  • 120 maximaal 20%
  • 60 maximaal 40%
  • 30 maximaal 80%
  • 15 geen slomo mogelijk.
Met software kan je in editing suites nog verder vertragen waarbij het effect wel soms vreemd kunstmatig lijkt. Dus stelregel is, als je langzaam wil, met een hoge frame rate filmen.
Bij action cams is er een duidelijk verhouding tussen het aantal frames per seconde en de beeldresolutie waarin gefilmd wordt. Hoe hoger de framerate, hoe lager de resolutie.  Verdere relevante punten:
  • Bij lagere gps/pixel verhouding wordt de betreffende camera niet nogmaals genoemd
  • Genoemde prijzen zijn adviesprijzen.
  • Dit overzicht is beperkte tot de betere action camera’s op de markt. Het overzicht is niet compleet en zal steeds aangevuld en gewijzigd worden naarmate de specificaties per camera’s verbeteren.
  • Andere combinaties zijn bv 50fps/2,7K of 240fps/480p maar die zijn minder courant of werken niet echt lekker in editing. Dus daar in dit stuk minder aandacht voor.

Beeldhoek / Field of View

Uniek en bepalende voor het succes van de actioncam is de beeldhoek, oftewel de Fiel of View. Actioncams hebben een breedte beeldhoek zodat er zoveel mogelijk in beeld komt bij korte afstanden. Daarnaast zorgt een brede beeldhoek in combinatie met een klein diafragma voor een diepe field of depth, oftewel scherptediepte. Hierdoor is ook alles in beeld scherp in focus en is scherpstellen niet nodig. Beeldhoeken variëren van rond de 140 naar 170 graden. Bij een zo grote beeldhoek krijg je wel eerder een fisheye effect, vooral bij voorwerpen die dicht op de lens zitten.

 

Audio kwaliteit

Normaliter is bij film audio van minstens even groot belang als beeld. Ik heb in de jaren dat ik nu met action camera’s werk erachter gekomen dat in het geval van action filmen, dit net iets minder belangrijk is. Natuurlijk is dat wel een kwestie van smaak, maar tijdens de actie wordt er weinig gesproken, en het geluid van de actie is weinig subtiel. Dat is maar goed ook, omdat het overgrote deel van de microfoons op action camera’s niet van denderende kwaliteit. Daarnaast zitten veel actioncam’s in waterdichte behuizingen die goede audio nog lastiger maakt. Waar mogelijk is het wel raadzaam om op zijn minst met opengewerkt (dus niet waterdichte) behuizingen te werken. Dan krijg je toch nog echt wat van de actie ook in audio mee.

 

Gewicht en afmeting

Een heel belangrijke eigenschap van een action cam is hoe makkelijk deze tijdens de actie mee te nemen is. Of je uit de hand filmt, of vanaf een borst of hoofd harnas, hoe minder de camera weegt en hoe meer deze aansluit bij je lichaam, hoe beter. Hier valt nog wel veel winst te behalen. Er zijn redelijk slanke camera’s op de markt, de Sony Action cam HDR-AS30V, JVC GC-XA2 Adixxion en Drift Ghost-S, en ook de GoPro’s ontwikkelen zich, wel vasthoudende aan hun iconische design naar steeds compactere en lichtere cams.

Accesoires & mounts

Een action cam is net zo goed en veelzijdig als de accessoires en mounts die ervoor beschikbaar zijn. Alle camera’s die je in deze guide tegenkomt hebben hun eigen serie van accessoires. Waarbij sommige (zoals de Garmin Virb Elite) ook koppelstukken aanbieden om op andere accessoires te passen (in dit geval GoPro). Grosso modo zijn de accessoire sets van vergelijkbare prijzen. De mounts en accessoires die tot mijn standaard behoren, zijn:
  • Een pole
  • Head strap
  • Stuur of Role bar klem
  • Chest strap

Editing Suites

Als je een cool filmpje wilt monteren zul je ook een editing suite nodig hebben. Voor sommige camera’s zijn ook editing suites geproduceerd. Ik heb zelf positieve ervaringen met de GoPro Studio, waardoor je snel en o.a. met templates gave films kunt monteren. ook de Virb Edit is een gave suite waarmee je de GPS data die de Garmin Virb Elite verzameld, in de vorm van graphic overleg (bv kilometer teller) kan toevoegen aan je film.

GPS

Ik ben zelf fan van GPS en andere data integratie. Niet alle camera’s beschikken hierover. De Garmin Virb Elite onderscheid zich hiermee van de rest, doordat de camera zelf GPS data verzameld tijdens het filmen, en ook data van andere externe meetapparatuur die ge-synched zijn met de Virb Elite, kan toevoegen aan een video. (Check onze review van deze camera) Extra info en extra beleving wat mij betreft. Ook de Sony Action cam X1000V, doet aan GPS tracking.
Recentelijk werd de TomTom Bandit gelanceerd: een camera die, naast de editing mogelijkheden die we eerder noemden, ook GPS data kan verzamelen. Waar TomTom toch immers best bekend mee is.

 

Vergelijk

Het is moeilijk te adviseren welke action kan “je” zou moeten kiezen. Zoveel hangt af van waar je het voor wilt gebruiken, wie je bent, welke sport je doet. Wat wel behulpzaam kan zijn is even het naast elkaar zetten van specificaties. De site DCRainmaker heeft een mooie comparison tool die we kunnen adviseren. Let wel, deze zet alleen specificaties naast elkaar.

MEER GEARGUIDE