Snowboards – GearGuide

snowboard-winterAls je een nieuw snowboard gaat aanschaffen is het allereerst belangrijk dat je gaat kijken naar wat je precies wil met een snowboard. Wat voor type rijder ben je? Hou je ervan om alleen maar in het snowpark tricks te doen of ben je meer iemand die glooiend te pistes af wil cruisen.

Voor ieder persoon is een perfect board te vinden, als je maar goed weet wat je wilt. Je hebt de centen voor een (nieuw) snowboard, maar hoe kies je het board dat voor jou het best is.

Voor het kiezen van een snowboard, zal de keuze een afweging zijn tussen 5 aspecten: Size, Flex, Width, Shape en Camber/Rocker.

Onderwerpen:

 • Lengte (Size)
 • Stijfheid (Flex)
 • Breedte (Width)
 • Shape
 • Camber/rocker
 • Base
 • Splitboards
 • Snowboard Bindingen

 

Lengte (size)

Een van de meest gestelde vragen is “hoe lang moet mijn snowboard zijn?” De lengte van je snowboard wordt vooral bepaald door je gewicht. Een zwaar iemand op een heel kort board zinkt weg in diepe sneeuw en verliest sneller grip op een kant in de bocht. Een licht iemand op een lang board heeft te weinig massa om snel bochten in te zetten en voor hem/haar voelt het board dan heel traag aan.

Ook de stijfheid van het snowboard is mede bepalend voor de lengte: een stijver board kun je makkelijk een paar centimeter korter rijden dan een flexibel board. Elke fabrikant geeft voor een type board de “gewichtsrange” aan: als voorbeeld is een allround board van merk X voor een licht gevorderde snowboarder in de lengte 158 geschikt voor een gewicht tussen de 65 en de 80 kilo.

De volgende tabel geeft je grofweg een indicatie voor welk gewicht de juiste snowboard lengten geschikt zijn:

Snowboard Lengte

Riding styles

Uiteraard is bovenstaande een vuistregel. Bij de selectie van je board en lengte hangt ook af waarvoor je het board wilt gebruiken; riding styles:

Allmountain

De naam zegt het al: wat je ook wilt gaan doen, het gaat lekker met een allmountain board. Piste, park en poeder liggen in het bereik van deze boards en daarom is het ook niet gek dat het de grootste en meest verkochte categorie snowboards is. Uiteraard geldt ook hier weer dat er veel verschil is in opbouw en stijfheid tussen de vele modellen maar een allmountain snowboard passend bij je eigen niveau is een goede keuze.

Freestyle

Een breed begrip want de “vrije stijl” kan natuurlijk veel inhouden, van jibben op kleine boxen en rails tot ziekelijke jumps op grote kickers of in de halfpipe. De grote overeenkomst tussen deze boards is dat ze geschikt zijn voor iedereen die zich vooral met tricks en jibben bezig houdt. Vaak hebben deze boards een “twinshape”: de nose en tail zijn eigenlijk identiek qua lengte, vorm en flex dus met zowel rechtdoor als fakie rijden voelt het board hetzelfde aan.

Freeride/powder

Backcountry rijden, je met grote snelheid door nauwe couloirs persen en dikke sprays in de poeder trekken. Freeride boards zijn over het algemeen bedoeld voor het off-piste werk en voor snowboarders die van snelheid en strepen houden. Omdat ze vaak vrij stijf of heel specifiek voor in de poeder gemaakt zijn is deze categorie niet echt geschikt voor een beginnende snowboarder.

Stijfheid (Flex)

snowboard-flexDe stijfheid beschrijft de flexibiliteit van je snowboard. Snowboards hebben altijd twee soorten “flex”: over de lengte van nose naar tail (lengteflex) en over de breedte van kant naar kant (torsieflex). De mate van deze flex, dus hoe makkelijk of moeilijk het te buigen is, wordt de “stijfheid” genoemd.

Over het algemeen zullen beginners de voorkeur geven aan een flexibeler snowboard omdat deze minder gevoelig zijn voor slechte techniek en fouten. Minder stijfheid zorgt ervoor dat het board op lagere snelheid zich juist veel makkelijker laat sturen. Je bent als beginner ook nog bezig aan het verbeteren van je techniek en je bochtenwerk en juist een minder stijf board is veel vergevingsgezinder. Ook voor je eerste freestyle tricks komt dit helemaal goed uit!

Hoe stijver de flex van een board is des te stabieler het blijft op hoge snelheden en in gesneden bochten. Dat is goed nieuws voor een gevorderde snowboarder maar als je pas net een paar weken ervaring hebt en je wil je eerste board kopen dan is een wat soepeler, minder stijf board een betere keuze.

Breedte (Width)

Lengte is belangrijk, maar de juiste breedte van je board net zo goed! De breedte die voor jou geschikt is hangt helemaal af van je schoenmaat. We gaan er voor het gemak even vanuit dat je boots goed zijn aangemeten en dat die maat dus ook daadwerkelijk gelijk is aan je schoenmaat.

snowboard-breedteDe breedte wordt ook wel de “waist width” genoemd en wordt altijd gemeten op het smalste deel, midden tussen de bindingen van je board. Als je een te smal board hebt voor je schoenmaat dan steken je tenen en hakken veel te ver over de kanten en krijg je last van “toe drag of heel drag”. De neus en hak van je boots raken de sneeuw tijdens bochten waardoor je afremt of zelfs een ‘face first’ maakt.

Bij een veel te breed board liggen de drukpunten die je gebruikt voor het maken van bochten (de bal van je voet en je hak) te ver van de staalkanten af. Dit zorgt voor een veel tragere kantenwissel, voor je gevoel wil het board niet snel genoeg een bocht maken. Het klinkt misschien raar maar elke centimeter telt.
Als “gouden regel” mag je boot per kant maximaal twee centimeter uitsteken.

Sidecut


Van grote invloed op de manier waarop je board bochten maakt, is de sidecut. Dat is de mate waarin de zijkanten van het board gesneden is. Je zou het ook de taillering van het board kunnen noemen. Als je langs die taillering een (enorme) cirkel zou trekken, dan heeft die cirkel een radius. Hoe groter de radius hoe minder diep het board is gesneden, hoe kleiner de radius hoe dieper deze gesneden is. Een diepere sidecut (kleine radius) zorgt ervoor dat je makkelijker en scherpere bochten kunt maken, een grotere radius stelt je in staat mooie wijde bochten te maken en helpt bij de stabiliteit op hogere snelheden.

Shape

Met de shape van een snowboard bedoelt men de wijze waarop een board is ontworpen en de symmetrie tussen “nose” en “tail” zijn. Eenvoudig gezegd de vraag welke richting je board het grootste gedeelte van de tijd opgaat.
Met andere woorden, wat is je Footedness? Ben je regular (voorkeur voor linkervoet) of goofy (voorkeursvoet is de rechtervoet). Of een combinatie van beide.

Onderstaand de drie meest voorkomende snowboard shapes en de “riding style” waarvoor zij geschikt zijn.

Noot: De naamgeving kunnen verschillen per fabrikant. Ieder geeft zijn eigen naam eraan.

Twin

Dit wil zeggen dat het snowboard geheel symmetrisch is ontworpen. Er is geen verschil in shape, of je nu regular of goofy board. Ideaal voor iemand die veel “switch” board (switch is boarden met je achterste voet voor). Twin snowboards worden vooral gebruikt voor freestyle riding.

Twinish

Bijna gelijk aan de Twin, met dit verschil dat de “nose” doorgaans een klein beetje langer is. Twinish boards zijn bedoelt voor zowel “switch” als “natural” boarden. Vooral voor Freestyle riding, maar kunnen ook voor aa mountain riding worden gebruikt.

Directional

The “nose” van het snowboard is aanzienlijk langer dan de “tail” van het snowboard. Het is ontworpen voor iemand die vooral “natural” board.

Bovenstaande shape omschrijvingen zijn vooral indicatief. Zo zijn er bijvoorbeeld veel boarders die de voorkeur hebben freestyle te boarden op een directional board.

Er zijn de laatste jaren nogal wat ontwikkelingen gaande op het gebied van shapes van de ski’s. De termen Camber en Rocker worden vaak genoemd en dit zijn erg belangrijke termen die de keuze voor je snowboard kunnen bepalen.
Er zijn verschillende profielen:

 • ski-profilesTraditional camber (zie profiel 1 in afbeelding) – standaard “nose” en “tail” en in het midden (tussen de bindingen) de camber. Hoe langer de camber, hoe groter de afstand dat de rand van het board de sneeuw raakt (effective edge). Deze boards doen het goed op hard-packed piste sneeuw. Daarnaast zorgt de camber voor een spanning in het board waardoor als de druk, minder wordt, bijvoorbeeld bij het uitkomen van een bocht, of bij een sprong, het board zich weer naar de oorspronkelijke vorm zet. Het effect hiervan heet “pop” en geeft extra energie/snelheid mee in je exit.
 • Camber met Front rocker en of Tail rocker (profielen 2 en 3) – door rocker in de tip toe te voegen is een poeder run makkelijker, de effectieve edge wordt wel korter maar is nog steeds genoeg voor die mooie carve bochten op de piste.
 • Full Rocker / Zero camber (profiel 4) het board is nagenoeg vlak. Wel contact met de piste, makkelijker van rand naar rand dan een camber, maar minder grip dan camber. Ook prima voor in de poeder.
 • Reverse camber / Rocker (profiel 5) – deze is tussen de “nose” en “tail” in het midden (tussen de bindingen) boller. Hierdoor heb je een kortere effectieve edge, dus minder geschikt voor lange snelle carves bij hoge snelheden. Maar wel heel bewegelijk, bochten draaien wordt easy en in de poeder doet deze ski het uitstekend door de “float” van het board.

Er zijn heel veel combinaties van de camber en rocker mogelijk, en er zijn voortdurend nieuwe variaties op de markt te vinden. Grosso modo kan je dus zeggen:

 • Meer camber: meer grip, meer controle bij meer snelheid, harder werken voor bochtend, minder bewegelijk.
 • Meer rocker: meer bewegelijkheid, meer float, flexibeler, makkelijker voor park en poeder.

Base

Een wellicht minder opvallende onderdeel van het board, maar met grote invloed op performance en prijs is de base van het board, dat wil zeggen, de onderkant die in contact staat met de sneeuw, in Nederland ook wel het belaag genoemd. Je hebt hierin eigenlijk twee varianten: “Extruded” en “Sintered.” Het materiaal voor de base zijn polyethyleen bolletjes (P-Tex).

Extruded: P-Tex wordt onder grote hitte gesmolten waardoor de polyethyleen bolletjes samensmelten. Hierdoor ontstaat een vlak en glad materiaal. Er zijn geen porien en het board kan moeilijker wax opnemen. Het is wel duurzamer en makkelijker te repareren. Dus als je budget kleiner is, of je rekent ook aardig wat butsen en batsen op je board (bv doordat je veel jibt in het park) dan is een dergelijke base voor jou misschien de beste keuze.

Sintered: P-Tex wordt onder extreem hoge druk samengeperst. Hierdoor wordt een sterke en duurzame base gevormd met poriën. Hierdoor kan wax beter worden opgenomen. Boards met deze base zijn veel sneller, maar duurder in aanschaf en duurder bij reparaties. Heb je ruimte in je budget, wil je echt knallen/racen en ben je gevoelig voor hoe goed een board glijdt, dan is de sintered base voor jou.

Base Schema

Splitboards

splitboard-jonesEen snowboarder lijkt vaak aangewezen op sneeuwschoenen, om met het relatief zware board op de rugzak de berg te bedwingen om de verse sneeuw te bereiken. Door gebruik te maken van een splitboard is dit niet meer nodig.

Afbeelding: Jones Snowboards Carbon Solution Splitboard

 

Een splitboard is een doorgaans ruim bemeten freeride board met een naad over de gehele lengte. Met een paar simpele handelingen klik je de twee helften los van elkaar en door het in de lengterichting draaien van de (gewone snowboard) binding heb je twee toerski’s. Op de onderkant plak je stijgvellen die je, doordat de haartjes één kant op staan, in staat stellen met de ski’s naar boven te lopen. Normaal gesproken wissel je de ski’s om als je ze los hebt geklikt; de punten van het board wijzen dus naar buiten als je je bindingen er in de lengterichting opzet.

Net als toerskiërs loop je een mooie route de berg op en aangekomen op de piek of bestemming schuif je de bindingen eraf, klikt de twee ski’s aan elkaar, zet de bindingen er weer in de snowboard stand op en je bent klaar voor de afdaling.

Het is zeker geen nieuwe vinding en bestaat al enige jaren, toch zijn er sneeuwsporters die geen idee hebben wat het is. Sinds de film-trilogie Deeper, Further en Higher van Jeremy Jones staan de splitboards weer in de belangstelling.

Snowboard Bindingen

Aan deze content wordt gewerkt. Bekijk hieronder de film van de Nederlandse Ski Vereniging waarin Bas Rotgans uitlegt waar je op moet letten bij het kiezen van een snowboardbinding.


[td_block4 category_id=”64″ limit=”12″ sort=”popular” custom_title=”MEER GEARGUIDE”]

MEER GEARGUIDE